Jak dogrzać lokal gastronomiczny na zimę?

Standardowe, miejskie ogrzewanie lokalu gastronomicznego nie zdaje egzaminu? Jest prosty sposób, by podwyższyć komfort personelu oraz klientów - skorzystajmy z piecyka gazowego, kurtyny powietrznej lub farelki. Zobacz, dlaczego warto i jak wybrać właściwe urządzenie!

Farelka lub kurtyna powietrzna – dlaczego warto je wybrać?

Termowentylator, zwany również farelką, to rozwiązanie wręcz idealne do stosowania jako dodatkowe ogrzewanie w lokalu gastronomicznym. Dlaczego? Urządzenie jest niewielkie, dlatego też nie zagraci wnętrza i nie będzie przeszkadzać klientom ani obsłudze. Jednocześnie jednak skutecznie i ekonomicznie dogrzejesz nim całe pomieszczenie – dzięki zintegrowanemu wentylatorowi, który sprawnie i szybko rozprowadzi wyprodukowane ciepło. Kupując je, zwróć uwagę na moc sprzętu – na każdy m² wnętrza powinno przypadać co najmniej 100 W mocy.

Kurtyna powietrzna to z kolei nic innego jak montowane nad drzwiami wejściowymi urządzenie, które stwarza niewidzialną barierę uniemożliwiającą napływanie zimna z zewnątrz do środka lokalu. Dzięki temu, że wnętrze jest odizolowane od warunków pogodowych panujących na zewnątrz, możesz liczyć na znacznie mniejsze straty ciepła, dzięki czemu ogrzewanie będzie bardziej ekonomiczne. Co więcej, kurtyna sprawdzi się nie tylko zimą, lecz również latem – zapobiegnie ocieplaniu powietrza, które schładzasz przy użyciu klimatyzatora.

Piecyk gazowy – dodatkowe źródło ciepła w lokalu gastronomicznym

Dlaczego piecyk zasilany gazem tak świetnie sprawdza się w roli uzupełniającego ogrzewania w lokalu gastronomicznym? Przede wszystkim dlatego, że jest niewielki i mobilny – łatwo więc przeniesiemy go tam, gdzie jest potrzebny. Co ważne, gaz jest także dość tanim paliwem – dzięki temu ogrzewanie nim jest ekonomiczne. Również zakup tego urządzenia nie obciąży naszego budżetu – choć wszystko zależy tutaj od tego, czy wybierzemy model klasyczny, czy też z bardziej zaawansowanymi funkcjami.

Jak wybrać dobry piecyk gazowy?

Oto parametry, na które powinniśmy zwrócić uwagę podczas zakupu piecyka na gaz:

- moc – im wyższa moc urządzenia, tym wydajniej pracuje i większą przestrzeń ogrzeje. W dużym uproszczeniu można przyjąć, że każde 100-150 W wystarcza do ogrzania 1 m² powierzchni. Istotne jest także to, czy moc urządzenia można regulować – umożliwi to dopasowanie jej do swoich potrzeb,

- rodzaj i zużycie gazu – do jego zasilania wykorzystuje się propan lub propan-butan. Pierwszy z nich jest co prawda wydajniejszy, jednak zapłacimy za niego nieco więcej. Koniecznie sprawdźmy też podane przez producenta zużycie gazu i dopasujmy je do wielkości lokalu gastronomicznego,

- waga i wielkość – większe urządzenia są zazwyczaj wydajniejsze, dlatego warto po nie sięgnąć w przypadku pomieszczeń o dużym metrażu. Jeśli piecyk jest ciężki (standardowa waga to 10 kg), upewnijmy się, że posiada kółka – wtedy jego przenoszenie stanie się łatwiejsze,

- dodatkowe funkcje – warto zwrócić uwagę na to, czy piecyk posiada wbudowane zabezpieczenia, takie jak czujnik stężenia dwutlenku węgla czy automatyczne odcinanie gazu w sytuacji, gdy zostanie wykryty jego wyciek.