Kompostownik w domu - czy warto?

KK
08.07.2019 14:22
Kompostownik w domu? Pierwsza myśl to nieprzyjemny zapach i przekonanie, że się on nie przyda, będzie przeszkadzał domownikom, ale i sąsiadom. Nic bardziej mylnego! Wystarczy przestrzegać kilku zasad, a na pewno przekonasz się do posiadania kompostownika we własnym mieszkaniu, ogrodzie lub na balkonie.

W Polsce kompostowniki nie są tak bardzo popularne jak w Szwecji, gdzie znajdują się niemal w każdym domu. Traktujemy je jeszcze jako nowinę, nie do końca przekonani o potrzebie jego posiadania, ponieważ odpady kojarzą się nam z nieprzyjemnym zapachem. Czas to zmienić, wystarczy odpowiednio nimi gospodarować, by czerpać korzyści. Jeśli ważna jest dla Ciebie ochrona środowiska, lubisz życie zgodne z ekologią warto rozważyć jego zakup.

Kompostownik kuchennyKompostownik kuchenny Fot. Homebook, materiały partnera

Kompostownik – jak wygląda, jak go wybrać?

Domowy czy ogrodowy kompostownik wygląda jak zwykły pojemnik, w którym gromadzimy odpadki organiczne. Na rynku znajdziemy wiele modeli kompostowników, które są po prostu ładne, więc będą estetycznie prezentowały się w ogrodzie, na balkonie czy w kuchni.

Najtańsze kompostowniki o pojemności 3 litrów kupimy nawet za mniej niż 100 złotych, taki w zupełności wystarczy dla rodziny. Jeśli chcemy mieć kompostownik tańszym kosztem wystarczy kupić wiaderko z przykrywką.

Profesjonalny kompostownik wyposażony jest w filtr węglowy, jeden lub kilka, który chroni nasze mieszkanie przed nieprzyjemnym zapachem, a jednocześnie gwarantuje stały dostęp powietrza, który w procesie kompostowania jest niezbędny.

Jak kompostować?

Rozpoczynając kompostowanie warto pamiętać o pokrojeniu resztek na drobne kawałki. Koniecznie wrzuć składniki pod górną warstwę już znajdującego się w kompostowniku materiału, dzięki czemu proces kompostowania będzie szybszy i unikniemy muszek owocówek. Raz na jakiś czas należy całość przemieszać.

Nie można zapomnieć o dopływie powietrza, żeby nie powstał niemiły zapach. Niewskazana jest nadmierna wilgoć, która może spowodować pleśń. Jeśli kompost ulegnie przesuszeniu warto położyć na wierzchu mokrą gazetę.

Co kompostować?

  • liście roślin doniczkowych
  • skorupki jajek
  • obierki warzyw i owoców
  • ogryzki
  • fusy z kawy i herbaty w torebkach
  • ściółka, trociny oraz siano używane w klatkach zwierzęcych

Czego nie wolno kompostować?

  • słonych i tłustych resztek jedzenia – spowolni to rozkład
  • pieczywa
  • mięsa i nabiału – gniją
  • gotowanych odpadków kuchennych – gniją
  • skórek po cytrusach
  • odchodów zwierząt
  • szkła, metalu, plastiku
  • zadrukowanego papieru

KompostownikKompostownik Fot. okazje.info, materiały partnera

Kompost – do czego się przyda?

Kompost to substancja organiczna, która za sprawą bakterii, grzybów i drobnych zwierząt ulega rozkładowi. Domowe i grodowe rośliny wymagają wsparcia do prawidłowo rozwoju. Słońce i wiatr powodują wyjaławianie gleby, dlatego warto jej dostarczyć potrzebnych substancji odżywczych. Proces nawożenia przez cały rok niesie za sobą pokłady finansowe, a kompostownik pozwoli przygotować niezbędny nawóz niemal za darmo. Kompost doskonale sprawdzi się do nawożenia roślin w domu, ogrodzie i na balkonie, będą one zdecydowanie lepiej rosły, będą zdrowsze i silniejsze.

Więcej o:
Komentarze (4)
Zaloguj się
  • Ja TylkoJa

    Oceniono 9 razy 9

    A jak długo trwa taki proces bo ja ten 3 litrowy pojemnik zapełnie w kilka dni i co potem. Mam kupić drugi i trzeci

  • pinkink3

    Oceniono 8 razy 8

    Pomieszalo sie piszacym. Albo nie wiedza o czym pisza.

    To sa dwa rozne pojemniki na odpady. JEDEN to male pudlo na resztki kuchenne trzymany zwykle w kuchni i oprozniany co dziennie albo gora co 2-3 dni do DRUGIEGO, wlasciwego, duzego kompostownika w ogrodzie.
    Ten pierwszy jest tak skonstruowany zeby nie wabic muszek ale dac dostep powietrza. Z reguly ma dosc atrakcyjny wyglad, przynajmniej ja taki mam. Jest latwy do rozebrania i umycia.

    Kompostownik wlasciwy, grodowy zawiera przede wszystkim material zielony (liscie, trawa) i brazowy (suche liscie, male galazki).
    I do niego trafiaja kuchenne resztki jako dodatek, ktory przyspiesza proces przemiany. Trzeba tylko zachowac dobre proporcje m. skladnikami, mieszac od czasu do czasu i polewac woda zwlaszcza tam, gdzie brak deszczu.

    To swietna idea ale nie widze sensu trzymania kompostownika kuchennego kiedy sie nie ma ogrodu ani miejsca dokad mozna go oprozniac. Chyba, ze dziala juz w Polsce system kompostowania i sa odpowiednia pojemniki dokad moga trafic resztki.

  • zelenyles

    0

    miałem,,,,, NIE WARTO !!!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX