Płyta indukcyjna - wady i zalety

KM
04.12.2018 09:00
Marzysz o nowoczesnej i dobrze wyposażonej kuchni? Chcesz, żeby jedncześnie wpisywała się w najnowsze trendy? Na pewno zastanawiasz się, jaką płytę kuchenną wybrać: gazową, elektryczną czy indukcjną? Dziś bierzemy pod lupę płytę indukcyjną. Sprawdziliśmy, jakie ma zalety i wady.

Kuchnie indukcyjne zyskują coraz większą popularność. Choć wyglądem przypominają płyty elektryczne, są zdecydowanie bardziej nowoczesne. Jak działają? Pod szklaną płytą zamontowywane są cewki indukcyjne. Cewki wytwarzają zmienne pole elektromagnetyczne, które powoduje wytwarzanie ciepła w naczyniu postawionym na płycie. W ten sposób zachodzi proces gotowania. Płyta pobiera ciepło od nagrzanego naczynia, ale tylko w miejscu bezpośredniego kontaktu – reszta jej powierzchni pozostaje zimna. Musimy pamiętać, że zakup płyty indukcyjnej wiąże się z koniecznością zakupu specjalnych garnków dedykowanych temu rodzajowi kuchenki. Garnki przeznaczone do płyt indukcyjnych tworzone są z metalu ferromagnetycznego, do którego przywiera magnes.

Energia elektryczna podczas gotowania zostaje wykorzystywana w 100 procentach, a samo gotowanie trwa bardzo krótko.

Profilowana płyta indukcyjna Miele pod strefę WOKProfilowana płyta indukcyjna Miele pod strefę WOK Fot. Miele

Płyta indukcyjna - zalety

Płyty indukcyjne mają wiele zalet.

  • Przede wszystkim gwarantują dużą oszczędność energii w porównaniu z innymi płytami grzewczymi.
  • Czas gotowania redukuje się o około 30%.
  • Dno naczynia ustawionego na płycie błyskawicznie nagrzewa się dzięki polu elektromagnetycznemu.
  • Miejsca obok ustawionego garnka nie nagrzewają się, dzięki czemu unikniemy poparzenia się, jeśli dotkniemy płyty.
  • Jeśli coś co wykipi z garnka lub przez przypadek zostanie rozlane na płytę, nie przypali się i przywrze do powierzchni płyty.
  • Przypadkowe włączenie płyty nie uruchomi sprzętu, jeśli nie będzie na nim naczynia
  • Na płycie brak zakamarków trudnych do czyszczenia, dzięki czemu utrzymanie w czystości jest banalnie proste.
  • Płyty indukcyjne uznawane są za najbardziej oszczędne, ponieważ po zdjęciu naczynia z płyty grzanie ustaje. Oszczędność z pewnością odczują osoby, które dużo gotują.

Producenci wychodzą na przeciw naszym oczekiwaniom i oferują szeroki wybór płyt indukcyjnych. Wybrać możemy zarówno kształt jak i kolor, spośród bieli, czerweni i szarości.

Płyta indukcyjna - wady

Płyta indukcyjna IRS 953, szer. 90 cm, panel dotykowy, 5 pól, 9 poziomów mocy, 9 funkcji, 3399 zł, Teka Płyta indukcyjna IRS 953, szer. 90 cm, panel dotykowy, 5 pól, 9 poziomów mocy, 9 funkcji, 3399 zł, Teka  fot. Teka

Wady płyty indukcyjnej wiążą się przede wszystkim  z wysokimi kosztami.

  • Kupno i zamontowanie płyty to wydatek rzędu nawet 2,5 tysiąca złotych. Wszystko zależy oczywiście od producenta i modelu, na jaki się zdecydujemy. Jeśli zależy nam na sprzęcie, który posłuży przez długie lata, nie warto oszczędzać.
  • Kolejnym kosztem jest zakup specjalnych garnków. Obowiązkowo muszą być to modele ze stali ferromagnetycznej.
  • Płyta indukcyjna wytwarza pole elektromagnetyczne, dlatego nie zaleca się jej stosowania osobom, które mają rozrusznik serca.
  • W pobliżu płyty nie powinniśmy trzymać kart płatniczych, ponieważ mogą się rozmagnesować.

Płyta indukcyjna nie zagraża w żaden inny sposób ludzkiemu zdrowiu.

Poniżej znajdziecie modele płyt indukcyjnych, które szczególnie polecamy:

Więcej o:
Komentarze (56)
Zaloguj się
  • kiker1

    Oceniono 94 razy 84

    Wada płyty indukcyjnej - nie można na niej kłaść karty kredytowej.
    Co innego na kuchence gazowej lub elektrycznej - na nich można.

  • stefa555

    Oceniono 22 razy 22

    Na płycie indukcyjnej tylko szybciej sie potrawa zagotowuje,potem czas gotowania jest taki sam jak na każdej kuchence. A co do garnków, to każdy garnek emaliowany nadaje sie .

  • visitor

    Oceniono 27 razy 21

    Moj wok ma plaskie dno a cebule ''opalam'' na suchej patelni

  • dioskorides

    Oceniono 31 razy 19

    spróbuj opalić cebulę do rosołu albo ugotować chińszczyznę w woku :D

  • zwyczajnyszaryobywatel

    Oceniono 21 razy 15

    "dedykowanych temu rodzajowi kuchenki. "
    Ja pier.... kur.. ,ja pier...kto to kur.. pisze ..Dedykować to można komuś coś albo epitafium na nagrobku.

  • Oceniono 6 razy 4

    Jeszcze jedna wada: płyta jest w grunice rzeczy delikatna. Stosunkowo łatwo o zarysowania a i stłuczenie płyty nie wymaga wiele zachodu. Wystarczy dobrze trafić szklaną solniczką w rant płyty, który najczęsciej jest oszlifowany ale nie obudowany, i pęknięcie gotowe. A wymiana szkła to koszt około 700 zł

  • Oceniono 7 razy 3

    "Samo gotowanie trwa bardzo krótko"? Kędzierski, to znowu ty?

    Co, może ugotujesz ziemniaki w 5 minut? Głąb gazeciany...

  • kkrispl

    Oceniono 5 razy 3

    Najlepsza jest koza z 4-ma fajerami, najtańsza w nabyciu, szeroki zakres używanego paliwa (od liści w okresie jesiennym, przez chrust, drewno aż po płyty wiórowe z domowej płytoteki i wungiel w okresie zimowym, a i chojną też można palić, jak wungiel jest to będzie wojna), więc i najtańsza. Nigdy ci jej nie wyłączą. Garnki jakie chcesz, patelnie jakie chcesz. Same zalety, a no i rano chodnik ekologicznie posypiesz popiołem jak ślisko....

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX