Które owoce i warzywa warto jeść jesienią?

Martyna Trębacz
13.09.2016 14:00
W zależności od pory roku, nasz organizm ma inne zapotrzebowanie na witaminy, zawarte w owocach i warzywach. W okresie jesienno-zimowym nie mamy dostępu do do tylu zdrowych produktów co latem i wiosną, dlatego zwłaszcza w tym okresie warto dostarczyć swojemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników. W ten sposób wzmocnimy układ odpornościowy, a tym samym wzmocnimy nasz organizm i poprawimy swoje samopoczucie, nie poddając się jesiennej chandrze!

Które owoce warto jeść jesienią?

Zdecydowanie najbardziej korzystne dla naszego organizmu jest jedzenie owoców zgodnie z porą roku. W okresie jesienno-zimowym świetnym pomysłem jest spożywanie żurawiny, która jest bogata w kwasy organiczne, minerały, pektyny oraz witaminy z grupy C, B1, B2 i B6. O korzystnych właściwościach żurawiny wiedzą także zielarze i farmaceuci - owoc ten jest często wykorzystywany do leczenia zapaleń dróg moczowych oraz kamicy nerkowej. W okresie jesienno-zimowym świetnym pomysłem jest także jedzenie gruszek. Zawierają one potas, wapń, magnez, żelazo i fosfor. Poza tym gruszki zawierają dużo błonnika i jodu, dzięki czemu wspomagają pracę tarczycy i jelit. Wśród owoców, które warto są także śliwki. Zawierają one wyjątkowo dużą ilość błonnika, który poprawia przemianę materii i zawierają dużo witamin z grupy B, dzięki czemu wpływają korzystnie na układ nerwowy i poprawiają samopoczucie. Spośród owoców, które warto jeść w okresie jesienno-zimowym są aronia, dzika róża, jarzębina. W przypadku tej ostatniej, należy jednak uważać na zawarty w niej kwas parasorbinowy, który powoduje nudności i wymioty. Kwas ten rozkłada się pod wpływem wysokich i niskich temperatur dlatego warto zrywać jarzębinę po pierwszych przymrozkach. Co ważne, jarzębiny nie jada się surowo, a wykorzystuje się ją do produkcji wódki, nalewek i dżemów.

Owoce i warzywa, które warto jeść jesieniąfot. Pixabay

Warzywa, które należy jeść w okresie jesienno-zimowym!

Okres jesienno-zimowy to świetny czas na spożywanie buraków, które mają niebagatelny wpływ na dobre funkcjonowanie naszego organizmu. Wszystko dlatego, że to właśnie buraki warunkują równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Warzywa te zawierają dużą ilość witaminy C, wapnia, magnezu, sodu, potasu. Buraki zawierają także dwa rzadkie metale - rubin i cez, które mają niebagatelny wpływ na leczenie chorób nowotworowych. Równie cennym dla naszego organizmu warzywem jest dynia, której pestki także mają działanie antyrakowe. W okresie jesienno-zimowym warto także sięgnąć po brukselkę, która zawiera dużo witamin z grupy B, sól mineralną oraz karoten. W okresie zimowym do swojego menu warto włączyć także paprykę, która jest źródłem witaminy C, A oraz E. Co ważne, papryka zawiera także selen, dzięki czemu reguluje przemianę materii i wspomaga usuwanie z organizmu szkodliwych toksyn. Warto więc wzbogacić swoją dietę o te warzywa, które korzystnie wpływają na nasz organizm i zwłaszcza zimą zadbać o odpowiednią dietę, która nie tylko sprawi, że będziemy zdrowsi, ale także korzystnie wpłynie na naszą odporność!

Owoce i warzywa, które warto jeść jesieniąfot. Pixabay

Zdrowa dieta, czyli czego należy unikać?

Choć nie wszyscy o tym wiedzą, warzywa i owoce nie zawsze są zdrowe dla naszego organizmu. Niektórych z nich powinniśmy szczególnie wystrzegać się w okresie jesienno-zimowym. Wszystko za sprawą pestycydów, którymi skażonych jest wiele płodów rolnych. Dodatkowo, warunki w jakich uprawiane są owoce i warzywa, często niekorzystnie odbijają się na walorach odżywczych i smakowych, a co za tym idzie nie działają korzystnie na nasz organizm. Jednym z najczęściej popełnianych błędów jest jedzenie pomidorów, które tak jak inne warzywa w okresie zimowym pozyskujemy z importu. Do Polski najczęściej trafiają pomidory uprawiane w Holandii, które dojrzewają w sztucznych warunkach, przy użyciu szkodliwych nawozów. Wartość odżywcza takich pomidorów jest więc minimalna, dlatego też nie poleca się ich spożywania w okresie zimowym. Zimą nie poleca się także jedzenia szpinaku. Według badań to właśnie szpinak należy do grupy warzyw najbardziej skażonych pestycydami. Co więcej, szpinak pozyskiwany z importu zawiera kadmu, który może uszkodzić nerki i ma znaczący wpływ na powstawanie anemii i osteoporozy. Nie najlepszym pomysłem jest spożywanie w okresie zimowym cytrusów, które wychładzają organizm co w naszej strefie klimatycznej wpływa na nas niekorzystnie.  Także owoce kiwi prowadzą do wychłodzenia organizmu, a ponad to zawierają szczawiany wapnia, które powodują powstawanie kamieni nerkowych. Podobne działanie na nasz organizm mają banany, które napędzają apetyt, co w okresie zimowym nie jest korzystne dla naszego zdrowia, ponieważ w okresie zimowym prowadzimy mniej aktywny tryb życia, a co za tym idzie spalamy mniej kalorii niż latem, czy wiosną.

Owoce i warzywa, które warto jeść jesieniąfot. Pixabay

Zgodnie z zasadą - "Jesteś tym, co jesz" warto zwracać uwagę na produkty, które spożywamy. Zwłaszcza zimą należy szczególnie zadbać o nasze zdrowie i wybierać te owoce i warzywa, które najkorzystniej wpływają na nasz organizm. Skorzystaj z naszych propozycji i zadbaj o swoje zdrowie, zwłaszcza przed zbliżającą się zimą!