Zero waste w twojej kuchni - jak nie marnować żywności wykorzystując najnowsze technologie?

Według danych, rocznie pozbywamy się aż 9 milionów ton jedzenia. Pojęcie zero waste to odpowiedź na ten stan rzeczy oraz wizja lepszej przyszłości naszej planety. Warto wcielić w życie kilka zasad oraz dobrych nawyków, mających na celu ograniczenie odpadów. Dzięki temu przyczynimy się do poprawy naszego środowiska, a także znacząco zmniejszymy codzienne wydatki. Od czego powinniśmy więc zacząć? Od kuchni!

Zero waste to synonim zwiększonej świadomości, która każe nam dbać nie tylko o własny dobrostan, ale także o losy naszej planety. W dosłownym tłumaczeniu oznacza: zero odpadów, zero marnowania. Autorem tego pojęcia jest Kalifornijczyk Paul Palmer – chemik, który już w latach 70. zwiększył świadomość przedsiębiorców zachęcając do produkcji odnawialnych wyrobów. Zero waste dotyczy jednak nie tylko firm, produkujących przedmioty, które możemy wykorzystać ponownie. Wiele prostych zasad możemy zastosować także w naszym domu, dokonując mądrych wyborów.

Zero Waste w kuchni – od czego zacząć?

Przestrzeń kuchenna każdego z nas to strefa, którą musimy dobrze zorganizować, jeśli chcemy wcielić w życie główne zasady zero waste. Oto elementy, o które warto zadbać na początku:

Wybór odpowiedniego sprzętu. Podstawą dobrze zorganizowanej kuchni, w której panują godne naśladowania nawyki jest dobry sprzęt. Bez niego ciężko będzie nam zadbać o odpowiednie przechowywanie jedzenia czy oszczędne zmywanie naczyń, a nasze wysiłki mogą zwyczajnie pójść na marne.

Plan żywieniowy. Trudno dokonać rozsądnych zakupów, jeśli nie mamy pojęcia, co ugotujemy na obiad następnego dnia. Warto poświęcić choćby kwadrans, aby dokonać wstępnego zarysu. Dzięki temu przestaniemy gromadzić zbędną żywność. Kupowanie na zapas jest złym nawykiem, a nabyte z takim zamiarem produkty najczęściej lądują w koszu.

Dzielenie się jedzeniem. To żaden wstyd! Po co wyrzucać nienaruszone produkty, których na pewno nie wykorzystasz, jeśli możesz oddać je siostrze, przyjaciółce, sąsiadce lub zanieść do Banku Żywności. W Polsce powstaje również coraz więcej punktów, gdzie można oddać niewykorzystane produkty spożywcze i samemu skorzystać z tego, co przynieśli inni, są tak zwane jadłodzielnie. Nie chodzi bowiem tylko o pomoc osobom potrzebującym. Najważniejsze, by produkty się nie marnowały, aby ktoś mógł zrobić z nich dobry pożytek.

Odpowiednia lodówka to podstawa

Choć trudno w to uwierzyć, na każdego Polaka przypada ok. 52 kg zmarnowanej żywności rocznie. Powodem są nieprzemyślane decyzje zakupowe, kupowanie zgodnie z aktualnymi promocjami, a nie z naszymi realnymi potrzebami, a także nieodpowiedni sprzęt. Dziś powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na to, jaką klasę energetyczną prezentuje nasza lodówka oraz w jaki sposób może nam ona pomóc w zachowaniu świeżości przechowywanych w niej produktów żywnościowych. Ciekawe rozwiązania, które ułatwią wprowadzenie do naszej kuchni zasad zero waste proponuje nam m.in. firma LG.  Jedną z głównych zalet lodówek tej marki jest utrzymywanie jednorodnej temperatury, która znacznie wydłuża świeżość produktów. Możemy ją ustawić według naszych potrzeb. Nowoczesne lodówki LG mają bowiem tę przewagę nad sprzętem innych firm, że posiadają inwerterową sprężarkę liniową, odpowiedzialną za utrzymanie jednorodnej temperatury. Co ważne, wzrost temperatury we wnętrzu nie powoduje maksymalnego zwiększenia mocy. To inteligentne urządzenie dostosowuje intensywność pracy kompresora do ustalonych przez nas parametrów. Zwiększa moc tylko w takim stopniu, który zapewni przywrócenie pożądanej temperatury. Dzięki temu zużycie energii jest niewielkie, a my oszczędzamy na comiesięcznych rachunkach za prąd. Dodatkową zaletą tych urządzeń jest niemal bezgłośna praca. Lodówki LG należą do najcichszych na rynku (36 dB), dlatego śmiało możemy umieścić je w otwartej kuchni.

Każdy produkt wymaga przechowywania w innej temperaturzeKażdy produkt wymaga przechowywania w innej temperaturze Fot, Materiał promocyjny partnera

Regulacja poziomu wilgotności - warto o nią zadbać

Jednym z produktów, które najczęściej trafiają na śmietnik są bogate w witaminy owoce i warzywa. Warto zadbać o to, by miały one zapewniony odpowiedni poziom wilgotności. Moist Balance Crisper to specjalna kratka, znajdująca się w lodówkach LG, która sprawia, że woda z warzyw i owoców skrapla się właśnie na niej, a produkty pozostają suche i świeże. Niezwykle przydatna może okazać się także szuflada FRESH Balancer z przełącznikiem, który pozwala regulować wilgotność zgodnie z naszym zapotrzebowaniem. Dopasujemy ją do przechowywanego pożywienia – mięsa, ryb czy warzyw. Każde z nich wymaga bowiem zupełnie innych ustawień. Tym sposobem możemy mieć w każdej szufladzie inną temperaturę.

Minimalizm jako styl życia

Zero waste to przede wszystkim nowy kierunek myślenia, który powinien uzmysłowić nam, jakie przedmioty czy produkty spożywcze są nam absolutnie niezbędne i bez których możemy się obejść. Być może lepiej jest zainwestować w dobry sprzęt, który pomoże nam oszczędzić na rachunkach, niż kupować mnóstwo niepotrzebnych rzeczy tylko ze względu na promocję? Podejmijmy próbę eliminacji – zróbmy listę artykułów, znajdujących się w naszych szafkach kuchennych, a następnie zdecydujmy czy chcemy je zachować, czy może warto podzielić się nimi, zanosząc je np. do jadłodzielni. Po takiej selekcji łatwiej będzie nam dokonać trafniejszych, bardziej świadomych decyzji zakupowych i nie ulegać agresywnym promocjom, nawołującym do zakupu kilku produktów w pakiecie lub w obniżonej cenie.

Więcej o: