Patelnia wok - coś dla miłośników kuchni orientalnej. Jaką wybrać?

KK
14.10.2019 12:00
Lubisz gotować? Uwielbiasz dania kuchni azjatyckiej? Jeśli tak, to z pewnością słyszałeś o naczyniu nazywanym wokiem - to podstawowy element pozwalający przygotować orientalne jedzenie. Wyjaśniamy, do czego przyda się wok, jak z niego korzystać i jaki model naczynia wybrać.

Wok – co to takiego? Jak korzystać?

Patelnia wokPatelnia wok Fot. shutterstock

Każdy miłośnik kuchni azjatyckiej wie, że dania przygotowuje się szybko, smażąc ich składniki w wysokiej temperaturze. Metoda strir fry oznacza jednocześnie mieszanie i smażenie. Wok jest patelnią o wyjątkowym kształcie - spełnia jednocześnie rolę garnka i parowara. Wok jest głęboki, a do smażenia nie jest konieczna duża ilość tłuszczu - wystarczy wlać odrobinę oleju, który rozchodzi się po naczyniu w równomierny sposób. Warto pamiętać, że należy poczekać, aż olej lekko zadymi, a dopiero po chwili wrzucać na patelnię składniki dania.

Potrawy przygotowywane w woku są zdecydowanie mniej tłuste, a warzywa nie tracą wartości odżywczych - są zdrowe i świeże. Składniki smażone w woku są soczyste i bardzo aromatyczne.

Na patelni typu wok możemy przygotować każde danie, nie tylko to o orientalnym charakterze. Dzięki swojej głębokości naczynie to świetnie sprawdzi się do duszenia, gotowania w wodzie czy na parze.

Jaki typ woka najlepiej wybrać?

W sklepach znajdziemy 3 rodzaje woków, które różnią się od siebie budową.

1. Wok tradycyjny - najczęściej wykonany jest z żeliwa, stali węglowej lub żelaza, ma półokrągłe dno.

  • Model kantoński ma po bokach 2 rączki, jest bardzo ciężki, więc trudno nim poruszać podczas smażenia.
  • Wok madaryński jest lekki, ma długą rączke, dzięki czemu łatwo podrzucać i potrząsać składniki znajdujące się w naczyniu.
  • Wok pekińsiki jest najczęściej wybierany, świetnie sprawdzi się w domowej kuchni. Jest lekki, poręczny i łatwy w operowaniu.

2. Woki z płaskim dnem - znajdziemy niemal w każdym sklepie z artykułami gospodarstwa domowego. Przystosowane są do płyt indukcyjnych, gazowych oraz standardowych. Naczynia z płaskim dnem mają różne wielkości, grubości oraz kształty, wykonywane są z żeliwa, żelaza oraz stali.

3. Wok elektryczny - wystarczy podłączyć do gniazdka z prądem. Dzięki mocy 1800-5000 W danie przygotujemy w mgnieniu oka. Urządzenie wyposażone jest w pokrętła do regulacji mocy oraz lampki kontrolne; wiele z tych urządzeń działa na podobnej zasadzie jak płyty indukcyjne - wytwarzają pole magnetyczne.

Na co zwrócić uwagę, kupując wok?

Patelnia wok z pokrywkąPatelnia wok z pokrywką Fot. homebook, materiały partnera

Najważniejszą sprawą przy wyborze patelni wok jest zwrócenie uwagi na materiał, z którego jest ona wykonana. Najlepiej sprawdzają się modele żeliwne, które szybko się nagrzewają i długo utrzymują temperaturę, są jednak bardzo ciężkie. Lżejsze są modele węglowe, które równie świetnie przewodzą ciepło.

Najtańsze są woki aluminiowe, pokryte nieprzywierającą powłoką, na przykład teflonem. Naczynia te są wytrzymałe, mają gładką powierzchnię, jednak trudniej utrzymać w nich stałą temperaturę.

Ważne jest, by w zestawie znalazła się pokrywa, dzięki której w pełni wykorzystamy możliwości woka. Ważną rolę odgrywa rączka - powinna być wygodna, o odpowiednim kształcie, pochyleniu oraz umiejscowieniu, co zagwarantuje nam komfort użytkowania i stabilność woka.

Więcej o:
Komentarze (6)
Zaloguj się
  • wiezet

    Oceniono 24 razy 24

    to wszystko co się nam tutaj prezentuje to są tylko głębokie patelnie nie mające wiele wspólnego z wok`iem. Aby przyrządzać potrawy w wok`u trzeba posiadać specjalnie skonstruowany piec do niego, aby można było ogrzewać potrawę nie tylko od dołu, ale także częściowo z boku naczynia. Chyba że się posiada w swojej kuchence palnik, który umożliwi taki proces, to wtedy te patelki się nadają............

  • Przemek Przesmycki

    Oceniono 17 razy 9

    Ciekawe, że wśród prezentowanych woków nie ma tradycyjnego woka ze stali węglowej. Tylko taki wok nadaje się do szybkiego smażenia z mieszaniem stir-fry. Na przykład wok ze stali weglowej Orientcook.

  • boo-boo

    Oceniono 1 raz 1

    "Jeśli tak, to z pewnością słyszałeś o naczyniu nazywanym wokiem - to podstawowy element pozwalający przygotować orientalne jedzenie."
    Matko jedyna...jak ja tą chińszczyznę tyle lat bez woka przygotowuje i wychodzi wyśmienicie.

    "Warto pamiętać, że należy poczekać, aż olej lekko zadymi, a dopiero po chwili wrzucać na patelnię składniki dania"
    Zadymi ? Niezłych" specjalistów" od gotowania w "redakcji" macie.

    Jest mnóstwo innych tradycyjnych patelni na których można wyśmienitą chińszczyznę przyrządzić o smażeniu bez tłuszczu nie wspominając.

  • the_incognito

    0

    Jak dla mnie patelnie Tefal ingenio z powłoką tytanową i można przyrządzać bez tłuszczu. Żadnego pseudo teflonu więcej.

  • ipardjd

    0

    Wok madaryński jest lekki, ma długą rączke, dzięki czemu łatwo podrzucać i potrząsać składniki znajdujące się w naczyniu.
    Wok pekińsiki – najczęściej wybierany, świetnie sprawdzi się w domowej kuchni. Jest lekki, poręczny i łatwy w operowaniu.
    co za ćwok językowy pisał powyższy tekst - pekiński i mandaryński winno być!

  • zgrabna92

    Oceniono 9 razy -7

    Moja patelnia Philipiaka z dnem spamwym pozwala smażyć bez tłuszczu a skoro tak to często z tego korzystam. Zwracam uwagę na to co jem szczególnie na smażone bo wiem jak wiele złego dla organizmu mogą dokonać tłuszcze trans.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX