Wielkanoc na stole - zastawa, dekoracje i akcesoria do przygotowania potraw

Święta Wielkanocne to jednocześnie początek wiosny, czyli eksplozja kolorów, kwitnącej roślinności i nowej energii. Wszystko to można wyeksponować na świątecznym stole - wystarczy kilka akcesoriów i dekoracji w wiosennej stylistyce.

Prosto i świeżo

Zastawa stołowa to element, który nada ton całej dekoracji stołu, dlatego przygotowania najlepiej zacząć właśnie od wyboru talerzy. Jeśli lubisz prosty i świeży styl, niekoniecznie musisz inwestować w barwną zastawę, którą wykorzystasz tylko na tę jedną okazję. Eleganckie, białe talerze mogą wyglądać równie efektownie, o ile na stole znajdą się inne wielkanocne akcenty. Postaw na trzy wiodące kolory, np. zieleń, brąz i biel, które pojawią się na obrusie, serwetkach, szklankach i kwiatowych dekoracjach. Ma być świeżo, prosto i z pomysłem! Jedną z pisanek owiń serwetką i zwiąż końce tak, aby utworzyły się na talerzu w kształt króliczych uszu.

Stół na WielkanocStół na Wielkanoc Źródło: wwwshabbyfufu.com / Kolaż Ładny Dom / Mat. partnerów

Pomysł na dekorację

Wielkanocne dekoracje możesz z łatwością wykonać samodzielnie. Te najbardziej efektowne przewidują użycie kilku prostych elementów, które po świętach dostosujesz do innych okazji. Wystarczy, że zaopatrzysz się w metalowy koszyk i wiaderko (najlepiej w pastelowym kolorze), a następnie poukładasz w nich pisanki oraz wypełnisz świeżymi kwiatami. Wiosenne akcenty mogą pojawić się również na kanapie - standardowe poduszki wymień na bardziej kolorowe (będą pasować również po świętach!) lub z wielkanocnymi akcentami, np. w króliki.

Wielkanocne dekoracjeWielkanocne dekoracje Źródło: www.onsuttonplace.com / www.housebeautiful.com / www.floradecor.it / Kolaż Ładny Dom / Mat. partnerów

Przydatne w kuchni

Przygotowywanie wielkanocnych potraw to chyba najprzyjemniejsza część gorącego, przedświątecznego czasu. Oprócz podjadania smakołyków można wreszcie wykorzystać wszystkie wspaniałe sprzęty, które na co dzień odpoczywają w szafkach. Robot planetarny to klucz do "bezbolesnego" przygotowywania deserów - bez konieczności czuwania nad wieloma procesami można w tym samym czasie zająć się innymi przepisami. Z pewnością ciekawsze niż ubijanie jajek jest wypełnianie masą kolorowych foremek na babeczki albo robienie fantazyjnych dekoracji za pomocą rękawa cukierniczego. Niektóre akcesoria (np. silikonową foremkę do jajek w kształcie zająca) wykorzystasz prawdopodobnie tylko przed Wielkanocą, ale radość z efektu końcowego jest niezastąpiona!

Akcesoria kuchenneAkcesoria kuchenne Źródło: www.nuvoledibellezza.com / Kolaż Ładny Dom / Mat. partnerów

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.