Garnki - podstawa kuchni. Jak wybrać najlepszy model?

Naczynia, z których korzystamy codziennie przygotowując posiłki, szczególnie zasługują na naszą uwagę. Spójrz, jakie garnki posiadają największe walory zdrowotne i użytkowe.

Garnek jest naczyniem kuchennym, z którego korzystamy każdego dnia. Dlatego nie bez znaczenia pozostaje dla nas jego wygląd, jakość wykonania i walory zdrowotne. Zdobione garnki emaliowane, wykonane ze stali węglowej powoli odchodzą w zapomnienie. W gospodarstwach domowych królują garnki wykonane ze stali nierdzewnej. Zastosowanie tego materiału zwiększa nasze bezpieczeństwo zdrowotne. Te naczynia są nietoksyczne, ich powierzchnia nie dopuszcza do rozwoju mikroorganizmów, są łatwe w utrzymaniu czystości, odporne na działanie kwasów, zasad oraz wysokich temperatur. Coraz częściej w naszych domach pojawiają się garnki do gotowania na parze. Te naczynia pozwalają na szybkie i zdrowe przygotowanie pełnowartościowych posiłków. Potrawy przygotowane w takim garnku będą niezwykle soczyste, aromatyczne i bogate w składniki odżywcze. Garnki do gotowania na parze zazwyczaj składają się z trzech podstawowych elementów: podstawy na wodę, sita, na którym układamy potrawy i pokrywy.

Fot. fabrykaform.pl / autor: brak informacji / mat. partnerówFot. fabrykaform.pl / autor: brak informacji / mat. partnerów Fot. fabrykaform.pl / autor: brak informacji / mat. partnerów Fot. fabrykaform.pl / autor: brak informacji / mat. partnerów

Gotowanie na indukcyjnej płycie grzewczej jest bardzo szybkie i bezproblemowe. W przypadku kuchni gazowej lub elektrycznej rodzaj użytych naczyń nie ma znaczenia. Inaczej jest w przypadku kuchni indukcyjnej - garnki do gotowania na tej płycie muszą być specjalnie do tego celu przygotowane. Ich dno wykonane jest z fotomagnetyku. Dzięki temu pole grzewcze płyty wykrywa powierzchnię garnka, następnie wytwarza się pole magnetyczne i dno garnka ulega rozgrzaniu. Gotowanie na takiej płycie jest czyste, bezpieczne i tanie. Garnki indukcyjne charakteryzuje ciekawy design i wysoka jakość. Gotowanie w takich naczyniach to czysta przyjemność.

Fot. zabudowa-agd.pl / autor: brak informacji / mat. partnerówFot. zabudowa-agd.pl / autor: brak informacji / mat. partnerów Fot. zabudowa-agd.pl / autor: brak informacji / mat. partnerów Fot. zabudowa-agd.pl / autor: brak informacji / mat. partnerów

Coraz częściej możemy spotkać garnki specjalnie przystosowane do gotowania konkretnych potraw. Przykładem takiego wyspecjalizowanego naczynia może być garnek do gotowania mleka i przygotowywania kremów. Posiada on podwójne ścianki i wyświetlacz temperatury, który ułatwia gotowanie. Mleko przygotowywane w takim naczyniu na pewno nie wykipi i nie przypali się. Innym przykładem "wyspecjalizowanego" naczynia, jest garnek do gotowania szparagów lub kukurydzy. Posiada on specjalny wkład do gotowania, wysmukły kształt oraz pojemności 4,5 litra. Ugotowane szparagi wyjmiesz z tego naczynia za jednym pociągnięciem.

Fot. galerianastole.pl / autor: brak informacji / mat. partnerówFot. galerianastole.pl / autor: brak informacji / mat. partnerów Fot. galerianastole.pl / autor: brak informacji / mat. partnerów Fot. galerianastole.pl / autor: brak informacji / mat. partnerów

Więcej garnków:

Zapisz

Zapisz

Więcej o:
Copyright © Agora SA