Płyta indukcyjna, elektryczna czy gazowa? Co wybrać?

Gdy urządzamy kuchnię, dużym wyzwaniem jest wybór płyty grzewczej. Obecnie producenci oferują trzy rodzaje płyt - gazowe, elektryczne i indukcyjne. Czym się różnią? Jak wybrać płytę dopasowaną do naszych potrzeb? Przygotowaliśmy mały przewodnik.

Płyta gazowa

Gotowanie na gazie wciąż ma wielu zwolenników. Niektórzy twierdzą, że tak przygotowane potrawy mają lepszy smak. Gotowanie z ogniem daje też większe pole manewru (można np. opalić cebulę do rosołu). Płyty gazowe są też tańsze i mniej podatne na awarie. Minusy? Są trudniejsze w utrzymaniu czystości, zdecydowanie mniej bezpieczne niż elektryczne lub indukcyjne, a gotowanie na nich trwa znacznie dłużej.

Płyta elektryczna (ceramiczna)

Płyty elektryczne zasilane są prądem. Zamiast palników mamy nagrzewające się pola. Takie płyty są łatwe do utrzymania w czystości, gotuje się na nich szybciej niż na płytach gazowych i są tańsze niż płyty indukcyjne. Mają też minusy - w przypadku awarii prądu nie mamy możliwości gotowania, a nagrzaną płytą można się poparzyć.

Płyta indukcyjna

To odmiana płyty elektrycznej. Do gotowania wykorzystywane jest zjawisko indukcji (wytwarzania pola magnetycznego). To najdroższe z płyt, lecz jednocześnie mające najwyższą efektywność. Płyty indukcyjne są bezpieczne, łatwe do utrzymania w czystości, a gotowanie na nich jest bardzo szybkie. Niestety są one drogie, poza tym wybór płyty indukcyjnej wiąże się z koniecznością zakupu garnków ze stali ferromagnetycznej.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA