Szybkowar - dlaczego warto mieć go w swojej kuchni?

Szybkowar jest garnkiem charakteryzującym się niezwykłą szczelnością, dzięki której w czasie gotowania dochodzi w nim do wzrostu ciśnienia. To z kolei sprawia, że w szybkowarze wzrasta temperatura wody, co przyspiesza gotowanie się potraw. Oto, co powinniście wiedzieć o szybkowarze zanim zdecydujecie się na jego zakup.

Gotowanie w szybkowarze – sposób na zdrowy i szybki obiad

Szybkowar jest garnkiem ciśnieniowym wykonanym z aluminium lub ze stali nierdzewnej i posiada zawór bezpieczeństwa (przeważnie w pokrywie). Na rynku znajdziecie zarówno klasyczne szybkowary przeznaczone do używania na kuchence gazowej, ceramicznej lub elektrycznej, jak również garnki elektryczne, zasilane prądem. Warto wiedzieć, że istnieją różne modele szybkowarów, różniące się między sobą materiałem wykonania, pojemnością oraz dodatkowymi funkcjami.

Każdy, kto posiada szybkowar w swojej kuchni wie, jak wiele korzyści daje korzystanie z niego na co dzień. Przede wszystkim, gotowanie w tym garnku jest szybsze, niż w klasycznych garnkach, co jest dużą zaletą szczególnie podczas gotowania bardziej wymagających produktów. Poza oszczędnością czasu, szybkowary przynoszą też oszczędności finansowe – skrócenie czasu gotowania zmniejsza wysokość rachunków za prąd lub gaz. Szybkowar to też idealna propozycja dla tych, którzy nie lubią jak po ich mieszkaniu roznoszą się kuchenne zapachy – dzięki temu, że garnek jest szczelnie zamknięty, nie wydobywają się z niego żadne aromaty.

Nie można też zapominać o tym, jaki wpływ na jakość potraw mają szybkowary. Dzięki temu, że podczas gotowania potrzebna jest znacznie mniejsza ilość wody (zamiast ulatywać, skrapla się na pokrywie naczynia i spływa z powrotem do potrawy), do minimum ogranicza się ilość wylewanego wywaru, który bogaty jest w witaminy i sole mineralne. Co więcej, gotowanie w szybkowarze daje możliwość ograniczenia spożycia soli i sprawia, że przyrządzane w nim potrawy są o wiele zdrowsze i bardziej wartościowe.

Ostatnią zaletą, o której warto wspomnieć, jest trwałość jaką wyróżniają się szybkowary. Takie garnki w zasadzie się nie psują! Jedynym elementem, który może wymagać wymiany po dłuższym czasie użytkowania jest uszczelka, co jednak nie jest zbyt problematyczne.

Gotowanie w szybkowarze przynosi wiele korzyściGotowanie w szybkowarze przynosi wiele korzyści fot. garneczki.pl

Szybkowar: przepisy - gdzie ich szukać?

Szybkowar jest garnkiem, w którym można przygotować wiele potraw. Wbrew pozorom, jego użytkowanie nie jest skomplikowane. Jeśli nie jesteście zbyt zaawansowanymi kucharzami lub po prostu potrzebujecie inspiracji, poszukajcie przepisów na dania przyrządzane w szybkowarze w internecie. Warto zaglądać na blogi kulinarne oraz profile w mediach społecznościowych, które zajmują się właśnie taką tematyką. Dobrym pomysłem na szukanie przepisów na szybkowar jest także oglądanie kulinarnych kanałów, nie tylko w telewizji, ale też tych działających online, np. w serwisie YouTube.

Szybkowar Tefal kontra szybkowar Ambition: który lepszy?

Szybkowary znaleźć można w ofertach różnych producentów zajmujących się produkcją sprzętów AGD. Najczęściej kupowany jest szybkowar Tefal oraz szybkowar Ambition. Wiele osób poszukujących szybkowaru dla siebie mierzy się z dylematem, który model wybrać. Nie można jednak odpowiedzieć na pytanie o to, która firma produkuje lepsze szybkowary. Warto dobrze przyjrzeć się parametrom poszczególnych sprzętów i to od nich (jak również od ich ceny) uzależnić wybór szybkowaru.

Oczywiście, szybkowary produkowane są także przez innych producentów, toteż nie trzeba ograniczać się do wyboru między produktami wyżej wymienionych tu firm. Szeroki asortyment i ilość producentów zajmujących się produkcją tych garnków sprawią, że każdy prędzej czy później znajdzie szybkowar idealnie odpowiadający jego potrzebom.

Potrawy gotowane w szybkowarze są zdrowe i smacznePotrawy gotowane w szybkowarze są zdrowe i smaczne fot. Frankherbert.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA