Chlebak przyda się w każdej kuchni – zadba o to, by pieczywo za szybko się nie wysuszyło lub nie powstała na nim pleśń. Chlebaki różnią się wielkością, materiałem wykonania oraz wyglądem. To niewątpliwie przydatny gadżet w każdej kuchni, pomaga utrzymać porządek w kuchni, przechowywać w higieniczny sposób bułki i chleb w jednym miejscu.
Chlebak oprócz funkcji praktycznej, pełni także dekoracyjną. To element wyposażenia kuchennego, który zawsze stoi na blacie, nigdzie go nie chowamy, więc powinien być estetycznie wykonany i pasować do kuchennej aranżacji.
W sklepach znajdziemy chlebaki wykonane z różnych materiałów, powinny mieć one atesty, pozwalające na kontakt z żywnością. Zaprezentujemy Wam najbardziej popularne modele chlebaków, sprawdziliśmy ich wady i zalety, dzięki czemu łatwiej będzie Wam wybrać chlebak do swojej kuchni.
Chlebak drewniany
Chlebak drewniany Fot. Homebook, materiały partnera, kolaż czterykąty
Zalety:
- elegancko i estetycznie się prezentują
- doskonale pasują do niemal każdej kuchennej aranżacji
- model drewniany zapewnia odpowiednią temperaturę i wilgotność z zewnątrz, dzięki czemu pieczywo zbyt szybko nie wysycha
- jest trwały i wytrzymały, posłuży przez długie lata
- niedrogi
Wady:
- niestety pochłania wilgoć z otoczenia i zapach pieczywa
- trudny do utrzymania w czystości: nie można myć go wodą, ani detergentami, wtedy ciemnieje i się niszczy
Chlebak bambusowy
Chlebak bambusowy Fot. Homebook, materiały partnera, kolaż czterykąty
Zalety:
- pieczywo długo pozostaje świeże
- nie przepuszcza wilgoci
- nie chłonie zapachu pieczywa
- nie reaguje na zmiany temperatury w kuchni
- jest trwały, odporny na zarysowania, nie odkształca się
- łatwy do utrzymania w czystości
Wady:
Chlebak ceramiczny
Chlebaki ceramiczne Fot. Homebook, materiały partnera, kolaż czterkąty
Zalety:
- łatwy do utrzymania w czystości
- nie pochłania zapachów, nie odbarwia się
- odporny na detergenty i wodę
- pieczywo nie wysycha, zachowuje smak i chrupkość
- ma otwory zapewniające cyrkulację powietrza
- chlebaki ceamiczne znajdziemy w pięknych kolorach, oryginalnym designie
- stanowi świetny element dekoracyjny kuchni
Wady:
- nie jest odporny na stłuczenia oraz uszkodzenia, należy uważać podczas mycia czy przenoszenia
- wysoka cena
Chlebak metalowy
Chlebaki metalowe Fot. Homebook, materiały partnera, kolaż czterykąty
Zalety:
- nie odbarwia się
- nie chłonie zapachów
- niedrogi
- odporny na uszkodzenia, solidny, wytrzymały
- łatwy do utrzymania w czystości
- estetyczny, pasuje do kuchni nowoczesnej, ale i tradycyjnej
- matowy lub połyskujący – można dopasować go do kuchennej aranżacji
- lekki, odporny na stłuczenia
Wady:
- może rdzewieć, nie lubi silnych detergentów
- widać na nim odciski palców
- reaguje na zmianę temperatury w kuchni, ustawiony przy kuchence, nagrzewa się i zmienia temperaturę wewnątrz
Chlebak plastikowy:
Chlebaki plastikowe Fot. Homebook, materiały partnera, kolaż czterykąty
Zalety:
- praktyczny
- odporny na wodę i środki czystości
- nie odkształca się
- wytrzymały
- tani
Wady:
- nie zapewnia cyrkulacji powietrza, pieczywo może pleśnieć
- nie jest zbyt estetycznie wykonany