Szybkowar - garnek dla zapracowanych. Jak działa? Gdzie kupić? Przegląd

red.
11.07.2019 13:00
Szybkowar to bardzo szczelny garnek, w którym podczas gotowania potraw następuje wzrost ciśnienia. Wbrew pozorom gotowanie w szybkowarze nie jest niczym strasznym ani skomplikowanym. Czasy, w których gotujący się krupnik lądował na suficie bezpowrotnie minęły. Nowoczesne szybkowary są bezpieczne, a przygotowywanie w nich potraw ma wiele zalet.

Szybkowar - co to jest i z czego jest wykonany?

Szybkowar to idealny garnek dla zapracowanych i wszystkich, którzy nie mają czasu na przygotowywanie potraw, zwłaszcza tych czasochłonnych. Jeśli zależy nam na maksymalnym skróceniu czasu gotowania, będzie to z pewnością idealny zakup. Szybkowar, czyli inaczej garnek ciśnieniowy najczęściej jest wykonany ze stali nierdzewnej albo z aluminium. W zależności od potrzeb, można wybrać model dostosowany do kuchni gazowej, elektrycznej, indukcyjnej lub ceramicznej, ale istnieją także modele podłączane do prądu.

Szybkowar
Fot. frankherbert.pl

Jak działa szybkowar? 

Zanim zdecydujemy się na jego zakup, warto sprawdzić, jak należy z niego korzystać. Składniki umieszczamy w garnku, który szczelnie zamykamy. Poddajemy je działaniu wysokiej temperatury oraz ciśnienia. Szybkowar stawiamy na kuchence, a gdy nasza potrawa jest gotowa, przeprowadzamy dekompresację i otwieramy garnek. Gotowe! To właśnie krótki czas gotowania sprawia, że szybkowar cieszy się tak dużym zainteresowaniem ze strony klientów. Jakie są inne plusy takiego rozwiązania?

Szybkowar - zalety

Szybkowary mają sporo zalet. Po pierwsze, gotuje się w nich bardzo szybko, co pozwala nam oszczędzić czas i energię. Ziemniaki będą gotowe w 8 minut, a przyrządzenie pieczeni wołowej zajmie tylko pół godziny. Co więcej, przygotowane w szybkowarze dania zachowują wartości odżywcze i mają piękny kolor. Uważa się nawet, że potrawy z szybkowaru smakują lepiej niż dania przygotowywane w tradycyjny sposób. Wszystko za sprawą szczelnej pokrywy, która zatrzymuje parę wodną i co za tym idzie pozwala utrzymać odpowiednią wilgotność potrawy. To jednak nie wszystkie zalety takiego rozwiązania. Gotując w szybkowarze możemy spodziewać się niższych rachunków za gaz lub prąd. Wszystko dlatego, że skraca się czas gotowania.  Co więcej, gotując w szybkowarze mamy pewność, że nasza potrawa nie będzie przypalona.

Oczywiście, każde rozwiązanie ma również minusy. Szybkowaru nie można otwierać w trakcie gotowania, przez co nie ma możliwości sprawdzenia smaku potrawy w trakcie gotowania. Dlatego koniecznie trzeba pamiętać, aby wszystkie przyprawy i potrzebne składniki dodać przed gotowaniem.

Zobaczcie, jakie nowoczesne szybkowary można znaleźć w polskich sklepach:

Więcej o:
Komentarze (27)
Zaloguj się
  • 1lotta

    Oceniono 81 razy -67

    Ja mam fajny, wysokiej klasy szybkowar z philipiaka, to niemal czary jak szybko w tym roku przygotowałam przetwory.

  • wookiee.chewbacca

    Oceniono 8 razy -8

    Wybuchowar dla każdego.

  • jan-ru

    Oceniono 9 razy -3

    Sypnęło znawcami języka polskiego,a jeden z drugim odwróćcie się od komputera i zapytajcie kogoś w domu o różnicę między dekompresją a dekompresacją,poznacie tych z których się śmiejecie.

  • plastikpiokio

    Oceniono 1 raz 1

    super narzędzie do domowej destylacji po niewielkiej adaptacji .

  • zgrabna92

    Oceniono 3 razy 1

    Szybkowar w moim przypadku Philipiaka to jedno z tych urządzeń dla zapracowanych i mających mało czasu. Ja go sobie cenie głównie w robieniu zup, ale zdarza mi się w nim gotować warzywa na sałatki czy też mięso na różne okazje.

  • boo-boo

    Oceniono 7 razy 3

    "Ziemniaki będą gotowe w 8 minut" - to niezła papka z nich wyjdzie

  • kniazwitold

    Oceniono 5 razy 3

    Po zakupie szybkowaru w sklepie internetowym milicja wchodzi z drzwiami o 6 rano i szuka bomby :D

  • tommy180

    Oceniono 6 razy 4

    zawsze jak łociec gotował w szybkowarze bałem się, że zanim dojdzie do"dekompresacji" szybkowar wyleci w powietrze

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX