Blat drewniany jako idealne uzupełnienie białej kuchni

Blat drewniany uważany jest za najpiękniejszy rodzaj kuchennych blatów. Choć jest on solidny i piękny, ma też pewne minusy, których warto być świadomym przed wyborem tego typu blatu. Blaty drewniane świetnie pasują szczególnie do białej zabudowy kuchennej, toteż stanowią jej doskonałe uzupełnienie.

Blat kuchenny drewniany – wady i zalety

Blat drewniany w kuchni służy przede wszystkim za przestrzeń roboczą, jednak ze względu na jego walory estetyczne stanowi także jeden z głównych i najważniejszych elementów aranżacji tego pomieszczenia. Blaty drewniane są na tyle uniwersalne, że sprawdzą się w każdej kuchni, jednak decyzja o ich wyborze powinna być zawsze dobrze przemyślana. Wszystko dlatego, że blat drewniany ma zarówno swoje plusy, jak i minusy.

Ogromną zaletą blatów drewnianych jest fakt, że komponują się  z każdym kolorem zabudowy kuchennej i świetnie pasują do każdego stylu aranżacji wnętrz. Drewniany blat najlepiej wyglądać będzie w towarzystwie innych elementów stworzonych z tego materiału, takich jak drzwi, stolarka okienna czy podłoga. Ponadto, drewno jest bardzo łatwe w obróbce, toteż blat drewniany można dociąć tak, by idealnie pasował do zabudowy kuchennej i odpowiadał potrzebom domowników. Można więc dowolnie rozplanować otwory na poszczególne sprzęty tak, by korzystanie z nich było wygodne. Blaty drewniane można też wielokrotnie odnawiać, bez względu na wcześniej wykonywane na nich zabiegi.

Niestety, blat drewniany ma też pewne słabsze strony. Przede wszystkim, blaty drewniane są mniej odporne na uszkodzenia mechaniczne od blatów z innych materiałów. Czasem nie pomaga tu nawet impregnacja, a ta z resztą jest punktem obowiązkowym. Co więcej, trzeba bardzo uważać podczas gotowania, aby nie odstawiać na drewniany blat gorących garnków i patelni, ponieważ mogą trwale uszkodzić blat, a każdy uszczerbek może znacznie obniżać jego trwałość.

Kuchnia z drewnianym blatemKuchnia z drewnianym blatem fot. IKEA

Biała kuchnia z drewnianym blatem – klasyka i elegancja

Choć blat drewniany dobrze odnajduje się w każdym kuchennym wnętrzu, bez względu na jego aranżację, to jednak najlepiej pasuje do kuchennej zabudowy utrzymanej w jasnej kolorystyce. Biała kuchnia z drewnianym blatem uważana jest za najmodniejszą, a jednocześnie najbardziej elegancką.

Blat drewniany nadaje białej, surowej kuchni przytulnego charakteru. Takie zestawienie jest charakterystyczne dla aranżacji w stylu skandynawskim i prowansalskim. Jest też niezwykle efektowne, dlatego od lat nie wychodzi z mody. Śmiało można powiedzieć, że biała kuchnia z drewnianym blatem stała się wręcz bezpiecznym klasykiem.

Blat drewniany Castorama kontra blat drewniany IKEA: który lepszy?

Blaty drewniane muszą być dopasowane do kuchennej zabudowy, dlatego najlepiej kupować je w zestawach. Jeśli zdecydujecie się na komplet mebli kuchennych z Castoramy lub innego marketu budowlanego, dobrze jest dopasować do niego drewniany blat w tym samym miejscu. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku kuchni z IKEA, gdzie również znajdziecie wiele propozycji drewnianych blatów dopasowanych do poszczególnych rodzajów zabudowy dostępnych w ofercie sieci.

Blaty drewniane na wymiar – dla kogo?

Jeśli zlecacie wykonanie kuchni na zamówienie, warto skorzystać z takiej usługi także podczas wybierania blatu drewnianego. Taka opcja pozwoli na idealne dopasowanie blatu do kuchennej zabudowy, a jednocześnie umożliwi wam wybór materiału najwyższej jakości.

Prosta kuchnia z blatem drewnianymProsta kuchnia z blatem drewnianym fot. Leroy Merlin

Więcej o:
Komentarze (1)
Blat drewniany jako idealne uzupełnienie białej kuchni
Zaloguj się
  • sosnowieckatowice

    Oceniono 1 raz 1

    Według mnie nie warto inwestowac w blaty drewniane. Faktem jest że po montążu kuchni wyglądają bardzo efektownie. Mozna tez zamontowąć do nich blat podwieszany. Ale.. trzeba o nie dbać!!! Czyli z raz do roku przeszlifować i polakierować lub olejować. Pytanie ? komu się będzie chciało?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX