Multicooker - wielofunkcyjne urządzenie kuchenne. Który model warto kupić?

27.07.2018 06:58
W multicookerze przygotujecie jogurt, rybę na parze, gotowane warzywa i drożdżowe ciasto. To wielofunkcyjne urządzenie wyręczy w niektórych czynnościach oraz sprawi, że codzienna praca w kuchni stanie się przyjemniejsza.

Multicooker - co to takiego

Najprościej rzecz ujmując, multicooker to elektryczny garnek z minutnikiem i wgranymi programami do przygotowywania różnych potraw. Obsługa urządzenia jest banalnie prosta - każdy poradzi sobie z nią bez problemu. Łatwiejsze stanie się też, dzięki temu urządzeniu, samo gotowanie, ponieważ multicooker częściowo nas w nim wyręczy. Wystarczy wrzucić do środka składniki, zamknąć pokrywę, uruchomić wybrany program i... zapomnieć - do momentu, aż maszyna sama poinformuje, że danie jest gotowe. Nie pilnujemy czasu, nie musimy mieszać ani przykręcać płomienia (jak na kuchence gazowej), tłuszcz nie pryska jak z patelni - jest czysto i cicho.

Multicooker Philips HD3037/70Multicooker Philips HD3037/70 Fot. Philips

Multicooker - funkcje i programy

Multicooker przypomina garnek, ale gotowanie to nie jedyna jego funkcja. Można w nim także piec, smażyć, dusić, a także przygotować dżem i jogurt. To funkcje podstawowe, natomiast samych programów pieczenia urządzenie może mieć, w zależności od ceny, do... 50! A jak kształtują się ceny? Za najbardziej ekskluzywne modele trzeba zapłacić nawet kilka tysięcy złotych, ale te najczęściej kupowane w Polsce plasują się w przedziale między 200 a 600 zł.

Multicookery - nasze typy do 500 zł

Polecane Multicookery: 1. Philips HD3037/70 2. REDMOND RMC-M4502E 3. Philips Viva Collection HD4731/70Polecane Multicookery: 1. Philips HD3037/70 2. REDMOND RMC-M4502E 3. Philips Viva Collection HD4731/70 Fot. producenci Kolaż: ladnydom

To jeden z najbardziej popularnych modeli. Na szczególną uwagę zasługuje opcja robienia jogurtu - wystarczy wlać mleko, dodać specjalne bakterie (lub małe opakowanie gotowego jogurtu) i ustawić program - po 8 godzinach mamy pyszny jogurt domowej roboty. 

  • Moc: 980 W
  • Programy: 12
  • Temperatura:  22 ustawienia temperatury
  • Pojemność misy: 5 l
  • Dodatkowe funkcje: funkcja opóźnionego startu, system podgrzewania 3D, przedni panel sterowania, wyświetlacz LCD

.

Do urządzenia dołączone są akcesoria: książeczka z 27 przepisami w języku polskim, silikonowe rękawice, miarka, kosz do gotowania na parze, chochla do zupy oraz szpatułka do mieszania.

W tym urządzeniu przygotujemy nie tylko obiady i ciasta, lecz również chałwę, fondue, a nawet ser. Jego zaletą jest też elegancka, czarno-złota kolorystyka. Ponadto mamy możliwość pasteryzacji produktów ciekłych oraz sterylizacji naczyń. To druga z najczęściej wybieranych marek na naszym rynku, jeśli chodzi o multicookery.

  • Moc: 860 W
  • Programy: 34
  • Temperatura: zakres ustawień temperatury między 40 a 160 stopni C
  • Pojemność misy: 5 l z powłoką antyadhezyjną
  • Dodatkowe funkcje: gotowanie na parze, opóźnienie startu, podgrzewanie, podtrzymywanie ciepła, powłoka nieprzywierająca, system podgrzewania 3D, timer, wyświetlacz LCD

.

Ten multicooker ma zabezpieczenie przed dziećmi oraz nienagrzewające się uchwyty, dlatego urządzenie po uruchomieniu nie stwarza zagrożenia dla maluchów. Wewnętrzna pokrywka jest wyjmowana, co ułatwia czyszczenie po zakończonej pracy.

  • Moc: 1070 W
  • Programy: 19
  • Temperatura: możliwość regulacji
  • Pojemność misy: 5 l
  • Dodatkowe funkcje: podgrzewanie 3D, Stage-Cooking (personalizacja ustawień), regulacja czasu, wyświetlacz LED, minutnik

.

Multicookery - nasze typy powyżej 500 zł

Polecane Multicookery od lewej: 1. REDMOND RMC-M151E, 2. ZEPHYR Z-1985-B6, 3. Russell Hobbs 21850-56Polecane Multicookery od lewej: 1. REDMOND RMC-M151E, 2. ZEPHYR Z-1985-B6, 3. Russell Hobbs 21850-56 Fot. producenci Kolaż: ladnydom

Ten model posiada duży wyświetlacz, dzięki czemu menu, które pojawia się po uruchomieniu urządzenia, jest czytelne, co dodatkowo ułatwia obsługę. W komplecie, poza misą, mamy naczynie do gotowania na parze, koszyk do smażenia w głębokim oleju, płaską łyżkę, szklaną miarkę, szczypce do wyjmowania misy oraz szklane pojemniki na jogurt. W tym multicookerze przygotujemy pizzę oraz fondue.

  • Moc: 950 W
  • Programy: 49
  • Temperatura: możliwość regulacji
  • Pojemność misy: 5 l
  • Dodatkowe funkcje: podtrzymywanie ciepła, system samoczyszczący, podgrzewanie 3D, funkcja opóźnionego startu - do 24 godzin, pasteryzacja produktów płynnych, sterylizacja naczyń, przygotowanie produktów do konserwacji, podgrzewanie dań dla niemowląt, funkcja Multicook, wyświetlacz LCD, funkcja "Pomocnik głosowy"

.

To połączenie multicookera z szybkowarem - można w nim gotować, gotować na parze (po dokupieniu wkładki), smażyć, dusić oraz podgrzewać. Przygotuje różnego rodzaju mięsa, makarony, ryż, ciasta, fasolę, zupy, itp. Urządzenie jest w pełni hermetyczne, by jeszcze lepiej zachować wszystkie składniki odżywcze oraz smak i zapach przyrządzanych potraw.

  • Moc: 1000 W
  • Programy: 8
  • Temperatura: możliwość regulacji
  • Pojemność misy: 6 l
  • Dodatkowe funkcje: panel LED sterujący 12 trybami pracy - w tym 8 programami gotującymi, podtrzymywanie temperatury, funkcja opóźnionego startu, funkcja utrzymania stałego ciśnienia, pokrywa z wbudowanym zaworem bezpieczeństwa oraz uszczelką, łyżka do mieszania, kubeczek - miarka

.

Kolorystyka urządzenia spodoba się osobom, które przykładają wagę do detali - multicooker będzie idealnie pasował do kuchni, w której króluje AGD w czarnym kolorze.

  • Moc: 900 W
  • Programy: 11
  • Temperatura: możliwość regulacji
  • Pojemność misy: 6 l
  • Dodatkowe funkcje: duży wyświetlacz LED z 24-godzinnym programatorem czasowym, podtrzymywanie temperatury, pokrywa antykondensacyjna, wykończenie ze stali nierdzewnej, akcesoria: koszyk do gotowania na parze, miarka i łyżki

.

Przyjrzyjmy się bliżej funkcjom, w jakie zostały wyposażone multicookery:

  • Funkcja opóźnionego startu. Urządzenie włączy się o wybranej godzinie i przygotuje obiad, który będzie czekał na nas gorący po powrocie z pracy.
  • Sygnalizowanie końca pracy. Multicooker daje nam znać, że potrawa jest gotowa przy pomocy sygnału dźwiękowego.
  • Podgrzewanie potrawy. Jeśli nie wyłączymy urządzenia po zakończeniu programu (czyli nie zareagujemy na dźwięk sygnalizujący koniec pracy), uruchomi się program podgrzewania, dzięki któremu potrawa nie wystygnie (działa nawet do 12 godzin).
  • Podgrzewanie 3D. Potrawa jest podgrzewana równomiernie, a ciepło jest lepiej podtrzymywane.
  • Ułatwienia dla niewidomych. Na rynku dostępne są również modele głośnomówiące oraz wyposażone w czytnik z alfabetem Braille'a.

.

A jakie programy mamy do dyspozycji? Najpopularniejsze to: gotowanie na parze, smażenie, pieczenie, duszenie, jogurt, zupa, galareta, frytki, pizza, powidła, prażona kukurydza, chałwa, chleb, ciasto (tutaj mały minus - multicooker nie wyrabia ciasta).

Zalety multicookera

  • Oszczędność czasu i wygoda. Nie musimy pilnować potrawy - nic nie kipi, ani się nie przypala. Naciskamy "Start" i możemy skupić uwagę na innych zajęciach domowych. Mamy też mniej zmywania - zamiast np. gotować oddzielnie ziemniaki i smażyć rybę, możemy przygotować jedno i drugie w multicookerze jednocześnie - ziemniaki na dole, a rybę na sitku na górze. Sitko i misę można myć w zmywarce.
  • Dla początkujących kucharzy. Przygoda z gotowaniem na początku bywa mało przyjemna. Multicooker pomoże w pierwszych zmaganiach - nie musimy wiedzieć, ile czasu gotować ryż, zapiekać rybę, czy dusić gulasz - odpowiedni program zadba o to, by potrawa była taka, jaka być powinna.
  • Zastępuje kilka urządzeń. To idealne rozwiązanie do małej kuchni - multicooker z powodzeniem przejmie funkcję płyty indukcyjnej, mikrofalówki, piekarnika oraz parowaru. Rezygnując z tych urządzeń, zaoszczędzone miejsce możemy przeznaczyć na dodatkowe szuflady i większy blat roboczy. To również dobra opcja, kiedy urządzamy mieszkanie i nie stać nas, aby od razu wyposażyć kuchnię we wszystkie sprzęty.
  • Lepsza jakość przygotowywanych potraw. W multicookerze używamy minimalnej ilości tłuszczu - możemy też nie stosować go wcale, więc dania są mniej kaloryczne. Gotowanie na parze pozwala z kolei na zachowanie cennych składników odżywczych i witamin - jedzenie przygotowane w taki sposób jest też smaczniejsze i bardziej aromatyczne.
  • Można go zabrać ze sobą. Urządzenie nie zajmuje dużo miejsca, ma poręczny uchwyt, który ułatwia jego przenoszenie, a do uruchomienia wystarczy podłączenie do zwykłego gniazdka. Można więc zabrać je ze sobą na wakacje lub na działkę - wszędzie tam, gdzie nastawiamy się na samodzielne przygotowywanie posiłków (i mamy podłączenie do prądu).
  • Łatwe czyszczenie. Dzięki powłoce, do której nic nie przywiera, wyczyścimy misę szybko i bez problemu. Możemy wykorzystać ją również do pieczenia w piekarniku (zastąpi formę na chleb i ciasto, upieczemy w niej też mięso) oraz przechowywania w lodówce.
  • Multicooker nie przechodzi zapachem potraw. Nawet najbardziej aromatyczne danie nie zostawi po sobie śladu w postaci zapachu.

.

Czym multicooker różni się od szybkowaru

Różnica między tymi dwoma urządzeniami polega na tym, że w czasie gotowania w multicookerze można otworzyć pokrywę, by np. wymieszać danie, dodać nowe składniki lub sprawdzić, czy danie wymaga doprawienia. Istnieją również modele 2 w 1, które łączą w sobie funkcje szybkowaru i multicookera. Mamy więc do dyspozycji szeroki zakres programów oraz możliwość gotowania i duszenia pod ciśnieniem, które skraca czas przygotowania posiłku, a przy okazji pomaga obniżyć zużycie energii elektrycznej.

Multicooker - przepisy kulinarne

Wiemy już, czym jest multicooker i jak go obsługiwać. A skąd wziąć przepisy na potrawy? Czy można stosować te, które wcześniej wykorzystywaliśmy do gotowania i pieczenia tradycyjnymi metodami? Składniki dań pozostają takie same, różnica polega na tym, że nie ustawiamy czasu pieczenia czy gotowana - wybieramy program, który dostosuje właściwe parametry.

Do wielu urządzeń jest dołączona książeczka z przepisami oraz wskazówkami, jaki program trzeba ustawić do każdego z nich. A jeśli to nie wystarczy, zawsze można poszukać dodatkowych kulinarnych inspiracji w internecie.

autor
Poleca: Marta Święcka
Ładny Dom inspiruje
Więcej o:
Komentarze (5)
Zaloguj się
  • antirussia81

    Oceniono 25 razy 11

    "Multicooker - zrobisz w nim rybę, warzywa, drożdżowe ciasto, a nawet jogurt!"
    A jak oderwiesz wieko i przerobisz go na nocnik, to będziesz mógł zrobić jeszcze więcej!
    Tak, wiem - żarcik infantylny, ale nie mogłem się powstrzymać.

  • zgrabna92

    0

    Obecnie nie wyobrażam sobie funkcjonowania w mojej kuchni bez tego urządzenia Philipiaka. Jego wielofunkcyjność sprawia że bez żalu mogłam się pożegnać z innymi sprzętami AGD zajmującymi tylko miejsce.

  • Kinia Gotuje

    0

    ja mam robota wielofunkcyjnego Kohersen, ciasto wyrobi, zupę krem zrobi, ugotuje na parze warzywa, zrobi koktajl, sos itp

  • Kinia Gotuje

    0

    ja mam robota wielofunkcyjnego Kohersen, ciasto wyrobi, zupę krem zrobi, ugotuje na parze warzywa, zrobi koktajl, sos itp

  • wookiee.chewbacca

    Oceniono 20 razy -2

    Kto chce wyrzucić pieniądze na bezużyteczny złom, ten kupuje multicooker!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX