Domowa cukiernia - akcesoria do pieczenia i dekoracji ciast

Karolina Mucha
21.10.2016 17:30
Zapach świeżo wypieczonego ciasta kojarzy się nam z ciepłem rodzinnego domu. Domowe wypieki smakują najlepiej. Własnoręcznie przygotowane i pachnące sprawią, że na twarzy każdego domownika pojawi się uśmiech. Odpowiednie akcesoria do pieczenia oraz dekoracji sprawią, że wyczarujemy prawdziwe cukiernicze arcydzieła. Jakie akcesoria są niezbędne? Podpowiadamy!

Są akcesoria, których nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni, takie jak blaszki, formy, akcesoria do pieczenia oraz dekorowania słodkości. Kiedy spotykamy się w gronie rodziny lub przyjaciół w towarzystwie kawy lub herbaty na stole powinno pojawić się coś słodkiego.

Są akcesoria, których nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni, takie jak blaszki, formy, akcesoria do pieczenia oraz dekorowania słodkości. Kiedy spotykamy się w gronie rodziny lub przyjaciół w towarzystwie kawy lub herbaty na stole powinno pojawić się coś słodkiego.
Foremki do wypieków
Sernik, szarlotka, ciasto drożdżowe oraz muffiny łączy fakt, że aby je przygotować niezbędna będzie odpowiednia forma do wypieków. Sklepy oferują szeroką gamę form w przeróżnych kształtach oraz neonowych kolorach. Są one wykonywane z różnych materiałów: blaszane, szklane, silikonowe lub ceramiczne.
Najpopularniejsze są formy blaszane, najłatwiej utrzymać je w czystości, jednak mogą być podatne na rdzewienie, jeśli nie są pokryte od wewnątrz warstwą ceramiczną lub teflonową. Foremki z silikonu zagwarantują nam szeroką gamę kolorystyczną o barwnych odcieniach oraz są niezwykle tanie. Jednocześnie są odporne na wysokie temperatury ze względu na swój trwały materiał i posłużą nam przez długie lata. Natomiast przy doborze formy do pieczenia babek lub tart powinniśmy zdecydować się na te wykonane z ceramiki, ponieważ się nie odkształcają i nie rdzewieją. Estetyczny wygląd doskonale wpasuje się w wystrój każdej eleganckiej kuchni.
Wybierając kształt powinniśmy wiedzieć do czego dana foremka będzie nam służyła. Coraz większą popularnością cieszą się nietypowe kształty, takie jak serca, litery czy zwierzątka.
Akcesoria do pieczenia
W kuchni nie tylko meble i sprzęty są najważniejsze. Stworzenie pięknej aranżacji wymaga odpowiednich dodatków oraz akcesoriów. Do wykonania pysznych ciast akcesoria do pieczenia będą niezbędne. Z całą pewnością przyda się waga kuchenna, która pomoże nam wymierzyć produkty do naszych wypieków. Miarki, drewniane łyżki do mieszania, pędzelki do smarowania foremek ułatwią nam każde cukiernicze wyzwanie.
Podkładki pod foremki pozwolą chronić blat naszego regału przed wysokimi temperaturami, a rękawica kuchenna zapobiegnie poparzeniu rąk podczas wyjmowania gorącej blaszki z piekarnika.
Dekoracja wypieków
Udekorowanie wypieków to nie lada wyzwanie. Efektowna dekoracja ucieszy domowników oraz naszych gości, a jej wygląd sprawi, że wypieki zyskają jeszcze bardziej smakowity wizerunek. Kakao, bita śmietana, krem czekoladowy lub wanilinowy, lukier oraz ozdobne dodatki wymagają odpowiednich przerządów, by stworzyć cukierniczą kompozycję.
Woreczki cukiernicze umożliwią narysowanie na cieście, torcie lub muffinach wzorów z kremu czy lukru. Tylki, czyli końcówki zamontowane w woreczku służą do robienia finezyjnych wzorów, które zależą od kształtu otworu: gwiazdki, kwiatki albo listki. Niezbędne będą również szpachelki, które pozwolą równomiernie rozprowadzić na wypieku krem lub masę. Pisaki doskonale sprawdzą się do pisania dedykcji i imion na zdobionych powierzchniach, a wykrawaczki pozwolą stworzyć z lukru lub marcepanu oczekiwane kształty.
Nieoceniona w dekoracji jest również patera, która w efektowny sposób zaprezentuje nasze wypieki. Patery na ciasto to płaskie talerze na nóżce, najczęściej wykonane ze szkła lub ceramiki. Odpowiednia oprawa dla słodkości przyda się nie tylko podczas rodzinnych uroczystości, ale i na codzień, jeśli w domu mieszka wielu łasuchów.
Poniżej przedstawiamy akcesoria, które pozwolą stworzyć w naszej kuchni prawdziwe cukiernicze królestwo!Są akcesoria, których nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni, takie jak blaszki, formy, akcesoria do pieczenia oraz dekorowania słodkości. Kiedy spotykamy się w gronie rodziny lub przyjaciół w towarzystwie kawy lub herbaty na stole powinno pojawić się coś słodkiego.

Foremki do wypieków

Foremki do wypiekówFot. galerialimonka.pl, a-tab, mykitchen

Sernik, szarlotka, ciasto drożdżowe oraz muffiny łączy fakt, że aby je przygotować niezbędna będzie odpowiednia forma do wypieków. Sklepy oferują szeroką gamę form w przeróżnych kształtach oraz neonowych kolorach. Są one wykonywane z różnych materiałów: blaszane, szklane, silikonowe lub ceramiczne.

Najpopularniejsze są formy blaszane, najłatwiej utrzymać je w czystości, jednak mogą być podatne na rdzewienie, jeśli nie są pokryte od wewnątrz warstwą ceramiczną lub teflonową. Foremki z silikonu zagwarantują nam szeroką gamę kolorystyczną o barwnych odcieniach oraz są niezwykle tanie. Jednocześnie są odporne na wysokie temperatury ze względu na swój trwały materiał i posłużą nam przez długie lata. Natomiast przy doborze formy do pieczenia babek lub tart powinniśmy zdecydować się na te wykonane z ceramiki, ponieważ się nie odkształcają i nie rdzewieją. Estetyczny wygląd doskonale wpasuje się w wystrój każdej eleganckiej kuchni.

Wybierając kształt powinniśmy wiedzieć do czego dana foremka będzie nam służyła. Coraz większą popularnością cieszą się nietypowe kształty, takie jak serca, litery czy zwierzątka.

Akcesoria do pieczenia

Akcesoria do pieczeniaFot. ladnydom.pl, a-tab, mykitchen

W kuchni nie tylko meble i sprzęty są najważniejsze. Stworzenie pięknej aranżacji wymaga odpowiednich dodatków oraz akcesoriów. Do wykonania pysznych ciast akcesoria do pieczenia będą niezbędne. Z całą pewnością przyda się waga kuchenna, która pomoże nam wymierzyć produkty do naszych wypieków. Miarki, drewniane łyżki do mieszania, pędzelki do smarowania foremek ułatwią nam każde cukiernicze wyzwanie.

Podkładki pod foremki pozwolą chronić blat naszego regału przed wysokimi temperaturami, a rękawica kuchenna zapobiegnie poparzeniu rąk podczas wyjmowania gorącej blaszki z piekarnika.

Dekoracja wypieków

Dekoracja wypiekówFot. Homebook, mykitchen

Udekorowanie wypieków to nie lada wyzwanie. Efektowna dekoracja ucieszy domowników oraz naszych gości, a jej wygląd sprawi, że wypieki zyskają jeszcze bardziej smakowity wizerunek. Kakao, bita śmietana, krem czekoladowy lub wanilinowy, lukier oraz ozdobne dodatki wymagają odpowiednich przerządów, by stworzyć cukierniczą kompozycję.

Woreczki cukiernicze umożliwią narysowanie na cieście, torcie lub muffinach wzorów z kremu czy lukru. Tylki, czyli końcówki zamontowane w woreczku służą do robienia finezyjnych wzorów, które zależą od kształtu otworu: gwiazdki, kwiatki albo listki. Niezbędne będą również szpachelki, które pozwolą równomiernie rozprowadzić na wypieku krem lub masę. Pisaki doskonale sprawdzą się do pisania dedykcji i imion na zdobionych powierzchniach, a wykrawaczki pozwolą stworzyć z lukru lub marcepanu oczekiwane kształty.

Nieoceniona w dekoracji jest również patera, która w efektowny sposób zaprezentuje nasze wypieki. Patery na ciasto to płaskie talerze na nóżce, najczęściej wykonane ze szkła lub ceramiki. Odpowiednia oprawa dla słodkości przyda się nie tylko podczas rodzinnych uroczystości, ale i na codzień, jeśli w domu mieszka wielu łasuchów.

Poniżej przedstawiamy akcesoria, które pozwolą stworzyć w naszej kuchni prawdziwe cukiernicze królestwo!

Więcej o: