Garnki na kuchnię indukcyjną - jakie powinny być? Przegląd modeli

KM
08.03.2019 11:38
Popularność płyt indukcyjnych nieustannie rośnie. W przypadku płyt indukcyjnych niezbędną kwestią jest dobór odpowiednich garnków, przystosowanych do tego typu płyty, o odpowiednich parametrach i jakości wykonania. Postanowiliśmy przyjść z pomocą i podpowiedzieć, jakie garnki na indukcję należy wybrać.

Garnki na kuchnię indukcyjną  - jak działają? Jakie powinny być?

Garnek indukcyjnyGarnek indukcyjny Fot. shutterstock

Kluczową kwestią przy zakupie płyty indukcyjnej jest zakup również specjalnego kompletu garnków. Garnki muszą być przystosowane do płyty, zwykłe modele niestety nie będą na niej działały. Każdy garnek przystosowany do gotowania na indukcji ma na spodzie oznaczenie. Do procesu gotowania płyta wytwarza specjalne pole elektromagnetyczne (wewnątrz znajdują się miedziane zwoje, przez które przepływa prąd). Jeśli naczynie wykonane jest z odpowiedniego materiału, strumień elektromagnetyczny przenika do jego wnętrza i w ten sposób garnek działa. Najlepiej sprawdzają się garnki wykonane z metalu ferromagnetycznego o perfekcyjnie płaskiej powierzchni.

Jakie garnki wybrać do kuchni indukcyjnej?

Naczynia do gotowania na płycie indukcyjnejNaczynia do gotowania na płycie indukcyjnej Fot. shutterstock

W sklepach znajdziemy naprawdę szeroką ofertę garnków, które sprawdzą się na indukcji, jednak ich wybór powinniśmy uzależnić od kilku ważnych kwestii, tak by posłużyły nam przez długie lata.

1. Oznaczenie – każdy garnek na kuchnię indukcyjną obowiązkowo musi mieć na spodzie symbol indukcji, czyli zwojnicę

2.  Dno garnka – musi być ono odpowiednie! Przede wszystkim garnek indukcyjny musi wykazywać właściwości ferromagnetyczne, dzięki którym płyty wyczuwa naczynie i dopiero wtedy zaczyna działać.

3. Odpowiednia grubość – zbyt cienkie garnki się zdeformują. Najbardziej optymalna grubość dna to 5-10 mm, garnek może mieć jedną lub kilka warstw. Polecane garnki mają podstawę wykonaną z 3-6 warstw.

4. Materiał wykonania – sam materiał nie wpływa na jakość użytkowania, najważniejsze w garnkach indukcyjnych jest dno, jednak najlepsze garnki wykonywane są ze stali nierdzewnej, aluminium, miedziane oraz żeliwne. Polecane są również garnki z powłoką emaliowaną oraz ceramiczną.

5. Rozmiar – odgrywa tu ogromnie ważną rolę! Niektóre płyty indukcyjne mają wbudowane panele sensoryczne, które wyczuwają, że stoi na nich naczynie, jeśli jednak płyta ma pola grzewcze musimy pamiętać, żeby średnica garnka była takiej samej wielkości lub mniejsza, w innym przypadku płyta nie wyczuje naczynia.

6. Uchwyty – absolutnie nie powinny się one nagrzewać. Dobrym wyborem będą garnki z uchwytem antypoślizgowym. Warto również zwrócić uwagę na przykrywkę, która powinna być idealnie dopasowana do naczynia, mieć otwór odprowadzający parę wodna i być wykonana ze szkła żaroodpornego lub stali nierdzewnej.

Więcej o: