Garnki granitowe - jakie są? Czy warto je kupić?

KM
07.05.2019 10:17
Granitowe garnki i patelnie? Choć wyglądają jak naczynia z innej epoki, mają niepowtarzalne właściwości! Solidne i bezpieczne garnki to nieodłączny element wyposażenia każdej kuchni. Jakie są garnki z granitu i dlaczego warto je mieć? Odpowiadamy!

Granitowe garnki – jakie są?

Każdy kto urządzał kuchnię od podstaw wie, jak problematyczne może okazać się wyposażenie jej we wszystkie garnki, patelnie, naczynia i akcesoria niezbędne do gotowania. Kierując się rozsądkiem, powinniśmy wybierać te, które będą trwałe, solidnie wykonane z materiałów dobrej jakości i posłużą przez długi czas.

Garnek granitowyGarnek granitowy Fot. homebook, materiały partnera

Do niedawna w naszych kuchniach królowały garnki z aluminium i stali nierdzewnej, teraz wkraczają garnki granitowe, które pomimo wyglądu jak z ubiegłej epoki, są naprawdę wyjątkowe!

Garnki te są wykonane są ze stopu stali i aluminium i dodatkowo pokryte granitową powłoką. Garnek,  dzięki wprasowanym w metalowy cząsteczkom granitu, zyskuje lepsze właściwości zarówno fizyczne, jak i chemiczne. Garnki  z granitu swoją wytrzymałością i poręcznością przypominają dobrze wszystkim znane modele stalowe.

Dlaczego warto je mieć?

Garnki granitowe są twarde, odporne na uszkodzenia oraz wysokie temperatury, mają doskonałe właściwości termiczne. Oprócz tego są opatrzone wieloletnią gwarancją i nie zawierają żadnych szkodliwych substancji.

Garnki granitoweGarnki granitowe Fot. shumee, homebook, materiały partnerów, kolaż czterykąty

Powłoka garnka nie ulega zarysowaniom – bez żadnych obaw możemy używać do gotowania metalowych sztućców. Potrawy przygotowywane w garnkach z granitu są dużo zdrowsze. Dlaczego? Do gotowania i smażenia wystarczy znikoma ilość tłuszczu, jedzenie nie przywiera do dna naczynia, a ciepło zostaje rozprowadzone równomiernie po całej powierzchni.

Garnki z granitu wyglądem przypominają kamionkowe naczynia. Świetnie wpiszą się one zarówno w nowoczesne, jak i tradycyjne kuchenne aranżacje.

Pamiętajmy jednak, by nie przegrzewać naczynia! Warto zatem zaopatrzyć się we wskaźnik temperatury lub kupić garnek lub patelnię wyposażony już w funkcję Thermopoint.

Więcej o:
Komentarze (10)
Zaloguj się
  • Marcin Raelian

    Oceniono 1 raz 1

    Mam taki jeden za 40 zł ( 4l.), kupiony na targu od emigrantów. Jest zajebisty. nareszcie mogę nie pilnować garnka przy gotowaniu, bo jak się przypali to nie trzeba skrobać garnka, wystarczy tylko myjka. No chyba że komuś przeszkadza że ciapki będą ciemniejsze, co w niczym nie wpływa na jakość następnych potraw. Na ciemniejszy kolor można użyć proszku. I jak się wygotuje woda z takich potraw jak owsianka to najpierw robi się placek, który następnie się przypala równomiernie

  • liczbynieklamia

    Oceniono 7 razy 1

    Jakie są? Ważniejsze jest, jakie nie są - nie są mianowicie granitowe, czyli nie są wykonane z granitu. To są po prostu stalowe garnki emaliowane. Od dawniej stosowanych garnków emaliowanych, dawno już zastąpionych przez garnki ze stali nierdzewnej różnią się tym, że są w ciapki - co oczywiście w pełni uzasadnia ich wysoką cenę i popularność.

  • Elżbieta Kłuc

    Oceniono 4 razy -4

    Dla mnie metal jest najlepszym materiałem na garnki. Kilka lat temu kupiłam zestaw philipiaka . Do tej pory ma wygląd idealny , a mam pewność że nie wchodzi w reakcję z żywnościa.

  • Elżbieta Kłuc

    Oceniono 4 razy -4

    Dla mnie metal jest najlepszym materiałem na garnki. Kilka lat temu kupiłam zestaw philipiaka . Do tej pory ma wygląd idealny , a mam pewność że nie wchodzi w reakcję z żywnościa.

  • greg0.75

    Oceniono 10 razy -4

    tja... " granit jest przykładem skały o naturalnie podwyższonej promieniotwórczości"

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX