Spieniacze do mleka - tłokowe i ręczne [wybór redakcji]

Większość z nas nie wyobraża sobie wypicia kawy bez mleka. Latte, cappuccino lub gorąca czekolada wymagają dużej ilości mlecznej pianki. Do jej przygotowana niezbędny będzie spieniacz. Sprawdziliśmy, jakie urządzenie sprawdzi się najlepiej.

Spienianie mleka jest bardzo prostą czynnością. Do specjalnego pojemnika w urządzeniu wystarczy wlać ciepłe lub zimne mleko oraz wcisnąć przycisk. W spieniaczu elektrycznym po kilkudziesięciu sekundach mleko będzie gotowe.

Tłokowy spieniacz do mleka musimy obsługiwać ręcznie. Do dyspozycji mamy dzbanek z przykrywką i wbudowanym tłokiem. Mleko spienia się, kiedy poruszamy szybko tłokiem w górę i w dół. Mleczną piankę uzyskujemy po około minucie.

Najbardziej popularny i najtańszy jest ręczny spieniacz do mleka, który możemy kupić za mniej niż 20 zł. Urządzenie działa na baterie, a wyglądem przypomina mały blender. Mleko musimy wlać do wysokiego naczynia, następnie włączyć spieniacz.

Dobrze spienione mleko pozbawione jest bąbelków powietrza. Jeśli dzbankiem z mlekiem stukniemy o blat, mleczna piana stanie się bardziej zwarta.

Więcej o:
Copyright © Agora SA