Wyciskarka wolnoobrotowa: jakie ma funkcje i czym różni się od sokowirówki

Świeżo wyciskane soki owocowo-warzywne są pożywne i pomagają dbać o zdrowie. Dzięki wyciskarce wolnoobrotowej przygotujesz je w domu - ale najpierw przeczytać, jak działa to urządzenie, który model warto wybrać oraz czym wyciskarka różni się od sokowirówki.

Wyciskarka wolnoobrotowa - jak działa

Działanie urządzenia opiera się na miażdżeniu produktów przez wałek ślimakowy (jeden w przypadku wyciskarki jednoślimakowej lub dwóch w wyciskarce dwuślimakowej) - nie znajdziemy tutaj ostrzy, które mogłyby ciąć produkty na kawałki. Owoce i warzywa, które wrzucimy do wyciskarki, są miażdżone powoli (40-120 obrotów na minutę) i dokładnie, a następnie przeciskane przez sitko - po jego drugiej stronie zaczyna spływać sok. Uzyskany w ten sposób jest bogaty w składniki odżywcze (w tym w cenny błonnik), gęstszy od tego z sokowirówki oraz można go przechowywać w lodówce około doby (sok z sokowirówki należy spożyć od razu).

Wyciskarka wolnoobrotowa Kuvings D9900Wyciskarka wolnoobrotowa Kuvings D9900 Fot. producent

Rodzaje wyciskarek wolnoobrotowych

Na rynku są dostępne dwa rodzaje wyciskarek wolnoobrotowych - jednoślimakowe (poziome lub pionowe) oraz dwuślimakowe. Czym się od siebie różnią?

Wyciskarka jednoślimakowa – posiada jeden wałek służący do miażdżenia produktów i wyciskania z nich soku. Wałek może być umieszczony poziomo - wtedy mówimy o wyciskarce poziomej jednoślimakowej - lub pionowo - w przypadku wyciskarki pionowej jednoślimakowej.

  • Wyciskarka pozioma jednoślimakowa – urządzenie ma większe rozmiary, pracuje ciszej niż model pionowy, łatwiej się je czyści, przygotowanie soku trwa tu dłużej (musimy pokroić produkty przed wrzuceniem, często zachodzi konieczność używania "popychacza"). Wyciskarka zmieli orzechy na masło orzechowe, mak na makowiec, gotowane mięso (np. na farsz do pierogów). Przygotujemy w niej puree z warzyw oraz papki i desery dla małych dzieci. Jeśli mamy własne zioła, możemy je ususzyć, a następnie zmielić w wyciskarce, dzięki czemu uzyskamy domowe przyprawy do dań - zachowujące wyjątkowy smak i pozbawione konserwantów - i nie będziemy musieli kupować ich w sklepie. Podobne funkcje znajdziemy w wyciskarkach poziomych dwuślimakowych.
  • Wyciskarka pionowa jednoślimakowa – nie trzeba używać "popychacza" (pionowe ustawienie wałka powoduje, że produkty same na niego opadają) ani kroić warzyw i owoców na kawałki, więc przygotowanie soku zajmuje mniej czasu. Urządzenie ma mniejsze rozmiary niż model poziomy, trudniej się je czyści, posiada za to funkcję czyszczenia w biegu.

.

Wyciskarka pozioma dwuślimakowa – posiada dwa wałki miażdżące, które są ułożone równolegle i się zazębiają. Ten typ urządzenia pozwala na uzyskanie większej ilości soku, jednak w przypadku wyciskania miękkich i soczystych owoców czasem trzeba użyć "popychacza". Wyciskarki dwuślimakowe są droższe od jednoślimakowych.

Wyciskarki wolnoobrotowe do 400 zł - wybór redakcji

Wyciskarka wolnoobrotowa - na co zwrócić uwagę przy zakupie:

  • Moc urządzenia. Im wyższa, tym lepiej wyciskarka poradzi sobie z twardymi owocami i warzywami.
  • Materiały, z których urządzenie zostało wykonane - powinny być bezpieczne dla naszego zdrowia (posiadać stosowne certyfikaty), być wytrzymałe na urazy mechaniczne i zarysowania,
  • Silnik - powinien pracować płynnie i się nie zacinać
  • Ślimak - solidny (wykonany z porządnego materiału) poprawia wydajność urządzenia oraz wpływa na jakość soku.
  • Regulacja mocy i prędkości obrotów. Dzięki tej opcji lepiej dostosujemy działanie wyciskarki do konkretnego produktu.
  • Dostępne funkcje. Zwróćmy na nie uwagę, jeśli planujemy wykorzystywać wyciskarkę nie tylko do produkcji domowych soków.

Wyciskarki wolnoobrotowe powyżej 400 zł - wybór redakcji

Wyciskarka wolnoobrotowa czy sokowirówka - czym się różnią

Często spotykamy się ze stwierdzeniem, że wyciskarka wolnoobrotowa i sokowirówka to jedno i to samo. Każde z tych urządzeń służy do wyciskania soku z owoców i warzyw, więc to powszechnie utarte przekonanie wydaje się być słuszne. Nic bardziej mylnego! Różnią się one budową, sposobem działania oraz produktem końcowym, który przy ich pomocy uzyskujemy.

Porównanie wyciskarki wolnoobrotowej i sokowirówki:

  • Sposób działania urządzenia. Sokowirówka wyciska sam sok, wyciskarka dokładnie miażdży wrzucone produkty.
  • Jakich warzyw i owoców możemy użyć w sokowirówce, a jakich w wyciskarce? Obydwa urządzenia poradzą sobie świetnie z przetworzeniem twardych warzyw i owoców. Jeśli jednak planujemy przygotowywanie soków z warzyw liściastych, jak szpinak czy jarmuż (lub drobnych owoców, np. jagód czy porzeczki), sokowirówka się nie sprawdzi - lepszym wyborem będzie wyciskarka.
  • Jakość uzyskanego soku. Sok z wyciskarki będzie gęsty, zawierający drobinki, o pełniejszym smaku, bogatszy w wartości odżywcze, bardziej sycący, można go dłużej przechowywać (około doby). W sokowirówce uzyskamy klarowny sok z warstwą piany, który zaleca się spożyć tuż po przygotowaniu.
  • Czyszczenie urządzenia po użyciu. Jeśli zamierzamy często przygotowywać domowe soki i koktajle, powinniśmy wziąć pod uwagę czas potrzebny na posprzątanie po skończonej pracy. Czyszczenie ostrych sit z małymi otworkami, które mają sokowirówki jest uciążliwe - a jeśli będziemy zmuszeni powtarzać tę czynność kilka razy w tygodniu, być może zniechęcimy się do korzystania z urządzenia. O wiele łatwiejsze jest utrzymanie w czystości wyciskarki - szczególnie jednoślimakowej.
  • Ceny urządzeń. Zarówno sokowirówkę, jak i wyciskarkę wolnoobrotową jednoślimakową możemy kupić już za ok. 200 - 300 zł. Trzeba jednak pamiętać, że produkty z najtańszej półki cenowej są często słabszej jakości i nie posłużą nam zbyt długo - warto zatem zainwestować w nieco droższe. Z kolei ceny wyciskarek dwuślimakowych dochodzą nawet do kilku tysięcy złotych.

Jak zrobić wyciskarkę do cytrusów? To nic nie kosztuje!>>

Czy wiesz czym różni się sok od napoju?

autor
Poleca: Marta Święcka
Ładny Dom inspiruje
Więcej o:
Copyright © Agora SA