Chlebak na pieczywo - jaki model wybrać?

KM
25.03.2019 13:00
Sposób przechowywania ma ogromny wpływ na jakość pieczywa. Kupno odpowiedniego chlebaka może przysporzyć mnóstwo dylematów. Wybierać możemy spośród modeli drewnianych, bambusowych, ceramicznych, plastikowych, ale też metalowych - który więc sprawdzi się najlepiej? Zobaczcie, jakie mają wady i zalety.

Chlebak przyda się w każdej kuchni – zadba o to, by pieczywo za szybko się nie wysuszyło lub nie powstała na nim pleśń. Chlebaki różnią się wielkością, materiałem wykonania oraz wyglądem. To niewątpliwie przydatny gadżet w każdej kuchni, pomaga utrzymać porządek w kuchni, przechowywać w higieniczny sposób bułki i chleb w jednym miejscu.

Chlebak oprócz funkcji praktycznej, pełni także dekoracyjną. To element wyposażenia kuchennego, który zawsze stoi na blacie, nigdzie go nie chowamy, więc powinien być estetycznie wykonany i pasować do kuchennej aranżacji.

W sklepach znajdziemy chlebaki wykonane z różnych materiałów, powinny mieć one atesty, pozwalające na kontakt z żywnością. Zaprezentujemy Wam najbardziej popularne modele chlebaków, sprawdziliśmy ich wady i zalety, dzięki czemu łatwiej będzie Wam wybrać chlebak do swojej kuchni.

Chlebak drewniany

Chlebak drewnianyChlebak drewniany Fot. Homebook, materiały partnera, kolaż czterykąty

Zalety:

  • elegancko i estetycznie się prezentują
  • doskonale pasują do niemal każdej kuchennej aranżacji
  • model drewniany zapewnia odpowiednią temperaturę i wilgotność z zewnątrz, dzięki czemu pieczywo zbyt szybko nie wysycha
  • jest trwały i wytrzymały, posłuży przez długie lata
  • niedrogi

Wady:

  • niestety pochłania wilgoć z otoczenia i zapach pieczywa
  • trudny do utrzymania w czystości: nie można myć go wodą, ani detergentami, wtedy ciemnieje i się niszczy

Chlebak bambusowy

Chlebak bambusowyChlebak bambusowy Fot. Homebook, materiały partnera, kolaż czterykąty

Zalety:

  • pieczywo długo pozostaje świeże
  • nie przepuszcza wilgoci
  • nie chłonie zapachu pieczywa
  • nie reaguje na zmiany temperatury w kuchni
  • jest trwały, odporny na zarysowania, nie odkształca się
  • łatwy do utrzymania w czystości

Wady:

  • wysoka cena

Chlebak ceramiczny

Chlebaki ceramiczneChlebaki ceramiczne Fot. Homebook, materiały partnera, kolaż czterkąty

Zalety:

  • łatwy do utrzymania w czystości
  • nie pochłania zapachów, nie odbarwia się
  • odporny na detergenty i wodę
  • pieczywo nie wysycha, zachowuje smak i chrupkość
  • ma otwory zapewniające cyrkulację powietrza
  • chlebaki ceamiczne znajdziemy w pięknych kolorach, oryginalnym designie
  • stanowi świetny element dekoracyjny kuchni

Wady:

  • nie jest odporny na stłuczenia oraz uszkodzenia, należy uważać podczas mycia czy przenoszenia
  • wysoka cena

Chlebak metalowy

Chlebaki metaloweChlebaki metalowe Fot. Homebook, materiały partnera, kolaż czterykąty

Zalety:

  • nie odbarwia się
  • nie chłonie zapachów
  • niedrogi
  • odporny na uszkodzenia, solidny, wytrzymały
  • łatwy do utrzymania w czystości
  • estetyczny, pasuje do kuchni nowoczesnej, ale i tradycyjnej
  • matowy lub połyskujący – można dopasować go do kuchennej aranżacji
  • lekki, odporny na stłuczenia

Wady:

  • może rdzewieć, nie lubi silnych detergentów
  • widać na nim odciski palców
  • reaguje na zmianę temperatury w kuchni, ustawiony przy kuchence, nagrzewa się i zmienia temperaturę wewnątrz

Chlebak plastikowy:

Chlebaki plastikoweChlebaki plastikowe Fot. Homebook, materiały partnera, kolaż czterykąty

Zalety:

  • praktyczny
  • odporny na wodę i środki czystości
  • nie odkształca się
  • wytrzymały
  • tani

Wady:

  • nie zapewnia cyrkulacji powietrza, pieczywo może pleśnieć
  • nie jest zbyt estetycznie wykonany
Więcej o:
Komentarze (8)
Zaloguj się
  • dante_waw

    Oceniono 8 razy 8

    Dobrze ze komentarze usuneliscie... ktos moglby sie polapac ze wciskacie te chlebaki juz drugi rok...

  • Rado Satur

    Oceniono 3 razy 3

    Czy można już wreszcie skończyć z tym idiotycznym "WIEMY, jaki badziew...". Ja też wiem do czego jest srajtaśma, bez dekad badań marketingowych.

  • hens

    Oceniono 2 razy 2

    Nie ważne z jakiego materiału jest zrobiony chlebak. Ważne żeby był szczelny i nie pozwolił odparowywać wilgoci z pieczywa. Pieczywu wystarczy wymiana powietrza w nim przy wyjmowaniu i chowaniu zawartości.

  • nemo7777

    0

    Gdzie sie jeszcze mowi chlebnik a nie chlebak?

  • citaobscura

    0

    Plastikowy nie zapewnia cyrkulacji powietrza. Metalowy i ceramiczny zapewnia wg autora?

  • jiddu

    0

    Mój plastikowy, ma odpowietrzniki, ideał, chleb się nie psuje, nie wysycha, rekord to razowiec leżący przez miesiąc, który jedynie nieco przyschnął, ale nie był twardy.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX