-
Podstawą do dobrej jakości naparu jest dobra kawa (najlepiej ziarnista z własnego mielenia; jeszcze lepsza byłaby z własnego palenia, ale to już wyższa szkoła jazdy), dalej - woda!!!!! Ta sama kawa, zaparzana w ten sam sposób przy zmianie wody może być paskudna. I na odwrót!
Kawa-zalewajka to profanacja! Z żoną parzymy od lat kawę w tygielku tylko do tego przeznaczonym (tzw. kawa po grecku/turecku/bałkańsku/arabsku - zależnie od regionu, sposób ten sam). Zawsze kupujemy kawę tę samą kawę ziarnistą. Nie będę uprawiać kryptoreklamy, nazwa na "W". Mielonych kaw nie kupuję, bo do świństwo, niezależnie od tego, czy to Jacobs, czy inny. Mielą chyba Burka razem z budą. Jak się kupi kawę ziarnistą, to przynajmniej wiadomo, że nie dosypali cykorii czy prażonego bobu. -
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Miałam kiedyś taką kawiarkę i byłam przeszczęśliwa, ale odkąd zmieniłam kuchnię na płytę indukcyjną musiałam pożegnać się z kawiarką. Czekam, że może wreszcie jakiś inżynier -smakosz dobrej kawy, wymyśli kawiarkę na prąd, jak czajnik elektryczny, aby można było uzyskać ten sam efekt parzenia i jeszcze żeby się wyłączyła automatycznie jak czajnik. Czy to takie trudne?
-
-
-
-
Najważniejsza i tak jest kawą której używamy. Przede wszystkim świeża kawa bo taka musi być. Osobiście pije tylko i wyłącznie od ładnych 3 lat kawy z palarni kawy zarówno polskich jak i zagranicznych. Mój osobisty faworyt to palarnia kawy www.bluerocacoffee.pl a jeśli kawa do kawiarki to zdecydowanie mieszanki.
-
-
-
Komentuja same znawce. Po jakiego wala kawiarka? Gdy chce sie napic dobrej, szybkiej kawy, ide do baru obok i mam debesciaka. Zadna kaiarka, czy inne wymysly dla gospodyn domowych nie sa w stanie zastapic jakosci gastronomii. BTW jakosc kawy w detalu to przewaznie odpady porownujac z tymi dla profesjonalistow.
-
-
-
-
-
-
Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
romek_z_warszawy
Oceniono 2 razy 2
Z kawiarki (oczywiście aluminiowej) napełnionej ZIMNĄ wodą wychodzi najlepsza kawa. Niestety nie zawsze chce się czekać i napełnia zbiorniczek gorącą. Uszczelki w tej chwili można dostać z silikonu i wtedy tak szybko się nie zużywaja. Pewnym problemem jest wielkość kawiarki: trzeba wybrać model o odpowiedniej pojemności. Do kompletu proponuję za kilka zł dokupic ręczny spieniacz do mleka. Jak ktoś się waha- niech zaryzykuje jakieś 30zł na najprostszy model.