Blat kuchenny - jaki wybrać?

Blat kuchenny to najczęściej używana powierzchnia w każdej kuchni, dlatego tak ważny jest jego odpowiedni wybór. Pamiętajmy, by był funkcjonalny, odporny na intensywne eksploatowanie, a także ładny, ponieważ od niego w dużej mierze zależy udana aranżacja kuchni. Jaki blat kuchenny najlepiej wybrać? Podpowiadamy!

Blat kuchenny - czym się kierować przy wyborze?

Blaty kuchenneBlaty kuchenne Fot. Homebook Fot. Homebook

Przy wyborze blatu kuchennego należy określić swoje priorytety. Oprócz kwestii estetycznych musimy zwrócić szczególną uwagę na praktyczną stronę blatu. To właśnie na nim będziemy wykonywać wszystkie kuchenne czynności, będzie on naszym blatem roboczym, dlatego musi być odporny na wilgoć. Nieodpowiednio dobrany materiał może pękać, nasiąkać wodą i odkształcać się. Jeśli tego unikniemy, blat kuchenny posłuży nam przez długie lata.

Oprócz odporności na wilgoć należy wziąć pod uwagę kwestię odporności na wysokie temperatury. Blat bardzo często na styczność z gorącymi garnkami, patelnią, znajduje się w pobliżu kuchenki - wszystko to może powodować zniszczenia. Najbardziej odporne na wysokie temperatury będzie szkło, granit, wysokiej jakości stal nierdzewna, a także ceramika.

W kuchni nietrudno o uszkodzenia mechaniczne, dlatego warto wybrać blat kuchenny z naprawdę odpornego materiału. Najlepiej sprawdzą się blaty ze stali nierdzewnej lub granitowe, które pozwolą ochronić materiał przed zarysowaniami oraz odkształceniami powstającymi w wyniku uderzeń.

Nie zapominajmy także o zachowaniu nieskazitelnej czystości! Na blacie przygotowujemy jedzenie dla całej rodziny, dlatego niezwykle ważne jest zachowanie sterylności. Najlepiej wybrać blaty, które łatwo będzie posprzątać. Dobrze sprawdzi się stal, szkło, blaty kamienne, a także laminowane.

Blaty laminowane i drewniane

Blaty laminowane i drewnianeBlaty laminowane i drewniane Fot. Homebook Fot. Homebook

Najbardziej popularne w kuchniach są blaty laminowane. Wybierane są prawdopodobnie najczęściej ze względu na atrakcyjną cenę. W sklepach znajdziemy szeroką gamę wzorów i kolorów. Oprócz tego są one odporne na plamy i doskonale znoszą wysokie temperatury. Dodatkową zaletą jest to, że nie blakną pod wpływem światła. Blaty laminowane łatwo utrzymać w czystości, jednak w razie urazów czy zarysowań nie ma możliwości ich naprawy. Blat z laminatu wykonany jest ze zwykłej płyty wiórowej pokrytej kompozytem o nazwie laminat.

Pięknie prezentują się blaty wykonane z drewna, jednak są one bardzo wymagające. Naturalne drewno zagwarantuje piękny i przytulny wygląd kuchni przez długie lata. Jest to materiał odporny, ale pod warunkiem, że jest odpowiednio pielęgnowany środkami do drewna. Najlepiej wybierać blaty z buku, dębu, sosny czy mahoniu. Pamiętajmy o corocznym ich olejowaniu.

Designerskie blaty ze szkła i stali nierdzewnej

Designerskie blatyDesignerskie blaty Fot. Homebook Fot. Homebook

Coraz bardziej popularne w nowoczesnych aranżacjach kuchennych stały się blaty ze szkła, które wykonywane są jedynie na zamówienie. Piękne, błyszczące powierzchnie zachwycają designerskim wyglądem i mogą być wyznacznikiem luksusu. Wykonywane z laminowanego szkła są dostępne w szerokiej gamie kolorystycznej. Blaty ze szkła są nie tylko piękne, ale i bardzo wytrzymałe. Wbrew pozorom wytrzymują temperaturę nawet do 400 stopni Celsjusza.

Bardzo popularne stały się pasujące do nowoczesnych aranżacji blaty ze stali nierdzewnej. Błyszczące powierzchnie sprawiają, że wnętrza wydają się optycznie większe. Blaty wykonane z tego materiału bardzo łatwo utrzymać w czystości, a dodatkowo są bardzo wytrzymałe.

Pamiętajmy, by wybierając blat kuchenny dopasować go do reszty pomieszczenia - całość aranżacji powinna pięknie ze sobą współgrać.

Poniżej przedstawiamy listwy przyblatowe, baterie kuchenne oraz zlewozmywaki!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA