Jaką patelnię kupić? Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Najlepsze patelnie

Patelnia to podstawowy element wyposażenia kuchni. Do wyboru mamy patelnie głębokie, uniwersalne czy grillowe. Poszczególne modele, oprócz przeznaczenia, różnią się również materiałem, z którego są wykonane. Jak wybrać patelnię, by posłużyła nam na lata?

Jaki rodzaj patelni wybrać? Miedziane to trend na 2020 rok! 

Trudno wyobrazić sobie przyrządzanie posiłków bez patelni. Wybór konkretnego modelu nie jest jednak prosty. Patelnie różnią się nie tylko przeznaczeniem, ale również materiałem, z jakiego są wykonane. To właśnie materiał decyduje o jakości i trwałości patelni, dlatego powinien odgrywać najważniejszą rolę przy zakupie konkretnego modelu. Do wyboru mamy patelnie aluminiowe, stalowe, żeliwne, miedziane lub wykonane z tytanu. Patelnie aluminiowe są najtańsze, ale też najmniej trwałe. Szybko się nagrzewają i są stosunkowo lekkie, toteż w porównaniu do patelni żeliwnych czy tytanowych, wypadają znacznie mniej korzystnie. 

Równie istotnym kryterium przy wyborze patelni jest powłoka, jaką pokryte jest jej wnętrze. To właśnie ona decyduje o szybkości smażenia czy odporności na uszkodzenia. Na rynku można spotkać patelnie pokryte powłoką ceramiczną, tytanową, teflonową i przypominającą kamień. Najpopularniejsze są patelnie z powłoką teflonową. Niestety są one bardzo wrażliwe na kontakt z metalem, przez co łatwo je porysować. Coraz większym zainteresowaniem cieszą się patelnie z powłoką ceramiczną. Ich zaletą jest odporność na uszkodzenia i wysokie temperatury. Zdecydowanie najlepiej sprawdzą się modele w których zastosowano powłokę tytanową i modele bez powłoki, wykonane z żeliwna. Są bardzo odporne na zarysowania, odkształcenia czy przypalanie. Jedynym minusem jest cena. Zakup patelni z powłoką tytanową czy żeliwnej będzie znacznie droższy niż tej z powłoką ceramiczną czy teflonową. Warto jednak zainwestować w modele dobrych marek, na przykład De Buyer. Poniżej przedstawiamy wybrane patelnie. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA