Pierniczki - prosty przepis i pomysły na dekorowanie pierniczków

Pierniczki nieodłącznie kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. Ciasto piernikowe ma jednak to do siebie, że im jest starsze, tym lepsze - bo bardziej kruche. Dlatego spokojnie możemy zabrać się za przygotowanie pierniczków wcześniej niż tuż przed samymi świętami. Mamy dla was prosty przepis i kilka propozycji na udekorowanie pierniczków.

Zanim przedświąteczna gorączka dopadnie nas bezlitośnie, spróbujmy zaplanować w czasie przygotowania - dobra organizacja jest podstawą sukcesu w sytuacji, kiedy jest mało czasu, a wiele zadań do wykonania. Na ostatnią chwilę zostawmy tylko to, czego w żaden sposób nie da się zrobić wcześniej - pozostałe czynności warto rozłożyć na kilkanaście dni. Świąteczne pierniczki są jedną z rzeczy, za które można się zabrać z dużym wyprzedzeniem. My proponujemy zrobić je dwa tygodnie przed Bożym Narodzeniem. Piernikowe ciasto potrzebuje czasu, by nabrać właściwości, za które tak je cenimy - i jest to czas, który liczymy od momentu wyciągnięcia pierniczków z piekarnika. A z jakich składników przygotowuje się te pyszne ciastka - i czy jest to trudne?

Home&you: piernikowa kolekcjaHome&you: piernikowa kolekcja Fot. mat. prasowe home&you

Jak zrobić świąteczne pierniczki - prosty przepis

Pierniczki przygotowuje się w prosty sposób, a do ich wykonania potrzebujemy podstawowych składników, takich jak: mąka, miód, jaja, masło i cukier puder. Jednak najważniejszą rolę odgrywają dodatki - przyprawa korzenna, cynamon, migdały, orzechy włoskie, a nawet kandyzowane skórki pomarańczy lub cytryny.

Składniki: 25 dag migdałów, 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, 4 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej, 3 białka, 18 g cukru pudru, 1 łyżeczka do kawy mielonego cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta zmielonych goździków. Na lukier: 10 dag cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny (na 40 ciasteczek).

Wykonanie: Migdały należy sparzyć i obrać ze skórki. Osuszamy je i mielemy, a potem mieszamy z 2 łyżkami skórki pomarańczowej oraz 2 łyżkami skórki cytrynowej. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie, cały czas ubijając, dodajemy 18 dag cukru pudru. Pianę mieszamy z migdałami i przyprawami. Porcje masy na ciasteczka nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy między ciasteczkami. Odstawiamy na noc do wysuszenia, następnie pieczemy 25-30 min w temp. 160 st. C. 10 dag cukru pudru ucieramy z sokiem cytrynowym na lukier, którym smarujemy ostudzone pierniczki. Przybieramy je pozostałą skórką pomarańczową i cytrynową.

PierniczkiPierniczki Fot.: PhotoMIX-Company, monicore, congerdesign /pixabay.com

Pierniczki nieco inaczej - przepis na ciasto piernikowe

Pierniczki to nie jedyna forma, w jakiej możemy zaserwować rodzinie i gościom ten niepowtarzalny smak. Jeśli nie mamy czasu na tworzenie ciastek ani potrzeby ich dekorowania, wybierzmy prostszą opcję - piernik. Przygotowanie ciasta zajmuje niewiele czasu, a po upieczeniu wystarczy pokroić je na kawałki i można od razu podawać. Mamy dla was dwa sprawdzone przepisy na pyszny piernik.

Piernik litewski

Składniki: 3 jaja, 25 dag cukru, 15 dag masła, 25 dag miodu, 5 dag rodzynek, 5 dag migdałów, 5 dag orzechów włoskich, 2 łyżeczki przyprawy do pierników, 250 ml kefiru, 25 dag mąki żytniej, 25 dag mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, tłuszcz i bułka tarta do formy.

Wykonanie: Jaja ucieramy z cukrem na białą puszystą masę. W rondelku rozpuszczamy masło i miód, a następnie, gdy masa ostygnie, dodajemy utarte jaja. Bakalie trzeba sparzyć. Migdały oraz orzechy obieramy ze skórki, osuszamy i siekamy. Rodzynki, migdały i orzechy dodajemy do masy i, mieszając, wsypujemy przyprawę do pierników i dolewamy kefir. Stale mieszając, dodajemy obie przesiane mąki wymieszane z sodą. Blachę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Przekładamy na nią ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160-180 st. C na ok. 50 min.

Piernik śliwkowy

Składniki: 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki, 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mleka, 1/2 szklanki oleju, 3 jajka, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka przyprawy do piernika,1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka kakao, jako dodatek suszone śliwki kalifornijskie i rodzynki.

Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta mieszamy dokładnie. Dodajemy bardzo drobno pokrojone śliwki oraz całe rodzynki. Wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blachę (o średnicy 24 cm). Pieczemy ok. godziny w 200 st. C.

1. Piernik litewski - wykonanie i stylizacja: Joanna Szachowska 2. Piernik śliwkowy - stylizacja: Nawojka Meijer1. Piernik litewski - wykonanie i stylizacja: Joanna Szachowska 2. Piernik śliwkowy - stylizacja: Nawojka Meijer Fot. Arkadiusz Ścichocki, Bartosz Fasiecki / 'Kuchnia' - magazyn dla smakoszy

Dekorowanie świątecznych pierniczków

Najlepsza zabawa zaczyna się przy tworzeniu z ciasta różnorodnych kształtów. Dzięki specjalnym foremkom możemy wyczarować prawdziwie piernikowe cuda. W sklepach znajdziemy komplety foremek w kształcie aniołów, renifera, gwiazdek czy liter, z których możemy układać hasła. Przyda się również zestaw do dekoracji ciasteczek, składający się kilku-kilkunastu końcówek i rękawa cukierniczego wielorazowego użytku. Ozdabianie pierniczków może się przerodzić w świetną rodzinną zabawę z udziałem najmłodszych.

Ale świąteczne pierniczki to nie tylko wyjątkowy smak - pięknie udekorowane niewielkie kształty możemy wykorzystać jako ozdoby na choinkę lub dekoracyjny dodatek do wieńca. A jeśli podzielimy piernikowe ciasto na kilka części i upieczemy je w niewielkich, prostokątnych foremkach, uzyskamy elementy do budowy piernikowego domku (ścianki i połacie dachu) - skleimy je ze sobą za pomocą lukru, a ozdobimy w dowolny sposób, jaki podpowie nam wyobraźnia.

Pomysły na dekorowanie i wykorzystanie pierniczkówPomysły na dekorowanie i wykorzystanie pierniczków Fot. lawendowapasieka.pl, Whizartmedia/pixabay.com, kuferdekoracji.pl

Pierniczki na różne okazje

Pierniczki to dla wielu synonim Świąt Bożego Narodzenia, ale możemy je z powodzeniem wykorzystać również przy innych okazjach. Świetnie sprawdzą się na Baby Shower lub Bridal Shower, czyli przyjęciach z okazji zbliżających się narodzin dziecka lub zamążpójścia. Pierniczkom nadajemy wtedy kształty i dekoracje symbolizujące te okazje - mogą to być dziecięce wózki, buteleczki ze smoczkiem czy serduszka, kształt weselnego tortu lub pierścionka zaręczynowego. Trochę na przekór tradycji możemy przygotować je również na Wielkanoc, nadając im kształt zajączka lub jajka. Dekoracje wykonujemy za pomocą rękawa cukierniczego wypełnionego kremem lub lukrem.

PierniczkiPierniczki Fot.: iquasso,julia-beresins,luminaluniblog /pixabay.com

Melasa, ksylitol, syrop z agawy? Który z zamienników cukru jest najzdrowszy? Na pewno nie cukier brązowy!

Więcej o: