Realizacje domów: przebudowa starej kamiennej stodoły


Kiedyś była tu zwykła wiejska farma. Ale właściciele już od dawna nie uprawiają ziemi, nie mają też zwierząt gospodarskich. Potrzebowali za to więcej przestrzeni. Dlatego przebudowali starą stodołę, tak żeby mogła pełnić funkcje mieszkalne.

Łagodne wzgórza, pola i zagajniki - tak wygląda „zielony pas” w rejonie Bath i Bristolu. Między polami rozrzucone są wiejskie farmy, niektóre z naprawdę długą historią. Wśród zabudowań Court Farm były aż dwa budynki, które uznano za część lokalnego dziedzictwa architektonicznego i historycznego - dom z XV wieku i stodoła z XVII wieku. Co to oznaczało dla właścicieli? Że te obiekty nie mogą być wyburzone, rozbudowane ani przebudowane bez specjalnej zgody. Właściciele mają też obowiązek dbać o dobry stan budynków.

Tymczasem stodoła w Court Farm nie była w najlepszej kondycji. Od wielu lat nie używana, stała zaniedbana i niszczała. Ostatni duży remont przeszła w pierwszej połowie XX wieku, kiedy to wymieniono konstrukcję dachu na wykonaną ze stalowych belek i pokryto... azbestem. Uszkodzenia w murach z wapienia uzupełniano zwykłym cementem. Właściciele poprosili więc pracownię Designscape o projekt przebudowy. Chcieli, żeby stodoła zmieniła swoją funkcję i stała się pełnoprawnym mieszkalnym budynkiem, który będzie dodatkową przestrzenią dla nich i dla gości. Zależało im również na zachowaniu charakteru oryginalnego kamiennego budynku i dopasowaniu go do pozostałych zabudowań.

Na zaproponowane zmiany udało się uzyskać zgodę, więc zabrano się za prace modernizacyjne.

Salon w starej stodole

Główną zaletą starej stodoły była wielka, wspaniała przestrzeń. Architekci postanowili ją maksymalnie wykorzystać, dlatego większą część budynku pozostawili bez zabudowy i otwartą aż po strop. Ta część pełni rolę pokoju dziennego - jest tu ogromny stół i wygodne kanapy. Przy jednej ze ścian umieszczono też długi blat, który może pełnić rolę półki lub biurka w domowym biurze. Po drugiej stronie architekci umieścili wszystkie pozostałe pomieszczenia - na dole jest toaleta z prysznicem i malutka, ale funkcjonalna kuchnia. Po schodach wchodzi się na antresolę, gdzie ulokowano dwie sypialnie i łazienkę. Wszystkie pomieszczenia ukryte są w boksach o lekkich drewnianych ściankach, wykończonych płytami gipsowo-kartonowymi. Wygląda to trochę tak, jakby do dużego wnętrza ktoś powstawiał białe pudełka.

Stary dom z bali z kamienną podmurówką: jak wygląda po remoncie

Przebudowa starego budynku

Żeby stara stodoła mogła stać się pomieszczeniem mieszkalnym, konieczne były duże zmiany. Największe dotyczyły dachu, ocieplenia i nowych instalacji. Ściany z kamienia oczyszczono, wstawiono nowe kamienie w miejsca reperowane cementem. Od środka - kamień oczyszczono wybielającymi preparatami. Pozostawiono stalową konstrukcję dachu, ułożono warstwy nowego ocieplenia. Usunięto pokrycie z azbestu i zastąpiono je ceramicznymi, tradycyjnymi dla tego rejonu dachówkami holenderkami. Od strony wnętrza połacie dachu pokryto pomalowanymi na biało płytami gipsowo-kartonowymi - trochę dlatego, że architekci chcieli przełamać „stary” wygląd kamiennych murów, a trochę dlatego, że stalowa konstrukcja nie wyglądała zbyt dekoracyjnie sama z siebie.
Ocieplenie ścian ułożono tylko w części budynku, od strony sypialni i łazienek. W stodole zainstalowano ogrzewanie podłogowe. Woda potrzebna do ogrzewania i łazienek podgrzewana jest w przylegającej do stodoły przybudówce - stoi tu piec na drewno z zasobnikiem na wodę.

Jedną z istotnym zmian była również wymiana okien i drzwi. Wielkie wrota do stodoły zastąpiono dużym przeszkleniem, w którym umieszczono drzwi wejściowe. Naprzeciwko wstawiono duże, sięgające podłogi okno, przez które można wyjść na zewnątrz. Światła w pomieszczeniu byłoby zdecydowanie za mało, gdyby nie okna dachowe. Wbudowano je w połać dachu od strony północnej, wychodzącej na podwórko farmy.

Właściciele są bardzo zadowoleni z przebudowy. Mają do dyspozycji nowy budynek ze wspaniałą przestrzenią do przyjmowania gości i urządzania przyjęć. Podoba im się, że choć budynek nie jest pozbawiony nowoczesnych rozwiązań, udało się zachować oryginalny charakter starej kamiennej stodoły.

Więcej o: