Choinkowe dylematy

Największą popularnością nieustająco cieszą się cięte drzewka. Zwykle pochodzą ze specjalnych plantacji lub z tzw. wycinki pielęgnacyjnej, dlatego kupując je, nie przyczyniamy się do niszczenia lasów.

Coraz więcej osób jednak dba, by świąteczne drzewko, zamiast na śmietnik, trafiło po świętach do ogrodu i kupuje choinki w doniczkach. Później można je wystawić na zewnątrz (chroniąc korzenie przed przemarzaniem) i uprawiać w pojemniku lub zasadzić w ziemi. Jeśli przetrwa – możemy mieć choinkę na kilka sezonów.

Do domów i mieszkań najczęściej kupujemy drzewka cięte, które po świętach po prostu wyrzucamy. Takie choinki są w miarę lekkie i, w przeciwieństwie do drzewek w doniczkach, łatwe do przetransportowania. Spośród ciętych iglaków najczęściej kupowanym drzewkiem jest świerk pospolity, ale dostępne są też inne gatunki iglaków. Numerem dwa są świerki kłujące, z uwagi na niebieskawy odcień igieł nazywane srebrnymi. Zwykle trzeba za nie zapłacić więcej, ale utrzymują się dłużej i mają ładniejszy pokrój.

Najdłużej postoją w domu jodły – cięte nawet dwa miesiące. W sprzedaży są również sosny, które pięknie pachną, ale dość szybko gubią igły.

Aby drzewko wytrzymało jak najdłużej, musi być świeżo ścięte. Najważniejszą tego oznaką są błyszczące zielone igły (matowe i zrudziałe zaczną szybko opadać). Do ostatniej chwili trzymajmy choinkę w chłodzie, np. na tarasie lub balkonie. W mieszkaniu wstawmy ją do stojaka ze zbiornikiem wody lub do pojemnika z wilgotnym piaskiem. Można też okręcić koniec pnia zwilżoną gąbką. I przede wszystkim umieśćmy drzewko jak najdalej od kaloryfera lub kominka.

Jeśli chcemy, by drzewko długo utrzymało się w dobrej formie, warto kupić specjalny stojak, do którego nalewa się wody. Przed umieszczeniem w nim choinki można trochę przyciąć pień, by lepiej pobierała wodę.

Choinka w doniczce

Drzewko w pojemniku dobrze jest kupić na 10 dni przed świętami i stopniowo przystosowywać je do warunków panujących w domu. Przez tydzień najlepiej trzymać choinkę w garażu lub piwnicy, gdzie temperatura utrzymuje się na poziomie 5°C. Następnie na 2-3 dni przenosimy ją do pomieszczenia, w którym jest około 10°C.
Dopiero po tym czasie stawiamy choinkę w cieplejszym wnętrzu.

Najlepiej, by temperatura nie przekraczała w nim 18°C, a drzewko spędziło tu nie więcej niż 10 dni (pamiętajmy o podlewaniu, ziemia w pojemniku powinna być cały czas wilgotna).

Po świętach drzewko można wystawić na balkon lub do ogrodu, trzeba jednak zabezpieczyć je przed przemarzaniem korzeni – owijając doniczkę folią bąbelkową albo wstawiając ją do większego pojemnika (przestrzeń między nimi można wypełnić styropianem, gazetami lub korą).

Choinka w ogrodzie

Do uprawy w pojemnikach najbardziej poszukiwane są świerki i jodły, ale możemy też wybrać jedną z kolorowych odmian innych iglaków (patrz ramka obok). Dobrze, by była to odmiana wolno rosnąca, jeśli kupimy świerk pospolity lub jodłę, po 2-3 latach trzeba będzie przesadzić je do ogrodu.

Jeśli roślina ma być uprawiana w donicy, koniecznie weźmy pod uwagę jej odporność na ujemne temperatury. Najbardziej wytrzymałe są świerki, cisy, jodły i sosny. Natomiast cyprysiki Lawsona, a także w większości odmiany tui wschodniej łatwo przemarzają.
Iglaki w pojemnikach najlepiej rosną na słonecznym tarasie. Kilkuletni okaz możemy co roku przesadzać do większej doniczki, a gdy stanie się to kłopotliwe, na choinkę przeznaczamy dużą donicę lub skrzynkę. Pojemniki powinny mieć drenaż i otwór odpływowy.

Takie drzewko można przystroić i przesunąć bliżej drzwi tarasowych, by mieć żywą choinkę na zewnątrz i móc ją podziwiać z wnętrza domu. Można je także zabrać do mieszkania, ale tylko na kilka dni. Najlepiej ustawić je w miarę chłodnym pomieszczeniu, koniecznie z dala od kaloryfera.

A może sztuczna

Takie rozwiązanie ma swoich zwolenników – drzewko kupuje się raz na kilka lat, odpada więc przynajmniej jeden punkt przedświątecznych zakupów i nie ma kłopotu z opadającymi igłami. Argumentem za ma też być ochrona lasów, ale z ekologią sztuczna choinka nie ma wiele wspólnego – tworzywo, z jakiego powstaje, rozkłada się nawet czterysta lat.

Jak kupić drzewko

Na kiermaszach z choinkami i w centrach ogrodniczych można kupić iglaki w pojemnikach. Są to rośliny trwałe, gdy od początku były uprawiane w doniczkach i mają dobrze rozwinięty system korzeniowy. Jeśli zaś wykopano je z gruntu tuż przed sprzedażą, mogą nie przetrwać do wiosny. Można to poznać po tym, że ziemia w doniczce jest wyraźnie świeża, a roślina łatwo się przekrzywia. Warto zrobić test: jeśli po wyjęciu drzewka z doniczki ziemia się rozsypuje, prawdopodobnie nie przyjmie się ono w ogrodzie.

Korzenie prawidłowo wyhodowanego iglaka tworzą wraz z ziemią zwartą bryłę. Należy też przyjrzeć się igliwiu, aby uniknąć kupna choinki chorej lub zaatakowanej przez szkodniki. Dyskwalifikują roślinę widoczne tu i ówdzie kropki (np. żółte, czarne), jak też ślady delikatnej pajęczyny lub kleiste plamy (dowody działania szkodników).

Więcej o: