Brytfanny i naczynia żaroodporne do zapiekania

KM
28.02.2019 14:30
Jedno naczynie - wiele możliwości! Zapiekanka, ryba z piekarnika, pieczone warzywa - brzmi pysznie? Naczynie żaroodporne lub brytfanna pomoże przygotować te wszystkie dania. Wytrzymałe i praktyczne naczynie możesz kupić za mniej niż 200 zł.

Brytfanny i naczynia żaroodporne do zapiekanek
Fot. Homebook

Wybierając naczynie do zapiekania powinniśmy zwrócić uwagę na materiał, z jakiego jest wykonane. Naczynie powinno być żaroodporne, dzięki czemu przygotowywanie potraw w najwyższych temperaturach nie spowoduje zniszczenia garnka. Najlepiej wybrać naczynie zrobione z żaroodpornego szkła lub ceramiki, które nie zmieniają smaku przygotowywanej w nim potrawy.

Wybrać możemy również kształt i formę. Wszystko zależy od naszych kulinarnych upodobań. Do przyrządzania zapiekanek funkcjonalne będą naczynia mniejsze, z kolei do pieczenia mięs lepiej mieć większą brytfannę. Warto kupić naczynie z pokrywką, dzięki której nie będzie ulatniać się para i potrawa pozostanie soczysta.

Naczynie żaroodporne czy brytfanna świetnie sprawdzi się także do podawania potraw na stół. Nie trzeba wydawać fortuny, by kupić solidne naczynie. Wybraliśmy dla was modele z polskich sklepów za mniej niż 200 zł.

Więcej o: