Kawa z dripa podbija kawiarnie. Zobacz, czego potrzebujesz, aby zaparzyć ją w domu!

Alternatywne metody parzenia kawy, zwane też przelewowymi, przestały być niszowe i śmiało wkroczyły na salony, nie tylko do modnych kawiarni, ale także do naszych kuchni.

Jeśli i Ty odchodzisz od włoskiego espresso na rzecz klasycznej czarnej kawy o większej ilości kofeiny i bogatszym smaku, to koniecznie przeczytaj nasz poradnik. Zdradzimy ci, czego potrzebujesz, żebyś poczuł się u siebie w domu jak barista z modnej kawiarni i zaczynał każdy poranek od kawy, która nie tylko szybko postawi Cię na nogi, ale też będzie niezwykle smaczna i aromatyczna.

Młynek do kawy

Rozpoczęcie przygody z dobrą kawą warto zacząć od kupienia młynka, bo świeżo zmielone ziarna to klucz do uzyskania aromatycznego napoju o pełnym smaku. Kawa wysokiej jakości jest zawsze sprzedawana w ziarnach, ponieważ duża część smaku i aromatu ulatuje już w kilkanaście minut po jej zmieleniu. Za wszelką cenę unikaj młynków nożowych czy ostrzowych. Choć są tanie i łatwo dostępne, to tną kawę zamiast ją mielić, co odbija się negatywnie na smaku.

MłynekMłynek Fot. materiał promocyjny partnera

Polecamy sięgnąć po młynki żarnowe, które w odróżnieniu od nożowych mielą kawę na drobinki, a większość z nich pozwala na regulację grubości mielenia. To ważne, bo każda metoda parzenia wymaga innego stopnia zmielenia - ziarna zmielone na drobny drobinki nadają się np. do kawiarki, z kolei do zaparzania kawy metodami alternatywnymi, np. w dripie, sprawdzą się ziarna zmielone niego grubiej.

Hario Mini Mill Slim PlusHario Mini Mill Slim Plus Fot. material promocyjny partnera

Hario Mini Mill Slim Plus to idealny młynek dla początkujących. Jest lekki, wygodny w użyciu i poręczny, więc można go bez problemu zmieścić nawet w małej kuchni, czy zabrać ze sobą w podróż lub do biura. Dodatkowo ma ceramiczne żarna i regulowaną grubość mielenia. Ten bestseller zamówisz już za niewiele więcej niż 150 zł.

Drip

Drip V60 to jeden z najpopularniejszych zaparzaczy do metod alternatywnych. Wiele osób zaczyna właśnie od niego, a bariści na całym świecie cenią go za to, że potrafi wydobyć z kawy wyjątkową słodycz. Dobrze przeczytałeś, kawa wysokiej jakości zaparzona w dripie ma w sobie naturalną słodycz i wcale nie trzeba dodawać do niej cukru czy mleka, żeby złagodzić jej smak. Aby zaparzyć kawę w dripie potrzebujesz zaledwie 3 minut. Wystarczy umieścić w nim papierowy filtr i świeżo zmieloną kawę, a następnie zalać całość powoli gorącą wodą i poczekać aż napar spłynie prosto do kubka lub dzbanka zwanego serwerem. Kawa z dripa jest delikatna i klarowna, o herbacianej konsystencji i z dużą ilością kofeiny. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że jeśli spróbujesz jej raz, nie będziesz chciał już pić niczego innego. Najtańsze plastikowe dripy można kupić już za 21,90 zł, ale dostępne są też modele wykonane z porcelany, szkła lub metalu. Zamawiając dripa, nie zapomnij dodać do koszyka także odpowiednich filtrów!

 

Czajnik

Woda to nawet 98% kawy, dlatego odgrywa ważną rolę w procesie zaparzania. Liczy się nie tylko skład i smak samej wody, ale także sposób w jaki zalewamy kawę. W przypadku dripa dobrze jest nalewać kawę równomiernym strumieniem, kolistymi ruchami, uważając by nie polewać ścianek naczynia. Dlatego bariści używają zawsze czajników z tak zwaną gęsią szyjką, np. Hario Buono. Dzięki niej można łatwo kontrolować przepływ wody, a czajnika nie trzeba mocno przechylać. Czajnik Buono występuje w różnych rozmiarach i kolorach, także w modnej miedzianej wersji lub wygodnej elektrycznej.

Przenie kawyPrzenie kawy Fot. materiał promocyjny partnera

Waga

By zaparzyć dobrą kawę istotna jest także proporcja zmielonych ziaren kawy do wody. Nie wystarczy wsypać kawy na oko. Klasycznie w metodach alternatywnych jest to ok. 6 gramów kawy na 100 ml wody. Zarówno profesjonaliści jak i amatorzy korzystają często z wagi, np. Hario Drip Scale. To waga o świetnej relacji jakości do ceny, która nie tylko pokazuje ciężar kawy, ale ma także wbudowany stoper, dzięki czemu pozwala monitorować czas parzenia. Waga do kawy musi być dokładna co do 1 grama, szybko reagować na zmiany ciężaru i mieć długi czas pracy, dlatego dedykowane wagi do kawy, sprawdzą się o wiele lepiej niż standardowe wagi używane w kuchni.

WagaWaga Fot. materiał promocyjny partnera

Serwer

Zaparzając kawę w dripie możesz pozwolić by napar spływał prosto do kubka lub do serwera, który umożliwi jej późniejsze przelanie do większej ilości kubków lub w przypadku serwera-termosu, utrzyma dłużej temperaturę kawy. Serwery z serii Hario Range wyróżnia nowoczesny design, wysoka jakość wykonania i pełna kompatybilność z dripami V60.

SerwerSerwer Fot. materiał promocyjny partnera

Zestaw startowy

Jeśli nie chcesz tracić czasu na samodzielne kompletowanie akcesoriów, mogą cię zainteresować zestawy startowe Hario w wersji podstawowej, tj. z dripem, filtrami i praktycznym serwerem lub w wersji pro, uzupełnionej o czajnik i wagę. Takie gotowe zestawy do doskonały pomysł na prezent!

Zestaw startowyZestaw startowy Fot. materiał promocyjny partnera

Jaka kawa do dripa?

W dripie rekomendujemy zaparzać kawy speciality - to najwyższej jakości ziarna, w których naturalne smaki i aromaty zostały podkreślone przez odpowiednio dobrane metody obróbki i jasny stopień wypalenia. W dobrej jakości kawie zaparzonej w dripie odnajdziesz całą gamę owocowych, kwiatowych czy orzechowo-czekoladowych nut. Najlepsze ziarna to te wypalone nie później niż 3 miesiące temu. W tym czasie zachowują pełnię smaku i aromatu. Informacji o dacie palenia szukaj na opakowaniu kawy - te najwyższej jakości ją posiadają. Polecamy także sięgać po kawy 100% arabica - to odmiana o mniejszej zawartości kofeiny i lepszym smaku niż robusta.

Poniższe kawy sprawdzą się świetnie na start:

Johan & Nyström - Ethiopia Guji - kawa z Etiopii wypalona w szwedzkiej palarnii Johan & Nyström o intensywnie owocowym aromacie przywodzącym na myśl truskawki i borówki. Świetna na start!

KawaKawa Fot. materiał promocyjny partnera

Johan & Nyström - Brazil Fortaleza - doskonale zbalansowana kawa z Brazylii z wyraźnymi nutami czekolady, orzechów laskowych i karmelu. Doskonała propozycja dla tych, którzy szukają w kawie naturalnej słodyczy.

KawaKawa Fot. materiał promocyjny partnera

Choć tak naprawdę do zaparzenia kawy w dripie potrzebujesz jedynie dripa, filtrów i kawy, warto dokupić także dodatkowe akcesoria, które sprawią, że kawa będzie smakować lepiej, a jej zaparzanie zamieni się w zabawę i pozwoli na eksperymentowanie.

Wszystkie omówione akcesoria znajdziesz na www.coffeedesk.pl, sklepie z największym wyborem kawy i akcesoriów do jej zaparzania, który oferuje darmową dostawę od 99 zł oraz 100 dni na zwroty. Z kodem GAZETAHARIO do 31 stycznia 2019 roku wszystkie akcesoria HARIO kupisz 20% taniej.

Więcej o:
Komentarze (17)
Kawa z dripa podbija kawiarnie. Zobacz, czego potrzebujesz, aby zaparzyć ją w domu!
Zaloguj się
  • spinetta

    Oceniono 47 razy 43

    No super nowość! Miałam takie urządzenie w latach 70-tych ubieglego stulecia. Bez przesady z tą jakością ;-)

  • traveler10

    Oceniono 24 razy 22

    O ja nieszczęsny, do tej pory nie wiedziałem co to dobra kawa. Natychmiast wyrzucam moją włoską kawiarkę i kupuję dripa. Jak mogłem żyć bez kawy z dripa?!

  • algreg

    Oceniono 14 razy 12

    kolejny lobbowany przez straganiarzy temat. Takie zalewki to robiliśmy z kolegami (40 lat przed rządami pissdzielców) na wyjazdach z obciętej butelki pet i kawałka szmatki bawełnianej z kawą zmieloną w środku.. Dobre to na biwaki i inne prowizorki . Kawa szybko jest chłodna i ogólnie nie ma szans w żadnym względzie z kafeterką

  • muchy_w_nosie

    Oceniono 14 razy 12

    Nawet nie umiecie podać prawidłowego parzenia kawy w dripe. Ehhh
    Kawe zalewa się niewielką ilością wody (50ml) - sparza się ją, a po 20 sek zalewa się dopiero tyle ile potrzebujemu.
    Pierwsze sparzenie ma na celu uwolnienie dwutlenku węgla i oczywiście smaku i aromatu.

  • dobrywujek

    Oceniono 9 razy 9

    "MUSIMY WIZUALIZOWAĆ MOCNIEJ".

  • adstr

    Oceniono 7 razy 7

    Zawsze zimna.

  • dejacek

    Oceniono 9 razy 7

    parzyliśmy takę kawę 30 lat temu ale zawsze wyczuwalny był "aromat" papieru z filtrów

  • km1957

    Oceniono 8 razy 6

    Jesli juz to "mlec", a nie "mielic". Mielic mozna ozorem na takie durne "pseudonaukowe" tematy, jak parzeie kawy.

  • benia_b

    Oceniono 3 razy 3

    Łomatko! Wywalam na śmietnik ekspres automatyczny, na kapsułki oraz różne inne ustrojstwa do kawy i odkopię w piwnicy starego dripa.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX