Kawa jak z kawiarni bez drogiego ekspresu? Zaparz ją w dripie!

Myślisz, że jedyną alternatywą dla kawy z ekspresu jest picie kawy sypanej lub rozpuszczalnej? Najwyższy czas poznać metody przelewowe, dzięki którym zaparzysz domu kawę jak z najlepszej kawiarni. Ich najpopularniejszym przedstawicielem jest drip. Opowiemy Ci dlaczego warto go wypróbować oraz jak zaparzyć w nim najlepszy napar.

Dlaczego warto sięgnąć po kawę z dripa?

Najpopularniejszą metodą parzenia kawy przelewowej jest drip V60 japońskiej marki Hario, czyli stożek, w którym umieszcza się papierowy filtr, zmielone ziarna i zalewa się powoli wodą, a gotowa kawa kapie w tym czasie bezpośrednio do kubka lub dzbanka. Kawa zaparzona w dripie jest klarowna, delikatna, ma herbacianą konsystencję, jest pełna smaków i aromatów. Ta metoda parzenia jest na tyle popularna, że często używają jej bariści podczas mistrzostw w parzeniu kawy metodami przelewowymi, a Ty możesz z niej korzystać na co dzień w domu, bo ceny dripów zaczynają się już od 20 zł. Dripy dostępne są w różnych rozmiarach i wykonywane z różnych materiałów: ceramiki, szkła, plastiku, a nawet metalu. Co ciekawe, gotowy kubek kawy z dripa ma nawet cztery razy więcej kofeiny niż espresso!

Jak zaparzyć kawę w dripie?

Jeśli potrafisz zaparzyć kawę sypaną, potrafisz zaparzyć i dripa. Wystarczy umieścić go na na naczyniu, do którego ma spływać kawa, np. na kubku lub dzbanku, a w środku umieścić papierowy filtr i przelać go wrzątkiem. Następnie wrzucić świeżo zmieloną kawę - ważna jest tutaj trzymanie się proporcji - ta najbardziej klasyczna to 30 gramów kawy na pół litra wody. zmielonej kawy (6 gramów kawy na 100 ml wody). Kawę zalewamy najpierw niewielką ilością wody, tak by zmoczyć jej powierzchnię. Ten proces to preinfuzją, która pozwala na wydobycie z kawy jeszcze lepszego smaku. Następnie po odczekaniu pół minuty powoli polewamy kawę, okrężnymi ruchami, starając się nie polewać ścianek filtra. Najlepsza kawa powstanie, gdy nie wlejesz od razu pełnej ilości wody, tylko będziesz ją sukcesywnie dolewać, na dwa lub trzy razy. Cały proces powinien Ci zająć nie więcej niż 3,5-4 minuty. Pyszna kawa jest już gotowa.

 

 Zamiast inwestować w ekspres, zainwestuj w młynek.

Nic Ci jednak po dripie, bez świeżo zmielonej kawy. Ziarna tracą większość aromatów w ciągu kilkunastu minut od zmielenia, dlatego tak istotne jest, aby to robić bezpośrednio przed parzeniem. Niektórzy specjaliści twierdzą nawet, że sposób i czas mielenia kawy ma równie duże znaczenie co sposób jej zaparzania. To dlatego nieczęsto zdarza się, aby kawa naprawdę wysokiej jakości była sprzedawana w formie zmielonej. Dodatkowo, każda metoda parzenia wymaga innej grubości zmielenia ziaren. Zmielone kawy są zazwyczaj bardzo drobne, co sprawdzi się dobrze np. w kawiarce. W przypadku metod przelewowych, kawa parzy się dłużej, więc stosujemy grubsze mielenie - niczym duże kryształki cukru czy soli. Dlatego tak ważne jest posiadanie w domu młynka do kawy o regulowanej grubości mielenia. Nie musi to być jednak duży wydatek, bo ceny młynków ręcznych zaczynają się już od niewiele ponad 100 zł. Podstawowym modelem jest Hario Mini Mill Slim z ceramicznymi żarnami, który mieli ziarna na kawałki, a nie tnie ziaren, jak robi to większość tanich młynków nożowych. W dodatku jest lekki i wygodny w użyciu, więc można go bez problemu zmieścić nawet w małej kuchni czy zabrać ze sobą w podróż.

Młynki HarioMłynki Hario Fot. materiały promocyjne partnera

Mam już dripa i młynek. Co dalej?

Aby zaparzyć kawę w dripie wystarczy Ci sam drip V60, papierowe filtry oraz świeżo zmielona kawa. Istnieje jednak wiele dodatkowych akcesoriów, które ułatwią Ci parzenie kawy i sprawią, że będzie ono jeszcze przyjemniejszym zadaniem. Warto zainwestować w wagę, by dobrze dobrać proporcje kawy do wody. Jest to kluczowe dla uzyskania odpowiedniego smaku i mocy naparu. Klasycznie zaczyna się parzenie od 6 g kawy, na każde 100 ml nalewanej wody, czyli 30 gramów kawy w przypadku pół litra wody. Waga Hario ma także wbudowany stoper, dzięki czemu od razu monitorujemy czas parzenia. Dużym ułatwieniem jest także czajnik Hario Buono, model z gęsią szyjką, dzięki której zalewamy kawę odpowiednim strumieniem. Czajniki te występują zarówno w wersji elektrycznej, jak i takiej przeznaczonej na gaz lub bądź indukcję. Warto pamiętać, aby kawy nie zalewać wrzątkiem, a raczej wybrać zakres między 85 a 95 stopni. Kawę z dripa możemy zaparzyć prosto do kubka, ale warto zwrócić uwagę na Hario Insulated Server, czyli dzbanek, który jest jednocześnie termosem, utrzymującym naszą kawę w odpowiedniej temperaturze nawet przez kilka godzin.

W dobrej kawie wyczujesz aromat owoców, kwiatów lub czekolady.

Kawa dedykowana do metod przelewowych jest palona jaśniej, dzięki czemu zachowuje więcej smaków i aromatów charakterystycznych dla regionów uprawy. W dobrej jakości kawie zaparzonej w dripie odnajdziesz całą gamę owocowych, kwiatowych lub orzechowo-czekoladowych nut. Najlepsze ziarna to te wypalone nie później niż 3 miesiące temu. W tym czasie zachowują pełnię smaku i aromatu. Informacji o dacie palenia szukaj na opakowaniu kawy - te najwyższej jakości ją posiadają. Polecamy także sięgać po kawy 100% arabica - to odmiana o mniejszej zawartości kofeiny i lepszym smaku niż robusta. Kupując dripa proponujemy dorzucić do niego np. jedną z poniższych kaw:

  • Gwatemala Carlos Ros - kawa z Gwatemali wypalona w opolskiej palarni Hard Beans. Doskonale łączy cięższe słodkie nuty z owocową lekkością. W smaku pojawia się słodka czekolada, którą przełamuje przyjemnie kwaśny tamaryndowiec i orzeźwiający aromat kardamonu.
  • Kostaryka Herbazu La Planada - kawa z Kostaryki wypalona w opolskiej palarni Hard Beans. W jej smaku możesz odnaleźć złożoną słodycz uwydatnioną obróbką typu honey, w której część miąższu pozostaje na ziarnie. Z jednej strony pojawiają się nuty dojrzałych czerwonych jabłek, z drugiej natomiast intensywna czekolada. Wszystko to dopełnia łagodna kwasowość wiśni oraz naturalnie owocowy aromat.
  • La Cabra - Ethiopia Fikadu - kawa z Etiopii wypalona w duńskiej palarni La Cabra. W jej smaku pojawia się pełna, intensywna słodycz przypominająca brzoskwinie w syropie. Tekstura oraz lekko wytrawna nuta przywodzą na myśl czarną herbatę. Dodatkowo, w naparze pojawia się lekki aromat jaśminu.

Kawy dedykowane do metod przelewowychKawy dedykowane do metod przelewowych Fot. materiały promocyjne partnera

Znakomity (i niedrogi)  prezent

Produkty HARIO to idealne prezenty świąteczne, zarówno dla kawoszy, jak i dla bliskich, których chcesz wprowadzić w świat dobrej kawy. Tylko do 20 grudnia 2018 roku produkty HARIO na www.coffeedesk.pl kupisz 20% taniej. Wystarczy, że użyjesz kodu rabatowego HARIO2018. Coffeedesk to sklep z największym w Polsce wyborem kaw i kawowych akcesoriów, który oferuje darmową dostawę dla zamówień od 99 zł oraz aż 100 dni na darmowe zwroty.

Kawa parzona w dripieKawa parzona w dripie Fot. materiały promocyjne partnera

Komentarze (14)
Kawa jak z kawiarni bez drogiego ekspresu? Zaparz ją w dripie!
Zaloguj się
  • e._

    Oceniono 23 razy 15

    Ciekawa jestem, czym różni się japoński nadprzyrodzony drip V60 od pozostałych. Bo chyba raczej niczym.
    Ech, to bicie piany i kryptoreklamy.

  • kacper2004

    Oceniono 13 razy 7

    Najlepiej mielić kawę bezpośrednio w gębie i powoli zalewać woda o temperaturze 80st. Należy ją pić małymi łykami i oddychać przez nos.

  • rikol

    Oceniono 9 razy 5

    Jednym słowem, zwykły ekspres przelewowy.

  • paseo

    Oceniono 23 razy 5

    I znowu reklama,bo towar nie idzie.A nie idzie,bo kawa z dripa to dno.I w dodatku,zanim się wreszcie przeleje przez filtr,jest jzu ledwo letnia.Po co naganiacie ,wiedzac dokaldnie,ze to oszustwo.

  • pijanymarynarz

    Oceniono 5 razy 1

    Przelewowa lura.

  • romek_z_warszawy

    0

    Dalczego akurat Haribo?
    Plastikowy dripper można znaleźc za 6zł. Młynek w Tchibo za 50. Ale na mój gust kawa z drippera jest dla mnie za zimna. Ja używam albo kawiarki (podróbka Bialetti za 30zł) albo w Aeropress. Jedynie młynek mam dobrej japońskiej firmy. Dodatkowo za jakieś 10zł kupiłem ręczny spieniacz do mleka i mogę sobie sporządzić co chcę. Espresso, americano, latte, cappuccino...

  • jack_flash

    Oceniono 4 razy 0

    "..dzięki którym zaparzysz domu kawę jak z najlepszej kawiarni..." - najleszej, w czym? Bo chyba nie w serwowanej kawie.

  • panamerykan

    Oceniono 1 raz -1

    W czym?!
    W d...pie?!
    Sami sobie tam parzcie!

  • tkslazek

    Oceniono 2 razy -2

    Kawa jak z kawiarni bez drogiego ekspresu? Zaparz ją w dÓpie!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX