Grill na wiosnę - czy masz już wszystko?

Grillowanie to jedna z najprzyjemniejszych czynności, jakim można oddawać się na świeżym powietrzu. Zobacz, co musisz mieć, żeby zacząć grillować. I planuj majówkę!

Grill - jakie mamy rodzaje?

Najpopularniejszy model grilla to tradycyjny, przenośny, który możesz zabrać ze sobą do parku czy też do lasu. Najczęściej grille te są składane i po złożeniu nie zajmują dużo miejsca, zatem możesz je przechowywać nawet w małym mieszkaniu. Jeśli masz dom i ogród, możesz sobie pozwolić na większy grill. W ogrodzie najlepiej sprawdzi się duży, rodzinny grill betonowy, który zmieści dużo jedzenia - jest niezastąpiony podczas przygotowania barbecue. Mając taki grill można organizować różne imprezy oraz garden party. To świetny sposób na spędzanie czasu z rodziną i znajomymi.

Kolaż / fot. castorama.pl / autor: brak informacji / mat.partnerów.Kolaż / fot. castorama.pl / autor: brak informacji / mat.partnerów. Kolaż / fot. castorama.pl / autor: brak informacji / mat.partnerów. Kolaż / fot. castorama.pl / autor: brak informacji / mat.partnerów.

Akcesoria do pieczenia mięs, ryb i kiełbasek

Idealnie wypieczone mięso z grilla potrzebuje kilku akcesoriów. Jeśli zamierzasz piec ryby na grillu, przyda się ruszt do ryb, który umożliwi równomierne wypieczenie mięsa. Aby uniknąć zanieczyszczeń na jedzeniu, które mogą pochodzić ze spalającego się węgla, warto również zapatrzyć się w aluminiowe tacki do grilla. Oprócz tego przyda się zestaw szczypców i widelców - dzięki temu będziesz mógł bezpiecznie przewrócić lub zdjąć mięso z rusztu, minimalizując ryzyko poparzenia.

Kolaż / fot. fabrykaform.pl / autor: brak informacji / mat. partnerów.Kolaż / fot. fabrykaform.pl / autor: brak informacji / mat. partnerów. Kolaż / fot. fabrykaform.pl / autor: brak informacji / mat. partnerów. Kolaż / fot. fabrykaform.pl / autor: brak informacji / mat. partnerów.

Akcesoria do grilla

Grill wymaga odpowiedniej pielęgnacji. Po każdym użyciu należy go dokładnie wyczyścić, aby mógł ci posłużyć przez długi czas. Do tego warto użyć odpowiedniego środka czyszczącego do grilla (płyn musi sobie poradzić z uporczywym tłuszczem). Przyda się również szczotka do grilla, która mechanicznie rozprawi się z zaschniętym tłuszczem. Po umyciu i wysuszeniu należy schować grill - najlepiej w specjalny pokrowiec do przechowywania.

Kolaż / fot. fabrykaform.pl / autor: brak informacji / mat. partnerów.Kolaż / fot. fabrykaform.pl / autor: brak informacji / mat. partnerów. Kolaż / fot. fabrykaform.pl / autor: brak informacji / mat. partnerów. Kolaż / fot. fabrykaform.pl / autor: brak informacji / mat. partnerów.

Tu znajdziesz więcej akcesoriów do grilla.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.