Sposoby na utrzymanie porządku w kuchni

Karolina Mucha
28.09.2016 14:00
W każdej kuchni znajduje się mnóstwo akcesoriów do gotowania oraz przypraw, które powinny mieć swoje miejsce. Odpowiednio przechowywane ułatwią nam funkcjonowanie w kuchni i zagwarantują utrzymanie porządku. Warto pamiętać, że estetyka i porządek w domu to sprawa priorytetowa. Jak utrzymać porządek w kuchni? Doradzamy!

Powszechnie wiadomo, że gotując lubimy mieć wszystkie potrzebne rzeczy na wyciągnięcie ręki. Ulubiona łyżka czy deska do krojenia będzie niezbędna podczas przygotowywania obiadu. Mimo to warto zadbać, by po zakończonym gotowaniu pochować wszystkie przedmioty. Zagwarantuje to piękny wygląd naszej kuchni. Zbyt duża ilość akcesoriów trzymanych na blacie stworzy nieestetyczny bałagan.

Szafki oraz szuflady

Utrzymanie porządku w kuchni - szafki, szuflady, półkiFot. Homebook, sfmeble

W kuchni warto wykorzystać każdą wolną przestrzeń na stworzenie szafki. Coraz bardziej popularne stały się szafki typu cargo, które dają możliwość zagospodarowania wąskich szczelin pomiędzy większymi elementami kuchennych mebli. Szafka cargo wysuwa się do przodu na całej swojej długości, a w środku zamontowany ma kosz. Będzie to idealne miejsce do ustawienia butelki z napojem, soku czy oliwy.

Szafki narożne pomieszczą duże garnki, patelnie oraz przenośne sprzęty kuchenne. Coraz częściej montowane są w nich obrotowe kosze, dzięki czemu łatwiej wydostać interesujący nas przedmiot z głębi szafki.

Bardzo łatwo uporządkować przestrzeń w szufladach. W sklepach z akcesoriami do domu znajdziemy całą gamę organizerów pozwalających na posegregowanie sztućców. Wiele kupionych przegródek posiada możliwość regulacji wielkości, dzięki czemu przedmioty nie będą się przesuwały podczas rozsuwania szuflady.

Pojemniki do przechowywania

Pojemniki do przechowywaniaFot. IKEA, sfmeble

Przechowywanie sypkich produktów, takich jak: sól cukier lub inne przyprawy w papierowych torebkach jest bardzo nieporęczne. Bardzo łatwo o rozerwanie opakowania i stworzenie zbędnego bałaganu w szafce kuchennej. Doskonałym rozwiązaniem są pojemniki do przechowania. Tego typu pudełka mogą być szklane lub plastikowe, kolorowe bądź przezroczyste. Przede wszystkim są bardzo szczelne, co pozwoli uniknąć zawilgocenia przypraw lub wywietrzenia ich aromatu. Makaron, orzechy, bakalie lub suszone grzyby umieszczone w przezroczystych pojemnikach będą miały funkcję nie tylko spożywczą, ale i ozdobną.

Herbata i kawa umieszczona w odpowiednich pudełkach lub szkatułkach zachowa swój świeży aromat. Warto pomyśleć o jednakowych pojemnikach dla tego duetu, oczywiście z napisem, żeby łatwo było dostrzec gdzie znajduje się interesujący nas produkt.

Stojaki kuchenne

Stojaki kuchenneFot. Homebook, sfmeble

Z całą pewnością posiadamy niezliczoną ilość kubków, filiżanek i szklanek, które nie mieszczą się w kuchennej szafce. Warto mieć też kilka kubków pod ręką, a rozstawione swobodnie na blacie stworzą chaos. Dobrym rozwiązaniem będzie stojak kuchenny, na którym zawiesimy ulubione i najczęściej używane kubki. Stojak nie zajmie zbyt dużo miejsca, jednocześnie będzie pełnił funkcję dekoracyjną.

Możemy również zainwestować w stojak na patelnię. W sytuacji, gdy posiadamy kilka rodzajów patelni będzie to doskonałe rozwiązanie, żeby uniknąć uszkodzenia powłoki teflonowej, gdy jedna patelnia uderzy o drugą.

Poniżej przedstawiamy organizery oraz akcesoria kuchenne, które pomogą utrzymać porządek w naszej kuchni.

Więcej o: