Mieszkanie w Sopocie: subtelne kolory, urok detali

Okrzei Sopot to ekskluzywna enklawa dla mieszkańców. Lokalizacja mieszkania w dużej mierze przesądziła o jego wystroju. Architekci z pracowni JT Grupa postawili na szyk w wersji modern classic z nutą minimalizmu. Tak powstała nadmorska oaza spokoju.

Założeniem projektu 80-metrowego mieszkania w Sopocie było stworzenie atmosfery sprzyjającej wypoczynkowi. Inwestorzy to para z dwójką dzieci, która chciała na weekendy wpadać do Sopotu się zregenerować, pobyć ze sobą nad morzem. Architekci skupili się na zaprojektowaniu przestrzeni komfortowej i funkcjonalnej. Całość utrzymano w bardzo spokojnym klimacie w bieli, szarości i beżach, miejscowo z mocniejszymi akcentami kolorystycznymi, jak kobalt czy bordo.  

Biorąc pod uwagę potrzeby oraz oczekiwania mieszkańców, układ mieszkania uległ modyfikacji. Centrum mieszkania stanowi obecnie salon z kuchnią.

Otworzyliśmy pierwotnie zamkniętą kuchnię tak, aby powstała obszerna i dobrze doświetlona strefa wspólna. Postawiliśmy na maksymalne poszerzenie strefy relaksu. W salonie stanęła duża, wygodna, narożna sofa marki Sits oraz dodatkowo miękki fotel Oyster. Całość dopełnia komoda naszego projektu. Dodatkowo zrezygnowaliśmy ze stołu, zastępując go wielofunkcyjną, dużą wyspą. Dzięki temu kuchnia, nie tracąc na swojej pojemności, nie dociążyła salonu

– opisuje mgr inż. arch. Jagoda Ziółkowska, współwłaściielka pracowni z JT Grupa. 

Pomimo, że mieszkanie jest utrzymane w jasnych barwach, jest ciepłe w odbiorze - dzięki dębowej podłodze, fornirom na meblach oraz miękkim tkaninom.

Właścicielom zależało na miejscu do przechowywania, ale nie chcieli mieszkania przytłoczonego szafami i regałami. Dlatego wszystkie zabudowy stolarskie zostały dopasowane do przestrzeni, tak jak garderoba we wnęce w korytarzu. Ma ona fronty ramkowe wykończone szarym fornirem i grafitowymi lustrami.

Przestrzeń wypoczynkowa – stonowane odcienie i miejski szyk. Szara, obszerna kanapa do rodzinnego spędzania czasu została uzupełniona dodatkami w kolorze pudrowego różu i ciemnego wina. Stylowa szafka pod tv została wykonana wg autorskiego projektu JT Grupa.

Wystrój salonu harmonijnie współgra z barwą latte macchiato na podłodze wykończonej dębowym drewnem. Światło, które wpada przez duże okna, wydobywa niuanse i podkreśla subtelną grę kolorów. 

Połyskujących powierzchni rozmyślnie użyto w różnych konfiguracjach, dodają one uroku i klasy aranżacji.

Projekt kuchni. który stanowi prawdziwą inspirację dla każdego, dla kogo liczy się minimalizm. Wyspa – pomimo swych rozmiarów – wygląda lekko i elegancko. A to za sprawą zastosowanych materiałów: białych frontów szafek i konglomeratu kwarcowego firmy Compac o rysunku kamienia statuario venato. Dzięki niemu można było stworzyć blat wyspy w jednym kawałku.

Zabudowa kuchni bardziej przypomina salonowe meble. Fronty w formie delikatnych kasetonów korespondują z pozostałymi ścianami mieszkania, gdzie zostały użyte sztukaterie.

Korytarz z salonu prowadzi do łazienki ogólnej, utrzymanej w czarno-białej kolorystyce. Klasyka nigdy nie wyjdzie z mody.

Sypialnia rodziców to biel przełamana mocnym, bordowym akcentem. W tle – subtelny urok sztukaterii i złotych akcentów w postaci uchwytów kinkietów.

Szary, tapicerowany zagłówek koresponduje z tapetą na ścianie sypialni. Kolorów nie ma tu za dużo, aranżacja jest spokojna, sprzyja wypoczynkowi.

Z sypialni właściciele mają dostęp do prywatnej łazienki, która również utrzymana jest w klasycznym duecie czerni i bieli. Na ścianie pod prysznicem użyto jasnych płytek w formie marmurowej jodełki. Do niej dopasowano marmurowy blat na szafce obok, w który wpuszczono umywalkę. Płyciny szafki wykończone zostały delikatnym frezowaniem. 

Sypialnia dzieci pełni również rolę sypialni gościnnej, dlatego zastosowano dwa pojedyncze łóżka, które w razie potrzeby można zestawić w jedno duże. Na ścianie za nimi znalazła się barwna fototapeta przedstawiająca góry namalowane akwarelami.

Tutaj, podobnie jak w sypialni rodziców, nie zabrakło ładnego mebla - wnętrze zdobi biała szafa z zaoblonym narożnikiem. Na frontach subtelny detal – frezowane romby, które nadają szafie wyjątkowego charakteru. To także autorski projekt pracowni JT Grupa. Całość uzupełniają mosiężne uchwyty, które jako detal powtarzają się w pozostałych częściach mieszkania, tworząc fragmenty spójnej aranżacji.

Więcej o: