Jak wybrać odpowiednią suszarkę do naczyń? Podpowiadamy

WG
08.11.2017 13:00
Suszarka do naczyń to przedmiot, który można znaleźć w każdym domu. Cały czas jest "na widoku", dlatego warto zadbać, by była nie tylko funkcjonalna, ale i ładna. Czym się kierować, wybierając suszarkę do naczyń? Przygotowaliśmy mały poradnik.

Suszarka do naczyń
Fot. fabrykaform

Chociaż w wielu domach są już zmywarki, niektóre przedmioty po prostu trzeba myć ręcznie. Czasem też lepiej umyć ulubiony kubek pod bieżącą wodą, niż czekać, aż zmywarka całkowicie się zapełni. Suszarka do naczyń jest więc przedmiotem obowiązkowym. Wybierając odpowiedni model, warto zwrócić uwagę na wielkość suszarki. Jeśli zmywamy głównie ręcznie, warto kupić dużą suszarkę, która pomieści wszystkie naczynia. Jeśli potrzebujemy suszarki sporadycznie, nie ma sensu zagracać kuchni. 

Jeśli mamy małą kuchnię, a miejsca na blacie też nie jest dużo, warto wybrać wiszący model suszarki. Najlepiej zamontować ją zabudowaną w szafce tuż nad zlewozmywakiem, dzięki czemu łatwo będzie odstawiać pozmywane naczynia. Dobrym wyborem, jeśli mamy dwukomorowy zlewozmywak, jest zakup specjalnej suszarki zlewozmywakowej, którą umieszczamy opierając o jego brzegi. Takie rozwiązanie ochroni blat kuchenny przed wodą.

Najbardziej popularne są suszarki stojące, ustawiane na zlewie lub na blacie kuchennym. Taka suszarka wyposażona jest w tackę na wodę.

Kolejną kwestią podczas wyboru suszarki na naczynia jest materiał, z jakiego będzie wykonana. Najczęściej wybierane są modele plastikowe - łatwe w utrzymaniu czystości i stosunkowo tanie. Ich atutem jest to, że można je kupić dosłownie w każdej wersji kolorystycznej. Chromowane modele suszarek na naczynia są popularne w kuchniach w stylu nowoczesnym - dodają im elegancji i charakteru, jednak są nieco droższe.

Suszarka do naczyń może mieć różny układ. Część modeli ma więcej miejsca na talerze, z kolei inne - na kubki lub sztućce. Pamiętajmy, by dobrać model suszarki do naszych potrzeb.

Poniżej znajdziecie modele suszarek do naczyń wybrane przez redakcję.

Więcej o: