Spieniacz do mleka - elektryczny, tłokowy czy ręczny?

Jak pokazują badania, większość Polaków pije kawę z mlekiem. W uzyskaniu idealnie spienionego mleka do latte lub cappuccino pomoże nam spieniacz. Na rynku dostępnych jest mnóstwo modeli. Co więc wybrać - spieniacz elektryczny, tłokowy a może ręczny?

Cilio - AeroLatteCilio - AeroLatte Fot. Cilio Fot. Cilio

Spieniacz elektryczny - na ciepło i na zimno

Dobre spieniacze elektryczne (nazywane także stojącymi) potrafią spienić zarówno zimne, jak i ciepłe mleko. Ich działanie jest bardzo proste - wystarczy wlać mleko do pojemnika i wcisnąć przycisk. Po kilkudziesięciu sekundach mleko będzie idealnie spienione, a jeśli chcemy, także podgrzane. To najdroższy rodzaj spieniaczy.

Spieniacz tłokowy

Spieniacze tłokowe zbudowane są z pojemnika ze stali lub szkła z pokrywką, do której przymocowane jest ruchome sitko spieniające. Poruszając uchwytem w górę i w dół napowietrzamy mleko i spieniamy je. Niestety cały proces trwa dość długo.

Spieniacz ręczny - najtańszy i najmniejszy

To najtańsze modele spieniaczy. Końcówkę zasilanego na baterie urządzenia wkładamy do ciepłego mleka i naciskamy przycisk. Po kilku chwilach otrzymujemy ubitą piankę.

Jaki spieniacz wybrać?

Jeśli często pijemy kawę, warto postawić na spieniacz elektryczny - mleko będzie perfekcyjnie spienione i wystarczy na więcej niż jedną filiżankę. Jeśli ubijamy mleko sporadycznie, w zupełności wystarczy nam spieniacz ręczny. Z powodzeniem zmieści się w każdej szufladzie.

Zobacz wideo

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Więcej o:
Copyright © Agora SA