Szybkowar - garnek dla zapracowanych. Jak działa? Gdzie kupić? Przegląd

red.
11.07.2019 13:00
Szybkowar to bardzo szczelny garnek, w którym podczas gotowania potraw następuje wzrost ciśnienia. Wbrew pozorom gotowanie w szybkowarze nie jest niczym strasznym ani skomplikowanym. Czasy, w których gotujący się krupnik lądował na suficie bezpowrotnie minęły. Nowoczesne szybkowary są bezpieczne, a przygotowywanie w nich potraw ma wiele zalet.

Szybkowar - co to jest i z czego jest wykonany?

Szybkowar to idealny garnek dla zapracowanych i wszystkich, którzy nie mają czasu na przygotowywanie potraw, zwłaszcza tych czasochłonnych. Jeśli zależy nam na maksymalnym skróceniu czasu gotowania, będzie to z pewnością idealny zakup. Szybkowar, czyli inaczej garnek ciśnieniowy najczęściej jest wykonany ze stali nierdzewnej albo z aluminium. W zależności od potrzeb, można wybrać model dostosowany do kuchni gazowej, elektrycznej, indukcyjnej lub ceramicznej, ale istnieją także modele podłączane do prądu.

Szybkowar
Fot. frankherbert.pl

Jak działa szybkowar? 

Zanim zdecydujemy się na jego zakup, warto sprawdzić, jak należy z niego korzystać. Składniki umieszczamy w garnku, który szczelnie zamykamy. Poddajemy je działaniu wysokiej temperatury oraz ciśnienia. Szybkowar stawiamy na kuchence, a gdy nasza potrawa jest gotowa, przeprowadzamy dekompresację i otwieramy garnek. Gotowe! To właśnie krótki czas gotowania sprawia, że szybkowar cieszy się tak dużym zainteresowaniem ze strony klientów. Jakie są inne plusy takiego rozwiązania?

Szybkowar - zalety

Szybkowary mają sporo zalet. Po pierwsze, gotuje się w nich bardzo szybko, co pozwala nam oszczędzić czas i energię. Ziemniaki będą gotowe w 8 minut, a przyrządzenie pieczeni wołowej zajmie tylko pół godziny. Co więcej, przygotowane w szybkowarze dania zachowują wartości odżywcze i mają piękny kolor. Uważa się nawet, że potrawy z szybkowaru smakują lepiej niż dania przygotowywane w tradycyjny sposób. Wszystko za sprawą szczelnej pokrywy, która zatrzymuje parę wodną i co za tym idzie pozwala utrzymać odpowiednią wilgotność potrawy. To jednak nie wszystkie zalety takiego rozwiązania. Gotując w szybkowarze możemy spodziewać się niższych rachunków za gaz lub prąd. Wszystko dlatego, że skraca się czas gotowania.  Co więcej, gotując w szybkowarze mamy pewność, że nasza potrawa nie będzie przypalona.

Oczywiście, każde rozwiązanie ma również minusy. Szybkowaru nie można otwierać w trakcie gotowania, przez co nie ma możliwości sprawdzenia smaku potrawy w trakcie gotowania. Dlatego koniecznie trzeba pamiętać, aby wszystkie przyprawy i potrzebne składniki dodać przed gotowaniem.

Zobaczcie, jakie nowoczesne szybkowary można znaleźć w polskich sklepach:

Więcej o:
Komentarze (27)
Zaloguj się
  • gg7887

    Oceniono 26 razy 20

    cholera ja nie na czasie ... mam węgierski z 1977 roku i działa, wszystko pyszne i szybko, napiszę na nim cosik jak PCHILIPIAK adriano Milano i będę cool...

  • ratlerek.hitlerek

    Oceniono 19 razy 15

    A Ania Lawendowska, to który szybkowar ma? Pewnie ten najdroższy, który można kupić 3x taniej i wy wiecie gdzie?

  • lcf7519

    Oceniono 16 razy 14

    Szybkowar miałem w pierwszej połowie lat siedemdziesiątych. Później w czasach kartkowych stał się (po drobnych przeróbkach) składową domowej instalacji do destylacji alkoholu. Następnie słuch po nim zaginął.

  • maxstirner

    Oceniono 10 razy 8

    Najlepsze w tych tekstach jest zawsze "wiemy gdzie kupić". Wam sie chyba zdaje, że mamy lata 80te i ciągle pozujecie na bibułę sypiącą zakazanymi newsami z drugiego obiegu.

  • prymasek11

    Oceniono 8 razy 8

    Dekompresacja...

  • dzialka55

    Oceniono 6 razy 6

    Ceny z kosmosu; kupiłam w Lidu za 100 zł; super produkt, mam go już kilka lat, niezawodny

  • pepik-d

    Oceniono 7 razy 5

    Fantastyczna rzecz. Kiedyś udało mi się dorwać książke z przepisami i czsami wielu potraw. Polecam.

  • tommy180

    Oceniono 6 razy 4

    zawsze jak łociec gotował w szybkowarze bałem się, że zanim dojdzie do"dekompresacji" szybkowar wyleci w powietrze

  • plastikpiokio

    Oceniono 6 razy 4

    ostatnio widziałem ze trzy sztuki na złomie u pana Badury ---mowi że tanio spusci za trzy wina.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX