Dywany do kuchni

Edyta Jabłońska
17.06.2018 20:12
Ocieplają wizualnie wnętrza i dodają im urody. Dywany, bo o nich mowa, coraz częściej pojawiają się w... kuchennych aranżacjach. Na co zwrócić uwagę przy zakupie, aby dywan sprawdził się w kuchni?

Niedawno jeszcze uważaliśmy ten pomysł za bardzo niepraktyczny, dziś dywan w kuchni to hit. Plusy? Łagodzi jej laboratoryjny charakter i jest ciekawą dekoracją. Ma też inną zaletę – chroni stopy przed chłodem ceramicznej albo kamiennej posadzki, natomiast drewnianą zabezpiecza przed zniszczeniem.

STORBORRE, bawełna i poliester, 70 x 140 cm 79,95 zł Jysk; BAKKEMAURE, poliester i bawełna, kolor beżowy lub szary, 70 x 176 cm 89 zł JyskSTORBORRE, bawełna i poliester, 70 x 140 cm 79,95 zł Jysk; BAKKEMAURE, poliester i bawełna, kolor beżowy lub szary, 70 x 176 cm 89 zł Jysk Fot. producent

Dywan do kuchni - jaki wybrać

Dywan w kuchni nie ma lekkiego życia: nieustannie jest narażony na zaplamienie i zabrudzenie, np. okruszkami. Dlatego zwróćmy uwagę na to, z jakiego materiału został wykonany. Bawełniany co prawda łatwo się brudzi, ale (o ile nie jest za duży) możemy go wyprać nawet w pralce automatycznej. Z włókna syntetycznego jest odporniejszy na plamy, w dodatku łatwo go wyczyścić. Nie sprawdzą się natomiast wyroby wełniane, które chłoną płyny, a powstałe plamy trudno z nich usunąć. W kuchennych warunkach ważny jest też rodzaj tkania. Najlepsze są dywany płaskie – unikniemy kłopotliwego wydobywania okruszków z wysokiego runa.

Dywan ułożony pod stołem powinien być o tyle większy od blatu, aby zmieś- ciło się na nim wysunięte krzesło.Dywan ułożony pod stołem powinien być o tyle większy od blatu, aby zmieś- ciło się na nim wysunięte krzesło. Fot. Shutterstock/Zastolskiy Victor

Dywany do kuchni - jak zadbać o bezpieczeństwo

Na gładkiej podłodze dywan może się przesuwać i zawijać – zwłaszcza ten nieduży, a właśnie takie najczęściej wybieramy do kuchni. Dlatego łatwo się na nim przewrócić lub o niego potknąć. Aby tego uniknąć, warto kupić model z antypoślizgowym spodem – zazwyczaj jest to cienka gumowa warstwa, która przywiera do gładkiej powierzchni i zapobiega przesuwaniu dywanu. Można też podłożyć pod niego specjalną matę. Zwykle jest sprzedawana w jednym rozmiarze, ale łatwo przytniemy ją do odpowiedniej wielkości.

W kuchni idealnie sprawdzą się dywany przeznaczone na zewnątrz. Przeważnie są produkowane ze sztucznych włókien odpornych na warunki atmosferyczne (deszcz, słońce) i kurz, kuchenny bałagan im więc nie zaszkodzi.

Kuchenny kącik wypoczynkowy nie może się obyć bez miłego dla oka dywanu.Kuchenny kącik wypoczynkowy nie może się obyć bez miłego dla oka dywanu. Fot. Black Red White

Więcej o: