Spienianie mleka jest bardzo prostą czynnością. Do specjalnego pojemnika w urządzeniu wystarczy wlać ciepłe lub zimne mleko oraz wcisnąć przycisk. W spieniaczu elektrycznym po kilkudziesięciu sekundach mleko będzie gotowe.
Tłokowy spieniacz do mleka musimy obsługiwać ręcznie. Do dyspozycji mamy dzbanek z przykrywką i wbudowanym tłokiem. Mleko spienia się, kiedy poruszamy szybko tłokiem w górę i w dół. Mleczną piankę uzyskujemy po około minucie.
Najbardziej popularny i najtańszy jest ręczny spieniacz do mleka, który możemy kupić za mniej niż 20 zł. Urządzenie działa na baterie, a wyglądem przypomina mały blender. Mleko musimy wlać do wysokiego naczynia, następnie włączyć spieniacz.
Dobrze spienione mleko pozbawione jest bąbelków powietrza. Jeśli dzbankiem z mlekiem stukniemy o blat, mleczna piana stanie się bardziej zwarta.