Najlepsze noże kuchenne - jakie wybrać? Polecane modele

MT
25.02.2019 14:00
Noże kuchenne to absolutnie niezbędny element wyposażenia każdej kuchni. Wybór konkretnych modeli nie jest jednak łatwy. Mimo że na rynku nie brakuje ofert, to wiele z nich nie spełnia naszych oczekiwań. Na co zwrócić uwagę kupując noże kuchenne i jakie modele będą najlepsze?

Noże do kuchni - najlepsze modele

Noże kuchenne - jakie modele wybrać?Noże kuchenne - jakie modele wybrać? Najlepsze noże do kuchni, fot. okazje.info

Najważniejszym czynnikiem przy wyborze noża do kuchni jest jego przeznaczenie. Aby ułatwić nieco ten wybór wyróżnia się następujące modele:

  • nóż szefa
  • nóż do pieczywa
  • nóż do obierania
  • nóż do filetowania
  • nóż uniwersalny
  • nóż do sera.

.

Przy wyborze odpowiedniego noża istotną rolę odgrywa materiał z jakiego jest wykonany. Najczęściej spotykane modele są zrobione ze stali nierdzewnej, jedna coraz częściej na rynku można spotkać noże ceramiczne. Takie modele są nie tylko trwalsze, ale także w przeciwieństwie stali, zapewniają oryginalny smak warzyw czy owoców. Świetnym wyborem będą także modele tytanowe, które również charakteryzują się trwałością i znakomitą jakością wykonania. Jeśli zależy nam na najwyższej jakości, najlepiej sprawdzą się noże wykonane ze stali damasceńskiej. Decydując się na ich zakup musimy jednak liczyć się z wysokimi kosztami, ponieważ należą one do najdroższych modeli dostępnych na rynku. Istotnym kryterium wyboru powinna być również cena i marka. Bardzo tanie noże z pewnością nie posłużą nam na całe lata, dlatego jeśli zależy nam na dobrej jakości, musimy liczyć się z wydatkiem rzędu kilkuset złotych. 

Oto polecane modele:

Zobacz także
  • Waga kuchenna elektroniczna Waga kuchenna - jak wybrać najlepszą?
  • Akcesoria od Muurla Akcesoria kuchenne marki Muurla - kubki, karafki, deski do krojenia
  • Modne kubki na herbate i kawe. Kubki do herbaty i kawy w oryginalne wzory - najmodniejsze modele
Komentarze (17)
Zaloguj się
  • wyjadacz_parkietuf

    Oceniono 76 razy 76

    No to już wiem wszystko... LOL
    Autor MT może niech przybliży czym się różni nóż Szefa od noża uniwersalnego i dlaczego noże ceramiczne mają zapewniać lepszy smak krojonych potraw. Obawia się o PH krojonego produktu po użyciu noża stalowego? I czy stal wielokrotnie warstwowo wykuwana jest z pewnością lepsza od wkładowej? No i nic o ostrzeniu noży...

  • arrrgh

    Oceniono 21 razy 21

    Może przy każdym zestawie chociaż wzmianka, czym zasłużył sobie na umieszczenia na liście, czym się charakteryzuje poza prowizją w programie partnerskim?

  • Piotr Ciach

    Oceniono 2 razy 2

    Prawdą jest iż dobry nóż ułatwia pracę w kuchni ale nawet on nie poradzi gdy o gotowaniu nie mamy zielonego pojęcia. Co do wyboru noża, posiłkując się pewnym filmem gdzie szef kuchni zacnej restauracji w Azji miał w kuchni ze setkę noży powieszonych na ścianie i każdy był do czegoś innego :)

  • szaman668

    Oceniono 1 raz 1

    Śmiało mogę odradzić jeden komplet : GERLACH LOFT

    zestaw wygląda fantastycznie(zarówno noże jak i blok) , stal rewelacja - jedyny problem to: tworzywo z którego wykonano rękojeści noży pęka , szczególnie po myciu w zmywarce ... nie mam niestety czasu aby traktować je jakoś wyjątkowo ....

  • zegrz

    0

    Nabyłem właśnie komplet noży o ostrzach z diamentu.
    Szukam do nich ostrzałki. Ktoś wie??

  • Elżbieta Kłuc

    Oceniono 39 razy -35

    Dobre noże w kuchni to podstawa . Jestem staromodna i lubię noże tradycyjne ze stali. Udało mi sie ostatnio kupić zestaw noży philipiaka ostrzone laserowo , Służą mi już trzy lata i ani razu nie ostrzyłam ich.

  • zgrabna92

    Oceniono 52 razy -46

    Nie ma lepszych noży od ceramicznych Phlipiaka. Są super ostre z piękną rękojeścią. Ja mam je razem z ostrzałką diamentową, ale nie miałam okazji ich ostrzyć bo przez kilka miesięcy użytkowania nie było takiej potrzeby a to chyba dla nich najlepsza rekomendacja.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX