Jagoda kamczacka - pochodzenie i uprawa
Jagoda kamczacka pochodzi z terenów Rosji, Chin, Japonii i Kanady. Występuje głównie na obszarach dobrze nawodnionych - wzdłuż rzek, leśnych pół oraz bagien. Jagoda kamczacka należy do roślin długowiecznych, niezwykle łatwych i wdzięcznych w uprawie. Jagoda występuje w dwóch odmianach: suchodrzew siny i suchodrzew kamczacki. Ta pierwsza osiąga wysokość do ok. 2 metrów wysokości, druga odmiana jest nieco niższa - 1,2 - 1,5 metrów wysokości. Jagoda kamczacka dojrzewa najwcześniej w sezonie - pierwsze owoce można kosztować już w maju, pełną dojrzałość osiąga w czerwcu. Często jest nazywana "jagodami wiecznej miłości". Wszystko za sprawą zawartych w niej związków, które zapobiegają starzeniu się komórek. Jagoda kamczacka jest mało wymagającym i łatwym w uprawie owocem. Mimo to, wciąż nie cieszy się tak dużą popularnością jak jagody goi czy borówka amerykańska. Mimo to trudno odmówić jej walorów estetycznych i smakowych. Jagoda kamczacka ma z reguły biało- żółte kwiaty i ciemnoniebieskie, podłużne owoce, przypominające jagody leśne. Jej dużą zaletą jest całkowita odporność na mrozy - jagoda kamczacka wytrzymuje bardzo niskie temperatury - nawet do - 45° C!
Jagoda kamczacka fot. Barbara Piotrowska/ fot. sklepdlaogrodu, fot. okazje.info fot. Barbara Piotrowska/ fot. sklepdlaogrodu, fot. okazje.info
Jagoda - zastosowanie
Jagoda kamczacka mimo swoich licznych zalet wciąż pozostaje w cieniu innych owoców, takich jak borówka amerykańska czy jagody goi. Mimo to, jagoda kamczacka jest jednym z najzdrowszych owoców, występujących w Polsce. Jej owoce są bogate w witaminy C i A, oraz w minerały: żelazo, miedź, jod oraz antyoksydanty. Od wieków znane są jej ogromne właściwości lecznicze. W medycynie ludowej jagoda była stosowana jako środek wzmacniający naczynia włosowate przy problemach sercowo-naczyniowych. Jagoda kamczacka jest także pomocna w chorobach żołądka, pęcherzyka żółciowego i wątroby. Prócz tego, jagoda pomaga w wydalaniu substancji radioaktywnych. Jagoda kamczacka korzystnie wpływa na organizm w walce z przeziębieniem, a jej sok leczy grzybice i owrzodzenia. Wywar z liści i kwiatów korzystnie wpływa przy chorobach oczu, skóry i gardła. Liście jagody są wykorzystywane przy leczeniu ran. Mają one właściwości antyseptyczne, dzięki czemu pomagają w odkażaniu ran. Nie można zapomnieć o zaletach smakowych jej owocu. Jagoda jest wykorzystywana do ciast, soków, kompotów, win czy nalewek. Dodatkowo, jagoda kamczacka zawiera dużą ilość pektyn, dzięki czemu z powodzeniem może być wykorzystywana do dżemów, powideł i konfitur.
Jagoda kamczacka Fot. Shutterstock.com Kenneth Keife/ fot. sklepdlaogrodu, okazje.info Fot. Shutterstock.com Kenneth Keife/ fot. sklepdlaogrodu, okazje.info
Borówka amerykańska czy jagody goi?
Borówka amerykańska i jagody goi, podobnie jak jagoda kamczacka mają duże właściwości lecznicze i walory smakowe. Niewątpliwie cieszą się dużym zainteresowaniem, czego dowodem jest ciągle wzrastająca liczna plantatorów borówek. Nic dziwnego - zarówno owoce borówki jak i jagody mają ogromny wpływ na nasz organizm. Borówka amerykańska znana jest ze swoich wysokich wartości odżywczych. Zawiera szereg witamin: A, B, C, E, a także PP, miedź, żelazo, magnez, wapń, potas oraz selen. Dodatkowo borówka amerykańska jest bardzo nisko kaloryczna, przez co często jest stosowana podczas diety. Ma ona także właściwości lecznicze - poprawia wzrok, reguluje trawienie oraz jest pomocna w walce z miażdżycą. Borówka amerykańska jest także wykorzystywana w profilaktyce nowotworowej. Wszystko dzięki dużej zawartości kwasu egalowego i kwasu foliowego. Borówka ma także korzystny wpływ dla oczu. Stąd też często jest zalecana kierowcom oraz osobom z wadami wzroku. Ekstrakty zawarte w borówce pomagają w leczeniu chorób siatkówki oka oraz poprawiają ukrwienie w obrębie tęczówki. Nie mniej korzystnym dla naszego organizmu owocem są jagody goi. Przez wielu, jagody goi są uważane za najzdrowsze z możliwych naturalne składniki pożywienia. Wszystko za sprawą zawartych w nich składników odżywczych, witamin i minerałów. Jagody goi zawierają aż 21 pierwiastków - m.in. żelazo, wapń, selen, cynk, german oraz fosfor. Nasiona goi zawierają 50 razy więcej witaminy C, niż jakże popularny owoc pomarańczy! Prócz tego, jagody goi zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, przez co obniżają poziom cholesterolu. Biorąc pod uwagę właściwości lecznicze, trudno się dziwić, że zarówno jagoda kamczacka, jak i borówka amerykańska czy jagody goi cieszą się tak wielkim zainteresowaniem. Wyjątkowe walory smakowe w połączeniu z wartościami odżywczymi sprawiają, że z każdym rokiem, coraz więcej osób decyduje się na własną uprawę tych owoców. Niezależnie od tego, które owoce preferujemy najbardziej, zarówno jagoda kamczacka, borówka amerykańska jak i jagody goi z pewnością będą miały korzystny wpływ dla naszego organizmu, a co więcej - mogą pomóc w zapobieganiu i leczeniu wielu chorób.
Jagoda kamczacka fot. wikimedia commons JoJan/ fit. sklepdlaogrodu, okazje.info fot. wikimedia commons JoJan/ fit. sklepdlaogrodu, okazje.info
Uwielbiasz sezonowe owoce i marzy Ci się ich uprawa we własnym ogródku? Jesteś zwolennikiem medycyny naturalnej i doceniasz korzystny wpływ owoców na zdrowie? Zarówno jagoda kamczacka, borówka amerykańska i jagody goi to świetny pomysł na przydomowy ogródek! Decydując się na własną uprawę należy jednak pamiętać o odpowiednich nawozach i pielęgnacji. Poniżej przedstawiamy 18 produktów, które przydadzą się w każdym ogrodzie! Lato w pełni, warto więc pomyśleć nad udekorowaniem ogrodu, drzewkami owocowymi i cieszyć się ich wyjątkowym smakiem.