SCOBY - ekologiczna alternatywa dla opakowań z plastiku. Użyj jej zamiast reklamówki, a potem... zjedz

Sektor spożywczy z roku na rok zużywa coraz więcej tworzyw sztucznych. Jak temu przeciwdziałać? Na przykład przy pomocy eko-opakowań SCOBY autorstwa Róży Rutkowskiej, absolwentki School of Form Uniwersytetu SWPS.

Mogłoby się wydawać, że żyjemy coraz bardziej świadomie i z większą troską podchodzimy do środowiska naturalnego. Promujemy ekologiczny styl życia w myśl zasady "zero waste" oraz staramy się uczyć tego nasze dzieci. Nie zmienia to jednak faktu, że ilość plastikowych opakowań, które trafiają na śmietnik, jest nadal poważnym problemem. Komisja Europejska planuje do 2021 roku wprowadzić zakaz produkowania przedmiotów jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych. Czy da się zastąpić plastik naturalnymi materiałami?

Róża Rutkowska, absolwentka School of Form Uniwersytetu SWPS, udowadnia, że to możliwe. Projektantka stworzyła ciekawą alternatywę dla foliowych opakowań. To tkanina o nazwie SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast), którą otrzymuje się z grzybka kombuchy (inaczej grzybka japońskiego, który jest kolonią bakterii i specjalnej kultury drożdży). Można ją wykorzystywać do pakowania żywności, przedłużając tym samym trwałość produktów (owinięte w plastik szybciej by się zepsuły).

SCOBY jest kompromisem pomiędzy wygodą a troską o przyrodę. Surowiec jest wielofunkcyjny i szybki do uzyskania. Poza tym, może być zjedzony wraz z zawartością lub wyrzucony na kompost. Dzięki temu, zamiast zaśmiecać środowisko będzie je wzbogacać

- mówi Róża Rutkowska.

Jak wyhodować SCOBY?

Tkanina powstaje w wyniku fermentacji cukrów z wyciągu z odpadów rolniczych przybierając postać membrany na powierzchni płynu. Przez dwa tygodnie materia tka swoją formę w obrębie naczynia, w którym rośnie przez nawarstwianie, podobnie do cebuli. Proces nie wymaga światła, sterylnych warunków czy zaawansowanych technologii. Jedyne, co jest niezbędne do jego rozwoju, to temperatura około 25 st. Celsjusza

- tłumaczy autorka projektu.

SCOBY może być wykorzystane przez rolników oraz producentów żywności. Zainteresowanie alternatywnymi opakowaniami rośnie również wśród rolników przyszłości, którzy prowadzą farmy wertykalne. Moi rodzice zajmują się uprawą warzyw, dlatego często obserwowałam procesy zachodzące w środowisku, o których potem uczyłam się w School of Form na specjalności industrial design. Uczelnia pokazała mi, że warto czerpać z interdyscyplinarnego spojrzenia na projektowanie. A przede wszystkim, że można tworzyć nowe rozwiązania i przeciwdziałać globalnym problemom takim jak zanieczyszczenie środowiska. SCOBY jest projektem, który w przyszłości będzie jednym z wielu rozwiązań, które mogą zastąpić tworzywa sztuczne ale to nasze wybory są kluczowe w walce z plastikiem

- dodaje Róża Rutkowska.

Projekt SCOBY mieliśmy okazję zobaczyć podczas tegorocznej edycji Łódź Design Festival, gdzie znalazł się w finale konkursu MAKE ME! Był również prezentowany na Gdynia Design Days 2018.

Więcej o projekcie na: www.rozajanusz.com i www.instagram.com/make_grow

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.