Gofrownica - jak wybrać dobry sprzęt?

KM/ MT
23.11.2018 16:15
Słodkie, chrupiące, z bitą śmietaną, owocami lub z cukrem pudrem - gofry. Najczęściej kojarzą się z wakacjami nad morzem lub u babci. Warto przywołać ten wspaniały smak we własnym domu. Podpowiadamy, jak kupić dobrą gofrownicę.

Gofrownica - jak wybrać dobry sprzęt?Gofrownica - jak wybrać dobry sprzęt? Fot. producent, superwnetrze, nokaut, kolaż ładnydom

Jakie powinny być idealne gofry? Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie i wilgotne. Do przygotowania idealnych gofrów niezbędny jest porządny sprzęt. Wiemy, czym kierować się przy jego wyborze.

Przede wszystkim powinniśmy zdecydować, czy wystarczy nam gofrownica klasyczna, jedynie do przygotowywania gofrów (od 2 do 5 sztuk), czy urządzenie wielofunkcyjne, z wymiennymi płytkami, na którym opiekać możemy mięso i kanapki.

Warto wybrać model gofrownicy z powłoką nieprzywierającą. Szczelne płytki zagwarantują, że gofry będą odpowiednio dopieczone. Kształt płytek pozwoli urozmaicić wygląd śniadania czy podwieczorku. Jaki mamy wybór? Prostokąty, koła, kwadraty, serca, a także bajkowe postaci, idealne dla najmłodszych wielbicieli rozpływającej się w ustach przekąski.

Wybierając gofrownicę, warto zwrócić uwagę na jej obudowę. Najdłużej posłużą nam modele żeliwne, stalowe lub aluminiowe. Termoizolacja pozwoli uniknąć oparzeń, o które w kuchni nietrudno. Modele z antypoślizgowymi nóżkami również będą bardzo praktyczne.

Kolejną ważną kwestią jest moc urządzenia. Najlepiej wybrać model o mocy od 1000 do 1650 W, co gwarantuje dopieczone i chrupiące gofry. Im wyższa moc, tym krótsze pieczenie, a co za tym idzie - oszczędność i czasu, i prądu. Nieco droższe, lecz praktyczne i zapewniające wygodę będą modele z funkcją obracania i wyjmowania płytek, dzięki czemu łatwiej wyczyścić urządzenie, oraz z wyświetlaczem pokazującym stopień przyrumienienia.

Poniżej znajdziecie wybrane przez naszą redakcję gofrownice.

Zobacz także
  • Jajowar Jajowar - jak działa i czy warto go mieć?
  • Toster Toster czy opiekacz - co sprawdzi się lepiej?
  • Młynek do kawy - ręczny czy elektryczny? Młynek do kawy - elektryczny czy na korbkę? [sprawdzone modele]
Komentarze (13)
Zaloguj się
  • anna.maria0

    Oceniono 20 razy 20

    Ostatnio o gofrownicach pisali na stronach Faktu, ale tam były opisane im pokazane różne modele - jakie mają zalety, moc, materiał wykonania, pokrętło mocy , ilość gofrów z jednego wypieku. Plus przepis na gofry. Można?

  • 0apud0

    Oceniono 21 razy 15

    "Im wyższa moc, tym krótsze pieczenie gofrów, a co za tym idzie oszczędność i czasu i prądu."

    Oczywiście. Podobnie można oszczędzać paliwo jeżdżąc ile fabryka dała - wyższa prędkość to krótszy czas podróży, a więc znaczna oszczędność czasu i paliwa.

  • adstr

    Oceniono 12 razy 6

    Jajowary dla upośledzonych kucharzy już wyszły z mody?

  • kiciah

    Oceniono 3 razy 1

    Na głównym zdjęciu jest najlepsza na rynku gofrownica, potem jej zdjęcia z linkiem do sklepu brak. Mówię o gofrownicy Dezal - gofry jak z "budki nad morzem", zawsze wychodzą wyśmienite..

  • sselrats

    Oceniono 5 razy 1

    Polecam elektryczny, najmniejszy jaki jest w sprzedazy. Ja mam Cuisanarta jeden gofr Φ20 cm. Kupilem na probe dla zabawy, okazal sie zrodlem wspanialych sniadan.

  • wojker90

    Oceniono 3 razy -1

    ja mam gofrownicę z breville, dzieciaki uwielbiają gofry, a ta całkiem szybko wypieka :)

  • Malwina Potocka

    Oceniono 3 razy -1

    u nas w domu uwielbiamy gofry i to nie tylko te klasyczne ale też z ziarnami czy z kakao. Fajnie sprawdza się gofrownica z breville. modelu teraz z pamięci nie napiszę ale ma wyjmowane wkładki i naprawdę rewelacyjnie się sprawdza.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX