Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Fot. Cilio
Spieniacz elektryczny - na ciepło i na zimno
Dobre spieniacze elektryczne (nazywane także stojącymi) potrafią spienić zarówno zimne, jak i ciepłe mleko. Ich działanie jest bardzo proste - wystarczy wlać mleko do pojemnika i wcisnąć przycisk. Po kilkudziesięciu sekundach mleko będzie idealnie spienione, a jeśli chcemy, także podgrzane. To najdroższy rodzaj spieniaczy.
Spieniacz tłokowy
Spieniacze tłokowe zbudowane są z pojemnika ze stali lub szkła z pokrywką, do której przymocowane jest ruchome sitko spieniające. Poruszając uchwytem w górę i w dół napowietrzamy mleko i spieniamy je. Niestety cały proces trwa dość długo.
Spieniacz ręczny - najtańszy i najmniejszy
To najtańsze modele spieniaczy. Końcówkę zasilanego na baterie urządzenia wkładamy do ciepłego mleka i naciskamy przycisk. Po kilku chwilach otrzymujemy ubitą piankę.
Jaki spieniacz wybrać?
Jeśli często pijemy kawę, warto postawić na spieniacz elektryczny - mleko będzie perfekcyjnie spienione i wystarczy na więcej niż jedną filiżankę. Jeśli ubijamy mleko sporadycznie, w zupełności wystarczy nam spieniacz ręczny. Z powodzeniem zmieści się w każdej szufladzie.