Ziołowy ogródek w kuchni

Karolina Mucha
31.12.2018 09:00
Nie wyobrażamy sobie gotowania bez przypraw. Zioła takie jak bazylia, mięta, pieprz czy tymianek nadają potrawom niepowtarzalny smak. Poza tym hodowane w doniczkach pięknie się prezentują na kuchennym blacie czy parapecie. Podpowiadamy, jak zaaranżować ziołowy ogródek w kuchni.

Miejsce na rośliny w kuchni

Zioła w kuchni muszą mieć idealne warunki do zdrowego rozwojuZioła w kuchni muszą mieć idealne warunki do zdrowego rozwoju Fot. nokaut, okazje.info, kolaż ładnydom

Zioła w kuchni z całą pewnością mogą zastąpić kwiaty. Są zdrowe, smaczne, pięknie pachną i równie dobrze wyglądają. To pyszny i aromatyczny dodatek do zup, sałatek oraz sosów. Zyskują coraz większą rzeszę zwolenników, bo do ich uprawy nie jest niezbędny ogród. Uprawiane w doniczce są zawsze pod ręką.

Aby zioła w kuchni pięknie rosły, potrzebne jest odpowiednie miejsce. Ważną kwestią jest wielkość doniczki, która powinna być dopasowana do wielkości bryły korzeniowej rośliny. Zioła sprzedawane w sklepach umieszczone są w naprawdę małych pojemnikach, co dostawcom ułatwia transport, jednak rośliny narażone są na przesuszoną ziemię i brak odżywczych substancji.

Jeśli dysponujemy przestrzenią, świetnym pomysłem jest kupno miniszklarni, w której zioła będą miały komfortowe warunki do zdrowego rozwoju. Rośliny powinny być ustawione w dobrze nasłonecznionym miejscu, jeśli jednak mamy ciemną kuchnię, dobrym pomysłem jest zakup specjalnej lampy do naświetlania. Oświetlone zioła będą elementem dekoracyjnym w kuchni. Popularnością cieszy się także specjalne urządzenie do hodowli ziół. Szklana konstrukcja pasuje do każdej aranżacji, a my mamy możliwość regulacji wilgotności, dzięki czemu zioła pozostają świeże.

Jak dbać o zioła w domu?

Zioła w doniczkachZioła w doniczkach Fot. Homebook

Kupioną roślinę po przyniesieniu do domu należy najpierw przyciąć na wysokość ok 6 cm, co wbrew pozorom ją wzmocni. Ścięte łodyżki można od razu wykorzystać lub ususzyć.

Nie możemy też zapomnieć o odpowiednim drenażu. Na dno doniczki trzeba wsypać warstwę keramzytu, kamyków, żwiru lub choćby drobno potłuczonych skorup z glinianej doniczki. Drenaż uchroni rośliny przed gniciem korzeni.

Pamiętajmy o regularnym podlewaniu - podłoże nie może wyschnąć. Zioła warto nawozić! Gdy dostarczymy im substancji odżywczych, będą lepiej rosły i dawały większe plony. Oczywiście zależy nam na ziołach zdrowych, więc stawiajmy na nawozy naturalne. Najlepiej sprawdzi się kompost oraz specjalny, bezpieczny i naturalny nawóz do ziół, który dostaniecie w każdym sklepie ogrodniczym.

Akcesoria do ziół

Akcesoria do ziółAkcesoria do ziół Fot. nokaut, okazje.info, kolaż ładnydom

Mając ziołowy ogródek w kuchni, warto zaopatrzyć się w rozmaite akcesoria. Niezbędne są nożyczki do ziół, które przydadzą się zarówno do pielęgnacji rośliny, jak też ucinania ziół do potraw. Specjalny nóż do siekania usprawni krojenie i pozwoli uniknąć skaleczeń. Znaczniki do roślin pomogą odnaleźć interesującą roślinę nawet tym osobom, które na ziołach zupełnie się nie znają.

Nie bez znaczenia jest przechowywanie ściętych już ziół. Ususzone warto zamknąć w szczelnych opakowaniach, dzięki czemu nie stracą smaku i aromatu. Poniżej znajdziecie wybrane przez nas akcesoria.