Piekarniki, które pomogą Ci wzbić się na kulinarne wyżyny

Na fali popularności programów kulinarnych nawet ci z nas, którzy dotąd opierali się pokusie zostania szefem kuchni, postanowili spróbować swoich sił w tej sztuce. Nie od dziś wiadomo, że wrodzony talent sam się obroni - istnieje jednak rozwiązanie, które pomoże w realizacji nowej pasji również osobom, które tych zdolności są pozbawione - wystarczy w odpowiedni sposób zaaranżować kuchnię. Podpowiadamy, jakie rozwiązania zastosować, aby kulinarne zmagania stały się prawdziwą przyjemnością!

Kuchnia w powszechnej świadomości funkcjonuje jako serce domu - spędzamy w niej czas przygotowując posiłki dla najbliższych, a przy okazji często prowadzimy długie rozmowy przez telefon, nadzorujemy nasze dzieci odrabiające lekcje czy słuchamy ulubionej muzyki. Praca w kuchni nie musi się jednak kojarzyć głównie z obowiązkiem - może być też przyjemnością, kiedy przygotowujemy romantyczną kolację dla ukochanej osoby, wspólnie z maluchami lepimy ciastka na święta lub w nagrodę na zakończenie męczącego dnia przyrządzamy sobie ulubioną potrawę. Nie trzeba jednak czekać na wyjątkową okazję, aby uprzyjemnić sobie kuchenne zmagania – pomogą w tym in w tym odpowiednie sprzęty.

Zdrowe posiłki we własnej kuchni

Przygotowanie pełnowartościowego posiłku mogłoby się wydawać niedoświadczonemu kucharzowi trudnym zadaniem - tu jednak ponownie można zdać się na sprzęt, który został stworzony, aby nam to ułatwić. Przykładem są piekarniki parowe z serii 800 SteamBoost marki Electrolux. Te wielofunkcyjne urządzenia pozwalają na wykorzystanie pary na trzech poziomach, co mogłoby budzić skojarzenia z parowarem - warto jednak podkreślić, że znacznie się od niego różnią. Na samej parze możemy oczywiście ugotować rybę czy warzywa - zarówno w jednym jak i w drugim przypadku. Piekarniki parowe z serii 800 SteamBoost oferują za to dodatkowo połączenie pary z termoobiegiem, co sprzyja przygotowaniu pysznych mięs oraz idealnego chleba. Zastosowanie pary zwiększa wilgotność w komorze piekarnika, dzięki czemu potrawy nie ulegają przesuszeniu. Co ciekawe, nie musimy zagłębiać się w tajniki zarządzania tą opcją - wyręczy nas w tym funkcja Steamify®. Wystarczy, że określimy temperaturę pieczenia, a potrzebna ilość pary zostanie dopasowana automatycznie - podobnie, jak pozostałe parametry pracy urządzenia niezbędne do uzyskania pożądanego efektu.

Co poza parą?

Piekarniki parowe, o których mowa, dają nam również możliwość tradycyjnego pieczenia - do dyspozycji są różnorodne funkcje: termoobieg, ogrzewanie dolne, górne oraz ich kombinacje. A czy obsługa takiego urządzenia jest skomplikowana? Wręcz przeciwnie - do naszej dyspozycji jest tekstowy wyświetlacz LCD z asystentem gotowania, który wyręczy nas w doborze czasu i temperatury pieczenia. Dzięki niemu zgłębimy możliwości piekarnika - a do wyboru mamy dziesiątki programów pieczenia oraz opcję szybkiego nagrzewania i pomocy.

 

Funkcja szybkiego nagrzewania jest bardzo wygodna - skraca o 40% czas przygotowania urządzenia do pracy w zakładanej temperaturze, dzięki czemu możemy np. szybciej podać posiłek naszym gościom. Inną opcją, która oszczędza nie tylko nasz czas, ale też energię, jest Even Cooking - wentylator rozprowadza gorące powietrze po całym wnętrzu piekarnika, co pozwala na zredukowanie temperatury pieczenia o 20%. Warto podkreślić, że wspomniana wcześniej funkcja pieczenia na parze nie pozbawia dań walorów smakowych. Taki sposób przygotowania posiłku kojarzył się kiedyś z dietą, która wymagała wyeliminowania nie tylko tłuszczów, ale i przypraw z pożywienia. Jeśli jednak zalecenia lekarskie nie zmuszają nas do takiego żywienia, możemy sobie pozwolić na pełną dowolność w przyprawianiu dań. Para sprawi natomiast, że mięsa będą bardziej soczyste, chleb lepiej wyrośnięty, a ciasto cudownie kruche.

Do wydobycia pełni aromatu z dań przygotowywanych w piekarniku parowym posłuży nam również termosonda, która monitoruje temperaturę wnętrza potrawy. Dzięki niej będziemy mieć większą kontrolę nad procesem pieczenia - unikniemy zarówno nadmiernego przepieczenia, jak i niedopieczenia. Termosonda wyłączy piekarnik w takim momencie, by do żadnej z tych sytuacji nie dopuścić - zasygnalizuje nam też zakończenie pieczenia.

Gotowanie na najwyższym poziomie

W gotowaniu na najwyższym poziomie przydatna będzie też funkcja SousVide, z której korzystają kucharze w najlepszych restauracjach na świecie. Co oznacza to tajemnicze określenie? Chodzi o poddawanie obróbce termicznej potraw, które zostały wcześniej szczelnie zamknięte w plastikowym opakowaniu (SousVide to po francusku "próżnia"). Wkładamy wszystkie składniki wraz z przyprawami do specjalnego opakowania, które po zamknięciu umieszczamy w piekarniku parowym, a następnie gotujemy na parze w niskiej temperaturze.

Connectivity

Aplikacja MyElectrolux to z kolei gratka dla miłośników technologii oraz osób, które lubią przy ich użyciu ułatwiać sobie codzienne funkcjonowanie. Z poziomu urządzenia mobilnego możemy wybrać przepis (spośród dostępnych w aplikacji), a piekarnik sam dostosuje wszystkie ustawienia potrzebne do przygotowania potrawy. Najbardziej zaawansowane modele piekarników parowych wyposażone są w wewnętrzną kamerę. Dzięki łączności Wi-Fi pozwala to zdalnie śledzić postęp pieczenia na ekranie telefonu. Z pomocą aplikacji można regulować czas i temperaturę pieczenia. Jest to szczególnie pomocne dla osób, które cenią sobie czas i wygodę.

Termosonda w piekarnikuTermosonda w piekarniku Electrolux