Gofrownica - jak wybrać dobry sprzęt?

Słodkie, chrupiące, z bitą śmietaną, owocami lub z cukrem pudrem - gofry. Najczęściej kojarzą się z wakacjami nad morzem lub u babci. Warto przywołać ten wspaniały smak we własnym domu. Podpowiadamy, jak kupić dobrą gofrownicę.

Jakie powinny być idealne gofry? Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie i wilgotne. Do przygotowania idealnych gofrów niezbędny jest porządny sprzęt. Wiemy, czym kierować się przy jego wyborze, by deser nie wyszedł gumowaty lub niedopieczony.

Rodzaje gofrownic

Przede wszystkim powinniśmy zdecydować, czy wystarczy nam gofrownica klasyczna czy urządzenie wielofunkcyjne.

Gofrownica klasyczna – ma 2 zamykane, specjalnie wyprofilowane płyty grzewcze, z charakterystycznymi rowkami i wypustkami. Na wierzchu urządzenia widoczna jest lampka kontrolna, która informuje o nagrzaniu sprzętu do odpowiedniej temperatury. Na płytki wlewamy przygotowane ciasto, zamykamy urządzenie, dociskamy i pieczemy. Niektóre modele wyposażone są w możliwość regulacji temperatury i ustawienia stopnia przyrumienienia gofrów. Gofrownica jednocześnie pozwoli na przygotowanie od 2 do 5 sztuk gofrów.

Urządzenie wielofunkcyjne – pozwoli zaoszczędzić miejsca w kuchni. To połączenie opiekacza i gofrownicy, 2 w 1, z wymiennymi płytkami. Sprzęt wykorzystamy do zrobienia gofrów, tostów, opiekania mięsa oraz warzyw.

Płytki gofrownicy

Warto wybrać model gofrownicy z powłoką nieprzywierającą. Szczelne płytki zagwarantują, że gofry będą odpowiednio dopieczone oraz od tego czy gofry będą łatwo odchodziły od powierzchni. Absolutnie nie mogą się do niej przyklejać, ani łamać.

 Kształt płytek pozwoli urozmaicić wygląd śniadania czy podwieczorku. Jaki mamy wybór? Prostokąty, koła, kwadraty, serca, a także bajkowe postaci, idealne dla najmłodszych wielbicieli rozpływającej się w ustach przekąski.

Płyty grzewcze gofrownicy z obu stron powinny do siebie dokładnie, szczelnie przywierać, od tego zależy czy gofry się dopieką.

GofrownicaGofrownica Fot. Homebook, materiały partnera

Obudowa

Wybierając gofrownicę, warto zwrócić uwagę na jej obudowę. Najdłużej posłużą nam modele żeliwne, stalowe lub aluminiowe. Termoizolacja pozwoli uniknąć oparzeń, o które w kuchni nietrudno. Modele z antypoślizgowymi nóżkami również będą bardzo praktyczne. Modele z tworzywa sztucznego, np. aluminium mają tendencję do odbarwiania się i topienia pod wpływem wysokiej temperatury, więc zdecydowanie polecamy gofrownice wykonane z metali.

Moc gofrownicy

Kolejną ważną kwestią jest moc urządzenia. Najlepiej wybrać model o mocy od 1000 do 1650 W, co gwarantuje dopieczone i chrupiące gofry. Im wyższa moc, tym krótsze pieczenie, a co za tym idzie - oszczędność i czasu, i prądu. Nieco droższe, lecz praktyczne i zapewniające wygodę będą modele z funkcją obracania i wyjmowania płytek, dzięki czemu łatwiej wyczyścić urządzenie, oraz z wyświetlaczem pokazującym stopień przyrumienienia.

Gofrownice o mocy niższej niż 800 W to ryzykowny zakup. Takie urządzenia mogą nie dopiekać gofrów, sprawiać, że wyjdą gumowate, a nie chrupiące. Im większa moc urządzenia, tym krótszy czas pieczenia gofrów, a co za tym idzie mniejsze zużycie energii.

Poniżej znajdziecie wybrane przez naszą redakcję gofrownice.

Więcej o:
Copyright © Agora SA