Klasy energetyczne AGD - o co w nich chodzi? Która klasa jest najlepsza

Jaka klasa energetyczna sprzętów AGD jest najlepsza? I dlaczego w ogóle należy na nią zwracać uwagę? Wyjaśniamy, o co chodzi w klasach energetycznych.

Każdy sprzęt AGD ma etykietę energetyczną. Zawierają one istotne informacje o klasie energetycznej i parametrach sprzętu.

Co mówią etykiety energetyczne?

Wszystkie etykiety występujące w tej samej kategorii urządzeń wyglądają tak samo. Dzięki temu można łatwo porównać parametry sprzętu – przede wszystkim pojemność użytkową oraz zużycie energii elektrycznej i wody. Etykiety zawierają także informacje o poziomie emitowanego hałasu, a także wydajności i użyteczności pozostałych funkcji. Kolorowe strzałki pozwalają dodatkowo łatwiej przyswoić informacje. Kolory na etykietach mają istotne znaczenie. Odcień głębokiej zieleni świadczy o produkcie o najwyższej energooszczędności, zaś kolor czerwony oznacza sprzęt o najniższej klasie energetycznej. Kupując lodówkę, warto również zwrócić uwagę na wskaźnik EEI, który podpowiada konsumentowi o efektywności zużycia prądu. Składają się na niego następujące czynniki:

  • roczne zużycie energii,
  • pojemność sprzętu,
  • najniższa temperatura komór,
  • dostępne opcje chłodzenia – jak np. NoFrost

Dzięki takiemu oznakowaniu jesteśmy w stanie określić zużycie energii elektrycznej przez dany sprzęt, a także porównać je z innym modelem.

Co oznaczają poszczególne klasy energetyczne?

Klasy energetyczne są przyporządkowane literom – od A (urządzenie zużywające najmniej prądu) do G (urządzenie zużywające najwięcej prądu). Warto jednak zaznaczyć, że od końca 2010 roku wprowadzono również takie oznakowanie jak A+, A++ oraz A+++, które symbolizują sprzęt jeszcze bardziej zaawansowany technologicznie, pojemniejszy i zużywający energię w bardziej efektywny sposób. A więc im wyższa klasa energetyczna produktu, tym mniejsze koszty związane z jej eksploatacją, a tym samym dbałość o środowisko naturalne dzięki niższemu zużyciu energii.

Więcej o: