Koza - czym się kierować wybierając ten piec do swojego mieszkania?

Piec kominkowy, potocznie zwany kozą nie tylko ogrzeje twoje mieszkanie, ale będzie też stylowym dodatkiem, który wniesie do wnętrza niepowtarzalny urok. Na co zwrócić uwagę wybierając kozę? Podpowiadamy!

Fot. producent

Opał stosowany w kozie

Kozy są przystosowane przede wszystkim do spalania drewna liściastego. Aby drewno dobrze się paliło, powinno mieć wilgotność nie większą niż 20 proc. 

Opał najczęściej dodaje się przez frontowe drzwiczki. Wygodnym rozwiązaniem są drzwiczki montowane z boku lub na górnej płycie pieca. W ten sposób za jednym razem można uzupełnić większą ilość opału. Warto zadbać, aby piec był wyposażony w oddzielny pojemnik na popiół.

Sterowanie kozą

Najłatwiej sterować poziomem ciepła za pomocą otwierania lub zamykania szybra oraz dokładania mniejszej lub większej ilości drewna. Można też regulować ilość dostarczanego powietrza do procesu spalania za pomocą specjalnej przepustnicy. Im więcej powietrza dopłynie do paleniska pieca, tym intensywniej pali się drewno, i odwrotnie.

Na runku są też kozy sterowane za pomocą pilota. Z kolei te opalane peletem sterowane są automatycznie - dzięki specjalnemu zbiornikowi na paliwo oraz termostatom i czujnikom paliwa.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.