Industrialne mieszkanie z pracownią w katowickiej kamienicy

Spora powierzchnia mieszkania w katowickiej kamienicy pozwoliła na zaaranżowanie nie tylko przestrzeni do życia, ale też miejsca do pracy. Wszystko to przy zachowaniu dawnego, industrialnego charakteru miejsca.

Mieszkanie w kamienicy w Katowicach nadawało się do generalnego remontu. Właściciel postanowił wykorzystać sporą powierzchnię lokalu - 101 m kw. Przy takim metrażu mógł sobie pozwolić nie tylko na aranżację wnętrza mieszkalnego, ale też pracowni. Zaplanowaniem i urządzeniem przestrzeni zajęły się projektantki z pracowni ma.pa - Michalina Adamczyk, Paulina Adamczyk.

Główny zamysł polegał na pozostawieniu cech charakterystycznych tego miejsca i uzupełnienie wnętrza o nowe elementy wpisujące się w jego charakter. Przede wszystkim zostały odrapane ściany, stare drzwi, nawet niektóre piony instalacyjne. Decyzja o nietynkowaniu ścian wymusiła prowadzenie instalacji "na zewnątrz", co stało się cechą charakterystyczną realizacji. Po wyburzeniu wszystkich elementów działowych powstała otwarta przestrzeń. W celu jej zachowania, wszystkie konieczne pomieszczenia funkcjonalne - toaleta, łazienka, pomieszczenie gospodarcze - zamknięto w jednej "szafie" z poliwęglanu. Dawna komórka na węgiel stała się prysznicem.

Nowym elementem spajającym wszystkie pomieszczenia stała się stal - czarna jak węgiel. Ze stali wykonano łóżko, garderobę, stelaż pod oświetlenie, czy ogromną szafę, która pełni zarówno rolę kredensu, kuchennego cargo, regału na książki i szafy serwerowej. Aranżację wnętrza uzupełniono meblami z odzysku. W części biurowej znalazły się na przykład stare krzesła, które ustawiono w równym rządku pod ścianą.

Projekt: projectbymapa.pl

Realizacje domów: dom Z15 według projektu z pracowni Z500

Więcej o: