Każdy sprzęt AGD ma etykietę energetyczną. Zawierają one istotne informacje o klasie energetycznej i parametrach sprzętu.
Wszystkie etykiety występujące w tej samej kategorii urządzeń wyglądają tak samo. Dzięki temu można łatwo porównać parametry sprzętu – przede wszystkim pojemność użytkową oraz zużycie energii elektrycznej i wody. Etykiety zawierają także informacje o poziomie emitowanego hałasu, a także wydajności i użyteczności pozostałych funkcji. Kolorowe strzałki pozwalają dodatkowo łatwiej przyswoić informacje. Kolory na etykietach mają istotne znaczenie. Odcień głębokiej zieleni świadczy o produkcie o najwyższej energooszczędności, zaś kolor czerwony oznacza sprzęt o najniższej klasie energetycznej. Kupując lodówkę, warto również zwrócić uwagę na wskaźnik EEI, który podpowiada konsumentowi o efektywności zużycia prądu. Składają się na niego następujące czynniki:
Dzięki takiemu oznakowaniu jesteśmy w stanie określić zużycie energii elektrycznej przez dany sprzęt, a także porównać je z innym modelem.
Klasy energetyczne są przyporządkowane literom – od A (urządzenie zużywające najmniej prądu) do G (urządzenie zużywające najwięcej prądu). Warto jednak zaznaczyć, że od końca 2010 roku wprowadzono również takie oznakowanie jak A+, A++ oraz A+++, które symbolizują sprzęt jeszcze bardziej zaawansowany technologicznie, pojemniejszy i zużywający energię w bardziej efektywny sposób. A więc im wyższa klasa energetyczna produktu, tym mniejsze koszty związane z jej eksploatacją, a tym samym dbałość o środowisko naturalne dzięki niższemu zużyciu energii.