Kupujemy grill elektryczny - przegląd modeli

KM
06.02.2019 11:23
Grillować można nie tylko wiosną czy latem i nie tylko na świeżym powietrzu. Co prawda smak potraw przygotowanych na grillu elektrycznym nieco się różni od tych z grilla węglowego, ale urządzenie pozwala na grillowanie w zaciszu własnego mieszkania i to bez względu na porę roku. Podpowiadamy, jak wybrać grill elektryczny.

Grille elektryczne pojawiają się w naszych kuchniach coraz częściej. Nic dziwnego - grillowanie potrawy są zdrowsze i smaczniejsze, a dodatkowo przygotowane bez dodatku tłuszczu.

Jaki grill elektryczny wybrać?

Na rynku dostępnych jest mnóstwo modeli grilli elektrycznych. Spośród nich wyróżniamy 3 rodzaje:·        

  • Grill elektryczny z rusztem – ten model wyposażony jest w grzałkę oraz ruszt. Duża powierzchnia grzewcza umożliwia przygotowanie 2-3 potraw jednocześnie. Jedyną wadą tego urządzenia jest skapywanie tłuszczu na grzałkę, co może być trudne do wyczyszczenia - przypalony tłuszcz ciężko zmyć.
  • Grill elektryczny z płytą – to nasz faworyt, przypomina patelnię. Powierzchnię grzewczą stanowi teflonowa płyta. Podczas smażenia tłuszcz wytapiający się z potraw ścieka po rynienkach do specjalnego zbiornika, który łatwo później opróżnić, a grzałki nie ma potrzeby czyścić. Teflonowa powierzchnia płyty zapobiega przywieraniu potraw, więc się nie przypalają.

Grill racletteGrill raclette Fot. Homebook, materiały partnera, kolaż czterykąty

  • Grill raclette – to wielofunkcyjne urządzenie, dwupoziomowe, połączenie płyty grzewczej i patelni. Na górnej części urządzenia możemy grillować mięso, warzywa, upiec tosty, tortille, natomiast na dolnym poziomie usmażymy jajka, warzywa, a także roztopimy ser.

Grill elektryczny - parametry

Grill elektryczny z rusztemGrill elektryczny z rusztem Fot. Homebook, materiały partnera, kolaż czterykąty

Na skuteczność i komfort użytkowania grilla elektrycznego bezpośredni wpływ mają parametry urządzenia.

  • Moc grilla elektrycznego - decyduje o szybkości nagrzewania się i szybkości przygotowywania potraw. Najczęściej wybierane są modele o mocy od 600W do nawet 2500W.
  • Regulacja temperatury - umożliwia dostosowywanie jej do potrawy, jaką aktualnie przyrządzamy. Świetną opcją jest zakup grilla ze wskaźnikiem wypieczenia mięsa, który precyzyjnie określa stopień wypieczenia: mocny, średni lub delikatny. Pamiętajmy, że często otwieranie pokrywy obniża temperaturę pieczenia, toteż wskaźnik w tym wypadku będzie bardzo pomocny.
  • Pokrywa – warto kupić grill elektryczny z pokrywą, dzięki czemu przygotowywanie potraw będzie szybsze.
  • Programy grillowania – droższe modele grilli elektrycznych dobrych producentów wyposażone są w programy, na przykład do grillowania mięsa, ryb, warzyw, hamburgerów.
  • Łatwość czyszczenia – jak wiadomo, podczas grillowania wytapia się tłuszcz, który może osadzać się w różnych miejscach urządzenia. Najlepiej wybrać model z pojemnikiem, do którego wytapia się tłuszcz, co ułatwi czyszczenie urządzenia. Niektóre modele mają elementy, które można myć w zmywarce.

Grill elektryczny z płytąGrill elektryczny z płytą Fot. Homebook, materiały partnera, kolaż czterykąty

Grill elektryczny - cena

Cena grilla elektrycznego uzależniona jest od funkcji, mocy, rodzaju i producenta. Najtańsze modele grilli elektrycznych możemy kupić już od 70 złotych. Jeśli jednak zależy nam na zakupie urządzenia, które zagwarantuje szybkie przygotowywanie posiłków, oszczędność, a także posłuży nam przez lata, warto kupić grill nieco droższy, ale o lepszych parametrach i opiniach. Ceny domowych grilli elektrycznych sięgają nawet 600 złotych.

Specjalnie dla was wybraliśmy domowe grille elektryczne, które polecamy. Ich ceny nie przekraczają 300 złotych.

Więcej o: