Wielkanoc - akcesoria do świątecznych dań i wypieków

Karolina Mucha
05.04.2019 09:30
Wielkanoc tuż tuż, dlatego warto pomyśleć o pysznościach, które będziemy przygotowywać na świąteczny stół. Do wypieków niezbędne będą funkcjonalne foremki i stemple z wzorkami, a na jajka przydadzą się efektowne talerze. Jakie akcesoria wybrać? Podpowiadamy!

Wielkanocne wypieki - wybierz najlepsze foremki i stemple

Wielkanocne wypieki - wybierz najlepsze foremki i stempleFot. Homebook, CC0 Public Domain

Nie wyobrażamy sobie świąt bez słodkości! Na Wielkanoc nie może zabraknąć tradycyjnej baby czy mazurka. Babę wielkanocną możemy upiec na kilka sposobów. Najpopularniejsza jest drożdżowa z cytrynowym aromatem lub piaskowa z lukrową polewą oraz skórkami pomarańczy. Do pieczenia babki niezbędna będzie foremka wykonana z metalowej blachy, ceramiczna lub silikonowa, najlepiej z otworem w środku.

Również mazurek powinien być upieczony w specjalnej formie, najlepiej z wyjmowanym dnem, co ułatwi serwowanie gotowego ciasta. Najlepiej sprawdzi się blacha o kwadratowa, prostokątna lub okrągła. Kruche ciasto ze słodką masą i dodatkami zaspokoi naszą chęć na "coś słodkiego".

W wielu polskich domach na stołach pojawia się także sernik. Kto go nie lubi? Słodki, puszysty, z rodzynkami lub oblany czekoladą. Okrągły sernik idealnie sprawdzi się na świątecznym stole, dlatego warto zapatrzyć się w blachę z odpinanymi bokami.

Równie popularne są świąteczne ciasteczka. Do ich przygotowania musimy mieć specjalne foremki do wycinania. W sklepach znajdziecie z pewnością mnóstwo wzorników z jajkiem, barankiem, zajączkiem czy owieczką. Doskonale sprawdzi się także wałek do ciasta z dekoracyjnym motywem!

Jajo w roli głównej

Wyświetl ten post na Instagramie.

Post udostępniony przez PEPCO (@pepcopl) Kwi 1, 2019 o 2:37 PDT

Na Wielkanoc głównym daniem są oczywiście jajka w przeróżnej postaci. Na świątecznym stole najczęściej pojawiają się przekrojone na połówki, z majonezem i szczypiorkiem lub faszerowane. W każdym domu powinien znaleźć się ozdobny talerz, na którym ułożymy jajka - z charakterystycznymi wgłębienia, co zapobiega przesuwaniu się połówek po talerzu. Efektowny talerz będzie nie tylko praktycznym naczyniem, ale też wspaniałą dekoracją stołu.

W większości polskich domów na świątecznym stole pojawia się tradycyjna sałatka jarzynowa, oczywiście z jajkami. Przygotowywanie sałatki ułatwi profesjonalna krajalnica/sitko, które pozwoli uniknąć krojenia - jajka oraz warzywa wystarczy przecisnąć przez sitko do miski.

Do gotowania jajek nie tylko od święta przyda się specjalne naczynie. Natomiast by wygodnie zjeść jajko na miękko, idealnie sprawdzi się kieliszek z łyżeczką.

Naczynia z wielkanocnym motywem

Wielkanoc to czas ciepłych, pastelowych kolorów, które witają wiosnę: mięty, bieli, błękitu oraz żółci. Warto wprowadzić do mieszkania naczynia w tej kolorystyce, najlepiej z wielkanocnym motywem.

Kubek w kształcie kury, urocza maselniczka czy dzbanek na mleko sprawią, że klimat w mieszkaniu stanie się cieplejszy, a wielkanocny stół zyska dużo uroku. Pięknie zdobione naczynia sprawią, że rodzinne święta będą jeszcze weselsze. Odcienie zieleni podkreślą wiosenny charakter świąt, kwiaty w wazonie dodadzą im uroku, a kolorowe naczynia umilą biesiadowanie z rodziną przy stole.