Przegląd idealnych piekarników do każdej kuchni [WYBÓR REDAKCJI]

Piekarnik, podobnie jak kuchenka, jest nieodłącznym elementem wyposażenia kuchni. Bez tego urządzenia nie byłoby możliwe przygotowanie soczystych mięs, zapiekanek, pysznych ciast czy muffinek. Przygotowaliśmy dla was przegląd piekarników do kuchni.

Fot. materiały partnera, Max Kuchnie

Dobrze dobrany piekarnik umożliwi pieczenie ciast, przygotowywanie i podgrzewanie potraw, które się nie przypalą.

Istotna jest klasa energetyczna piekarnika - jej skala mieści się w przedziale od A do G, gdzie A zużywa najmniej energii. Przydatną funkcją jest duża liczba programów, dzięki czemu łatwo możemy wybrać odpowiadające nam parametry pieczenia. Wiele nowych piekarników ma wbudowaną funkcję podtrzymania temperatury, dzięki czemu potrawy zbyt szybko nie wystygną. Duże rodziny powinny zdecydować się na piekarnik z opcją pieczenia dwupoziomowego. Sprawdzi się doskonale gdy przygotowujemy rodzinną imprezę.

Pojemność piekarnika zwykle mieści się w przedziale od 7 do 49 litrów. Przed zakupem powinniśmy sprawdzić, czy nasze naczynia się w nim mieszczą.

Poniżej znajdziecie wybrane przez redakcję modele piekarników.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.