Sprawdź idealne rozwiązanie na przechowywanie produktów żywnościowych

Maja Stosio
15.12.2016 21:00
Właściwe przechowywanie produktów spożywczych jest nie lada wyzwaniem. Oto kilka sprawdzonych rozwiązań, dzięki którym Twoje zapasy będą długo świeże.

Idealnym rozwiązaniem w kuchni jest przeznaczenie niewielkiej wnęki lub szafki na tzw. spiżarkę. Najlepiej zainstalować w niej półki, zawieszki i pojemniki na żywność. Produkty sypkie takie jak mąka, sól, cukier i przyprawy najlepiej trzymać w szczelnie zamykanych szklanych słojach, w szafce będącej w pobliżu blatu roboczego. Szkło nie wchodzi w reakcję z żywnością i nie wchłania zapachów - idealnie nadaje się do przechowywania produktów żywnościowych. Dzięki takiemu rozwiązaniu dodatkowo widzimy, jakie produkty należy uzupełnić w najbliższym czasie. Dekoracyjne słoje możemy również wyeksponować na blacie lub półce, gdzie będą stanowiły rodzaj ozdoby.

Kolaż / fot. fabrykaform.pl / autor: brak informacji / mat. partnerówKolaż / fot. fabrykaform.pl / autor: brak informacji / mat. partnerów

Jeśli posiadasz dużą ilość produktów spożywczych i nie bardzo wiesz jak je przechować, z pewnością pomoże Ci w tym urządzenie do pakowania próżniowego. Jest to idealne narzędzie w sytuacji, Twoim celem jest podzielenie dużej ilości produktów na mniejsze porcje. Ten niezwykle przydatny gadżet jest w pełni automatycznym urządzeniem. Posiada elegancką obudowę ze stali nierdzewnej, a przy jego pomocy bezpiecznie przechowasz produkty spożywcze i zaoszczędzisz miejsce. Zapakowane próżniowo produkty spożywcze, utrzymują świeżość pięć razy dłużej, zachowując jednocześnie witaminy i składniki odżywcze. Do urządzenia można stosować folię w rolce oraz torebki foliowe. Elektryczny monitoring temperatury oraz pompa próżniowa doskonale sprawdzą się w przypadku delikatnych produktów spożywczych.

Kolaż / fot. fabrykaform.pl / autor: brak informacji / mat. partnerówKolaż / fot. fabrykaform.pl / autor: brak informacji / mat. partnerów

Potrawy przetworzone, które chcemy umieścić w zamrażarce lub lodówce, najlepiej jest umieścić w specjalnie do tego przystosowanych pojemnikach. W tego typu pojemnikach łatwo możemy przechowywać, podgrzewać jak również serwować potrawy. Przed wstawieniem do lodówki na etykietach warto umieścić nazwę potrawy oraz datę jej przygotowania.

Kolaż / fot. fabrykaform.pl / autor: brak informacji / mat. partnerówKolaż / fot. fabrykaform.pl / autor: brak informacji / mat. partnerów

Więcej akcesoriów do przechowywania żywności:

Więcej o: