Patelnia wok - coś dla miłośników kuchni orientalnej. Jaką wybrać?

KM
05.03.2019 10:00
Lubisz gotować? Uwielbiasz dania kuchni azjatyckiej? Jeśli tak, to z pewnością słyszałeś o naczyniu nazywanym wokiem - to podstawowy element pozwalający przygotować orientalne jedzenie. Wyjaśniamy, do czego przyda się wok, jak z niego korzystać i jaki model naczynia wybrać.

Wok – co to takiego? Jak korzystać?

Patelnia wokPatelnia wok Fot. shutterstock

Każdy miłośnik kuchni azjatyckiej wie, że dania przygotowuje się szybko smażąc ich składniki w wysokiej temperaturze. Metoda strir fry oznacza jednocześnie mieszanie i smażenie. Wok jest patelnią o wyjątkowym kształcie - spełnia jednocześnie rolę garnka i parowaru. Wok jest głęboki, a do smażenia nie jest konieczna duża ilość tłuszczu - wystarczy wlać odrobinę oleju, który rozchodzi się po naczyniu w równomierny sposób. Warto pamiętać, że należy poczekać, aż olej lekko zadymi, a dopiero po chwili wrzucać na patelnię składniki dania.

Potrawy przygotowywane w woku są zdecydowanie mniej tłuste, a warzywa nie tracą wartości odżywczych - są zdrowe i świeższe. Składniki smażone w woku są soczyste i bardzo aromatyczne.

Na patelni typu wok możemy przygotować każde danie, nie tylko te o orientalnym charakterze. Dzięki swojej głębokości naczynie to świetnie sprawdzi się do duszenia, gotowania w wodzie czy na parze.

Jaki typ woka najlepiej wybrać?

Patelnia wok, ze zniżką dla klientów BGŻPatelnia wok, ze zniżką dla klientów BGŻ Fot. shutterstock, shumee, materiały partnera, kolaż czterykąty

W sklepach znajdziemy 3 rodzaje woków, które różnią się od siebie budową.

1. Wok tradycyjny - najczęściej wykonany jest z żeliwa, stali węglowej lub żelaza, ma półokrągłe dno.

  • Model kantoński ma po bokach 2 rączki, jest bardzo ciężki, więc trudno nim poruszać podczas smażenia.
  • Wok madaryński jest lekki, ma długą rączke, dzięki czemu łatwo podrzucać i potrząsać składniki znajdujące się w naczyniu.
  • Wok pekińsiki – najczęściej wybierany, świetnie sprawdzi się w domowej kuchni. Jest lekki, poręczny i łatwy w operowaniu.

2. Woki z płaskim dnem znajdziemy niemal w każdym sklepie z artykułami gospodarstwa domowego. Przystosowane są do płyt indukcyjnych, gazowych oraz standardowych. Naczynia z płaskim dnem mają różne wielkości, grubości oraz kształty, wykonywane są z żeliwa, żelaza oraz stali.

3. Wok elektryczny wystarczy podłączyć do gniazdka z prądem. Dzięki mocy 1800-5000 W danie przygotujemy w mgnieniu oka. Urządzenie wyposażone jest w pokrętła do regulacji mocy oraz lampki kontrolne; wiele z tych urządzeń działa na podobnej zasadzie jak płyty indukcyjne - wytwarzają pole magnetyczne.

Na co zwrócić uwagę kupując wok?

Patelnia wok z pokrywkąPatelnia wok z pokrywką Fot. homebook, materiały partnera

Najważniejszą kwestią przy wyborze patelni wok jest materiał z której jest ona wykonana. Najlepiej sprawdzają się modele żeliwne, które szybko się nagrzewają i długo utrzymują temperaturę, są jednak bardzo ciężkie. Lżejsze są modele węglowe, które równie świetnie przewodzą ciepło.

Najtańsze są woki aluminiowe, pokryte nieprzywierającą powłoką, na przykład teflonem. Naczynia te są wytrzymałe, mają gładką powierzchnię, jednak trudniej utrzymać w nich stałą temperaturę.

Ważne jest, by w zestawie znalazła się pokrywa, dzięki której w pełni wykorzystamy możliwości woka. Dużą rolę odgrywa rączka, która powinna być wygodna, o odpowiednim kształcie, pochyleniu oraz umiejscowieniu, co zagwarantuje nam komfort użytkowania i stabilność.

Więcej o:
Zobacz także
  • TOP ekspresy do kawy TOP ekspresy do kawy, designersko wyglądają i świetnie działają #redakcjapoleca
  • Lodówka w stylu retro Lodówka w stylu retro - zakochał się w niej cały świat
  • Brytfanny i naczynia żaroodporne do zapiekanek Brytfanny i naczynia żaroodporne do zapiekania
Komentarze (2)
Zaloguj się
  • wiezet

    Oceniono 17 razy 17

    to wszystko co się nam tutaj prezentuje to są tylko głębokie patelnie nie mające wiele wspólnego z wok`iem. Aby przyrządzać potrawy w wok`u trzeba posiadać specjalnie skonstruowany piec do niego, aby można było ogrzewać potrawę nie tylko od dołu, ale także częściowo z boku naczynia. Chyba że się posiada w swojej kuchence palnik, który umożliwi taki proces, to wtedy te patelki się nadają............

  • Przemek Przesmycki

    Oceniono 10 razy 4

    Ciekawe, że wśród prezentowanych woków nie ma tradycyjnego woka ze stali węglowej. Tylko taki wok nadaje się do szybkiego smażenia z mieszaniem stir-fry. Na przykład wok ze stali weglowej Orientcook.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX