Jaką patelnię kupić? Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Najlepsze patelnie

MT
13.09.2019 10:00
Patelnia to podstawowy element wyposażenia kuchni. Do wyboru mamy patelnie głębokie, uniwersalne czy grillowe. Poszczególne modele, oprócz przeznaczenia, różnią się również materiałem, z którego są wykonane. Jak wybrać patelnię, by posłużyła nam na lata?

Jaki rodzaj patelni wybrać?

Najlepsze patelnie na rynku.Najlepsze patelnie na rynku. Jaki rodzaj patelni wybrać? fot. Okazje.info

Trudno wyobrazić sobie przyrządzanie posiłków bez patelni. Wybór konkretnego modelu nie jest jednak prosty. Patelnie różnią się nie tylko przeznaczeniem, ale również materiałem, z jakiego są wykonane. To właśnie materiał decyduje o jakości i trwałości patelni, dlatego powinien odgrywać najważniejszą rolę przy zakupie konkretnego modelu. Do wyboru mamy patelnie aluminiowe, stalowe, żeliwne, miedziane lub wykonane z tytanu. Patelnie aluminiowe są najtańsze, ale też najmniej trwałe. Szybko się nagrzewają i są stosunkowo lekkie, toteż w porównaniu do patelni żeliwnych czy tytanowych, wypadają znacznie mniej korzystnie. 

Równie istotnym kryterium przy wyborze patelni jest powłoka, jaką pokryte jest jej wnętrze. To właśnie ona decyduje o szybkości smażenia czy odporności na uszkodzenia. Na rynku można spotkać patelnie pokryte powłoką ceramiczną, tytanową, teflonową i przypominającą kamień. Najpopularniejsze są patelnie z powłoką teflonową. Niestety są one bardzo wrażliwe na kontakt z metalem, przez co łatwo je porysować. Coraz większym zainteresowaniem cieszą się patelnie z powłoką ceramiczną. Ich zaletą jest odporność na uszkodzenia i wysokie temperatury. Zdecydowanie najlepiej sprawdzą się modele w których zastosowano powłokę tytanową i modele bez powłoki, wykonane z żeliwna. Są bardzo odporne na zarysowania, odkształcenia czy przypalanie. Jedynym minusem jest cena. Zakup patelni z powłoką tytanową czy żeliwnej będzie znacznie droższy niż tej z powłoką ceramiczną czy teflonową. 

Oto najlepsze modele: 

Więcej o:
Komentarze (22)
Zaloguj się
  • twojasuczka

    Oceniono 63 razy 57

    ordynarna reklama

  • popieramkukiza

    Oceniono 42 razy 32

    Wszystkie te powlekane patelenki mają jedną podstawową wadę - szybko się niszczą. Ja używam od wielu lat patelni Skeppshult, jest to szwedzka firma produkują od 100 lat żeliwne patelnie które mają 25 lat gwarancji, ale przy właściwej konserwacji są praktycznie niezniszczalne. Za około 350 złotych można mieć patelnię która nas przeżyje. Dziękuję za uwagę i oświadczam że nie jestem przedstawicielem wymienionej powyżej firmy, ale zadowolonym użytkownikiem.

  • natassja

    Oceniono 33 razy 29

    No i gdzie te modele?

  • jacek.boczkowski

    Oceniono 11 razy 7

    A patelnie Zepter vel Philipiak ? Sąsiadka dała się namówić i kupiła te polerowane stalowe garnki z patelnią ale okazało się, że nie może unieść samej patelni bez smażonego jedzenia. No i patelnia wylądowała w szafie.

  • Michał Żelazo

    Oceniono 7 razy 5

    W takim razie które są najlepsze? aluminiowe, stalowe, żeliwne, miedziane czy tytanowe? Cena? Jakość? Jakieś potwierdzone dane? Czy najważniejszym powodem jest reklama produktu?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX