Chlebak na pieczywo - jaki model wybrać?

KM
25.03.2019 13:00
Sposób przechowywania ma ogromny wpływ na jakość pieczywa. Kupno odpowiedniego chlebaka może przysporzyć mnóstwo dylematów. Wybierać możemy spośród modeli drewnianych, bambusowych, ceramicznych, plastikowych, ale też metalowych - który więc sprawdzi się najlepiej? Zobaczcie, jakie mają wady i zalety.

Chlebak przyda się w każdej kuchni – zadba o to, by pieczywo za szybko się nie wysuszyło lub nie powstała na nim pleśń. Chlebaki różnią się wielkością, materiałem wykonania oraz wyglądem. To niewątpliwie przydatny gadżet w każdej kuchni, pomaga utrzymać porządek w kuchni, przechowywać w higieniczny sposób bułki i chleb w jednym miejscu.

Chlebak oprócz funkcji praktycznej, pełni także dekoracyjną. To element wyposażenia kuchennego, który zawsze stoi na blacie, nigdzie go nie chowamy, więc powinien być estetycznie wykonany i pasować do kuchennej aranżacji.

W sklepach znajdziemy chlebaki wykonane z różnych materiałów, powinny mieć one atesty, pozwalające na kontakt z żywnością. Zaprezentujemy Wam najbardziej popularne modele chlebaków, sprawdziliśmy ich wady i zalety, dzięki czemu łatwiej będzie Wam wybrać chlebak do swojej kuchni.

Chlebak drewniany

Chlebak drewnianyChlebak drewniany Fot. Homebook, materiały partnera, kolaż czterykąty

Zalety:

  • elegancko i estetycznie się prezentują
  • doskonale pasują do niemal każdej kuchennej aranżacji
  • model drewniany zapewnia odpowiednią temperaturę i wilgotność z zewnątrz, dzięki czemu pieczywo zbyt szybko nie wysycha
  • jest trwały i wytrzymały, posłuży przez długie lata
  • niedrogi

Wady:

  • niestety pochłania wilgoć z otoczenia i zapach pieczywa
  • trudny do utrzymania w czystości: nie można myć go wodą, ani detergentami, wtedy ciemnieje i się niszczy

Chlebak bambusowy

Chlebak bambusowyChlebak bambusowy Fot. Homebook, materiały partnera, kolaż czterykąty

Zalety:

  • pieczywo długo pozostaje świeże
  • nie przepuszcza wilgoci
  • nie chłonie zapachu pieczywa
  • nie reaguje na zmiany temperatury w kuchni
  • jest trwały, odporny na zarysowania, nie odkształca się
  • łatwy do utrzymania w czystości

Wady:

  • wysoka cena

Chlebak ceramiczny

Chlebaki ceramiczneChlebaki ceramiczne Fot. Homebook, materiały partnera, kolaż czterkąty

Zalety:

  • łatwy do utrzymania w czystości
  • nie pochłania zapachów, nie odbarwia się
  • odporny na detergenty i wodę
  • pieczywo nie wysycha, zachowuje smak i chrupkość
  • ma otwory zapewniające cyrkulację powietrza
  • chlebaki ceamiczne znajdziemy w pięknych kolorach, oryginalnym designie
  • stanowi świetny element dekoracyjny kuchni

Wady:

  • nie jest odporny na stłuczenia oraz uszkodzenia, należy uważać podczas mycia czy przenoszenia
  • wysoka cena

Chlebak metalowy

Chlebaki metaloweChlebaki metalowe Fot. Homebook, materiały partnera, kolaż czterykąty

Zalety:

  • nie odbarwia się
  • nie chłonie zapachów
  • niedrogi
  • odporny na uszkodzenia, solidny, wytrzymały
  • łatwy do utrzymania w czystości
  • estetyczny, pasuje do kuchni nowoczesnej, ale i tradycyjnej
  • matowy lub połyskujący – można dopasować go do kuchennej aranżacji
  • lekki, odporny na stłuczenia

Wady:

  • może rdzewieć, nie lubi silnych detergentów
  • widać na nim odciski palców
  • reaguje na zmianę temperatury w kuchni, ustawiony przy kuchence, nagrzewa się i zmienia temperaturę wewnątrz

Chlebak plastikowy:

Chlebaki plastikoweChlebaki plastikowe Fot. Homebook, materiały partnera, kolaż czterykąty

Zalety:

  • praktyczny
  • odporny na wodę i środki czystości
  • nie odkształca się
  • wytrzymały
  • tani

Wady:

  • nie zapewnia cyrkulacji powietrza, pieczywo może pleśnieć
  • nie jest zbyt estetycznie wykonany
Komentarze (4)
Zaloguj się
  • dante_waw

    Oceniono 4 razy 4

    Dobrze ze komentarze usuneliscie... ktos moglby sie polapac ze wciskacie te chlebaki juz drugi rok...

  • hens

    0

    Nie ważne z jakiego materiału jest zrobiony chlebak. Ważne żeby był szczelny i nie pozwolił odparowywać wilgoci z pieczywa. Pieczywu wystarczy wymiana powietrza w nim przy wyjmowaniu i chowaniu zawartości.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX